Η εταιρία συμβούλων, η οικονομοτεχνική μελέτη και η «ετοιμότητα» των αγροτών για το επόμενο βήμα
Πρώτη η «Θ» προσέγγισε δημοσιογραφικά το θέμα της καλλιέργειας και της επεξεργασίας της βιομηχανικής κάνναβης στην Ξάνθη με δύο πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ και διαδοχικές αναφορές, προλαβαίνοντας –για ακόμη μια φορά- τις εξελίξεις. Ωστόσο, σύμφωνα με το σημερινό (τρίτο) ρεπορτάζ της «Θ»:
Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των αγροτών που παραβρέθηκαν στην προχθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πολυεθνικής APHRIA International (που ασχολείται με την επεξεργασία κάνναβης) για τη συμβολαιακή καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης στην περιοχή.
Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο Stephen Murphy, director of analysis στην APHRIA, o Έλληνας Εκπρόσωπος της εταιρίας Χρήστος Παπαθανασίου και ο Κυριάκος Μιχαηλίδης που εκπροσωπεί τον Έλληνα CEO της μητρικής εταιρίας και ο εκπρόσωπος της εταιρίας συμβούλων «The Lab» Νίκος Χατζόπουλος, ο οποίος μάλιστα μίλησε στην «Θ» για το project, για την ίδια την εταιρία, ενώ εξέφρασε και την άποψή του για την συμβολαιακή καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης στην περιοχή.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης, εκτός από τους αγρότες, στελέχη του αγροτικού τομέα, ιδιωτικές εταιρίες, ΚΟΙΝΣΕΠ, γεωπόνοι, σύμβουλοι επιχειρήσεων, ο πρώην Υπουργός Σ. Ξυνίδης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωπος της τοπικής Εκκλησίας καθώς και πολλοί άλλοι.
ΠΕΡΙΠΟΥ 20.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
Επισημαίνεται ότι ο σχεδιασμός αφορά 100.000 στρέμματα βιομηχανικής κάνναβης, εκ των οποίων περίπου τα 15-20.000 στρέμματα αφορούν τον νομό Ξάνθης, με απαραίτητη προϋπόθεση να είναι ποτιστικά τα χωράφια.
Αυτό σημαίνει ότι η εκτάσεις αφορούν πολλούς νομούς την Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
«Η ΜΕΛΕΤΗ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΘΕΙ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ…»
Αναφορικά με την παρουσία του στην συνάντηση για την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης στην περιοχή, ο κ. Χατζόπουλος, υπογράμμισε ότι «έχουμε ολοκληρώσει ένα συγκεκριμένο project, το οποίο έχουμε παρουσιάσει και στο Υπουργείο Ανάπτυξης πριν από έναν χρόνο, γιατί από τον Απρίλιο του 2016 η καλλιέργεια της κλωστικής (της βιομηχανικής δηλαδή) κάνναβης επιτρέπεται και κάποιες περιοχές της Ελλάδος έβαλαν πέρυσι και πρόπερσι. Εμείς λοιπόν έχουμε κάνει μια οικονομοτεχνική μελέτη επάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο, την παρουσιάσαμε σε διάφορους φορείς, εντυπωσιάστηκαν από την δουλειά μας και έχουμε ένα πολύ ωραίο μηχανισμό εδώ, οπότε δεν στερούμε σε τεχνογνωσία, μπορούμε να υποστηρίξουμε ο,τιδήποτε, έχουμε έρθει σε επαφή και με τις συγκεκριμένες εταιρίες, όπως η APHRIA που εδρεύει στον Καναδά και αποτελεί κολοσσό…Είναι μια μεγάλη εταιρία η οποία ενδιαφέρεται για συμβολαιακή γεωργία. Η εταιρία μας συνεργάζεται με το συγκεκριμένο κομμάτι σαν ιδιωτική δομή. Δεν εκπροσωπούμε συμφέροντα αγροτών, αλλά έχουμε σαν στόχο το καλύτερο για τον αγρότη. Η μελέτη μας έχει να κάνει με το πώς θα βοηθηθεί ο αγρότης. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι όλη η Ελλάδα θα «γεμίσει» βιομηχανική κάνναβη…» διευκρινίζοντας ότι « μιλάμε για βιομηχανική κάνναβη (και το μεγαλύτερό μου μέλημα ήταν να το εξηγήσω στους αγρότες) και όχι για το φυτό που καπνίζεται και δεν έχει να κάνει με αυτά που όλοι τα καταδικάζουμε. Μιλάμε για ένα φυτό που έχει Τετραϋδροκανναβινόλη (την ναρκωτική ουσία δηλαδή) 0,1%. Το όριο στην χώρα μας είναι 0,3 – 0,6%».
«ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ…»
Σε ο,τι αφορά το ενδιαφέρον ο ίδιος σημείωσε ότι «υπάρχει ενδιαφέρον και θεωρώ ότι η μεγάλη αυτή προσέλευση ήταν λόγω του ότι ο αγρότης ζητά μια αλλαγή. Οι καλλιέργειες έχουν «κορεσμένες» και ο αγρότης «ψάχνεται» και για αρωματικά φυτά και για βιομηχανική κάνναβη. Είναι έτοιμος ο αγρότης αυτήν την στιγμή να κάνει το επόμενο βήμα».
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.thraki.com.gr, 22/2/2018}