Tο κλιματικό «στίγμα» του Ν. Ξάνθης

Αθ. Καραμπίνης: «Έως απίθανο να δούμε σύντομα μεγάλο σεισμό στην Ξάνθη»

Ν. Ραψομανίκης: «Στην αφρικανική σκόνη οφείλονται οι κεραυνοί που πλήττουν την περιοχή μας»

Σεισμοί και καταποντισμοί κυριαρχούν στην επικαιρότητα των τελευταίων ημερών αφού πριν καν τα νησιά του Αιγαίου καταφέρουν να επουλώσουν τις πληγές τους από τα χτυπήματα του «εγκέλαδου», παράξενες καταιγίδες συνοδευόμενες από ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό κεραυνών χτύπησαν την περιοχή μας και ειδικότερα την Ξάνθη.

Κι αν για τους σεισμούς σε ότι αφορά τον Ν. Ξάνθης, ο πρώην πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης-καθηγητής, κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, εμφανίζεται καθησυχαστικός στις δικές του δηλώσεις, δεν ισχύει το ίδιος και για τον καθηγητή του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, κ. Νικόλαο Ραψομανίκη.

Από τον μεν πρώτο η «Θ» ζήτησε την εκτίμησή του αναφορικά με το κατά πόσο είναι πιθανή η επέκταση των σεισμικών φαινομένων (που ήδη παρατηρούνται κυρίως στον χώρο του Αιγαίου, με τους σεισμολόγους να κάνουν προβλέψεις ακόμη και για σεισμούς μεγέθους… ΕΝΝΕΑ βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ), ενώ από τον δεύτερο μία «εξήγηση» για την πληθώρα των κεραυνών που έπληξαν την περιοχή μας κατά την χθεσινή καταιγίδα.

Ο κ. Καραμπίνης ήταν πάντως καθησυχαστικός τονίζοντας ότι: «Από χαρτογράφηση που έγινε παλιότερα φάνηκε ότι στην περιοχή της Ξάνθης υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός πολύ παλιών και ανενεργών ρηγμάτων τα οποία όμως στο άμεσο μέλλον δύσκολα θα μπορέσουν να δώσουν κάποιον σημαντικό σεισμό».

Από την άλλη ο κ. Ραψομανίκης εξήγησε ότι: «Ήταν όντως ασυνήθιστη η καταιγίδα αυτή και πραγματικά είχε πολλούς κεραυνούς οι οποίοι οφείλονταν στην αφρικανική σκόνη που υπάρχει στην ατμόσφαιρα της περιοχής μας. Μία σκόνη που είναι ένα ακόμη απτό αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που είναι πλέον γεγονός».

ΑΘ. ΚΑΡΑΜΠΙΝΗΣ: «ΑΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ»

Αναλυτικότερα ο κ. Καραμπίνης τόνισε ότι: «Στην περιοχή της Ξάνθης παλαιότερα είχε γίνει μία μελέτη που αφορούσε την καταγραφή των ρηγμάτων που υπάρχουν στην περιοχή. Αυτή η καταγραφή χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς για διάφορους σκοπούς αφού όταν πρόκειται να υπάρξει οικιστική, βιομηχανική ανάπτυξη, κατασκευή μεγάλων οδικών, σιδηροδρομικών ή άλλων μεγάλων τεχνικών έργων, αυτές οι πλευρές λαμβάνονται επίσης υπόψη. Τελευταία φορά αυτή την μελέτη και τους χάρτες που παρήγαγε τους αναζήτησαν οι κατασκευαστές της Εγνατίας Οδού, αν θυμάμαι καλά. Η μελέτη αυτή κατέδειξε ότι στο υπέδαφος της περιοχής μας υπάρχει πληθώρα ανενεργών ρηγμάτων. Τα ρήγματα αυτά παραμένουν ανενεργά εδώ και πάρα πολύ καιρό όμως είναι πάρα πολύ μικρά για να έχουν την ικανότητα να δώσουν έναν ισχυρό σεισμό στην περιοχή μας. Πιστεύω λοιπόν ότι δεν υπάρχει στο προσεχές μέλλον κανένας απολύτως λόγος να ανησυχήσουμε τους πολίτες με αυτά και με το ενδεχόμενο να δώσουν κάποιον σημαντικό σεισμό αφού την πιθανότητα αυτή την βλέπω ως αμελητέα. Παρόλα αυτά πάντως η κατασκευή μεγάλων τεχνικών έργων, όπως προείπα, επιβάλλει και την εξέταση αυτών των παραμέτρων κάτι που γίνεται κάθε φορά».

Ν. ΡΑΨΟΜΑΝΙΚΗΣ: «ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΕΡΑΥΝΟΙ»

Από την πλευρά του ο κ. Ραψομανίκης υπογράμμισε ότι: «Είναι αλήθεια ότι είχαμε μία ασυνήθιστη παρουσία κεραυνών κατά την χθεσινή καταιγίδα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις τελευταίες μέρες είχαμε μία μεταφορά από σκόνη της Σαχάρας στην περιοχή μας. Αυτό δημιουργεί, για να το πω με απλά λόγια, στατικό ηλεκτρισμό στην ατμόσφαιρα λόγω τριβής ο οποίος εκκενώνεται με τους κεραυνούς. Ο τρόπος προστασίας είναι η αντικεραυνική προστασία όπως την έχει ορίσει για τα σπίτια μας ο σχετικός κανονισμός και στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να υπάρχει σε όλα τα κτήρια και ιδίως στα δημόσια τέτοια προστασία καθώς και σοβαρή γείωση. Όλες οι καινούριες οικοδομές υπακούουν σε αυτούς τους κανόνες. Όσον αφορά τις παλιές δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς αλλά ίσως θα έπρεπε να τεθεί κι αυτό το θέμα ούτως ώστε να υπάρχει ένας έλεγχος αν η γείωση στα σπίτια είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι γιατί έτσι εξασφαλίζεται η αντικεραυνική προστασία. Είναι απλά αυτά τα θέματα όμως δεν είναι πάντα βέβαιο ότι οι κανόνες τελικά υπακούονται στην πράξη… Όπως βλέπετε πάντως κι αυτό το καλοκαίρι είναι «παράξενο» και αποτελεί μία ακόμη επιβεβαίωση ότι και στην περιοχή μας, γιατί το φαινόμενο είναι πλανητικό, υπάρχει εμφάνιση της κλιματικής αλλαγής. Οι πολλοί κεραυνοί έχουν την εξήγησή τους που σας την έδωσα μόλις πριν αλλά από εδώ και πέρα θα βλέπουμε όλο και συχνότερα «παράξενα» καλοκαίρια και «παράξενους» χειμώνες με την έννοια ότι δεν είναι πλέον τα καλοκαίρια και οι χειμώνες που βλέπαμε μέχρι τώρα. Βλέπετε ότι χώρες όπως η Αγγλία είχαν καύσωνα όταν εμείς είχαμε βροχοπτώσεις μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Έχουμε δηλαδή μία κλιματική διαταραχή η οποία «σέρνει» τα φαινόμενα τα οποία βλέπουμε σήμερα. Το ανθρώπινο μυαλό βλέπει τα πράγματα γραμμικά όμως οι σχέσεις αυτές δεν είναι γραμμικές. Επειδή δηλαδή βλέπουμε τα αέρια του θερμοκηπίου να αυξάνονται δεν σημαίνει ότι αναλογικά θα αυξηθεί αι η θερμοκρασία γραμμικά. Είναι πολύ πολύπλοκο το σύστημα και οι σχέσεις δεν είναι γραμμικές με ευθείες αναλογίες. Γι’ αυτό και λέμε ότι μπαίνουμε σε πραγματικά ‘αχαρτογράφητα νερά» στα οποία δεν ξέρουμε ακριβώς τι να περιμένουμε και τι θα συμβεί, απλώς παρατηρούμε την κλιματική αλλαγή σε πλανητικό βαθμό».

Πηγή δημοσίευσης: http://www.thraki.com.gr