Τραγική είναι η κατάσταση στο Τυχερό του Δήμου Σουφλίου και συγκεκριμένα στον Κάμπο. Το σημείο πριν από μερικούς μήνες είχε μετατραπεί σε μια απέραντη λιμνοθάλασσα, εξαιτίας των πλημμυρών και των τεράστιων όγκων νερών που έσπασαν τα αναχώματα, εξαφανίζοντας κυριολεκτικά τα χωράφια τους.
Τότε οι αγρότες διέσχιζαν τα χωράφια τους με μικρές βάρκες, και ήταν δύσκολο ακόμη και για τους ίδιους να αναγνωρίσουν τη γεωγραφία της περιοχής.
Θεατές στο ίδιο έργο για πολλοστή φορά και βλέποντας την περιουσία και τους κόπους τους να χάνονται κάτω από το νερό και τη λάσπη, είχαν αποφασίσει να κινηθούν νομικά κατά παντός υπευθύνου. Οι πλημμύρες του 2018 στον Έβρο, άφησαν πίσω τους 95.000 στρέμματα κάτω από τα νερά του Έβρου, του Ερυθροπόταμου και του Τούντζα, 40.000 εκ των οποίων αγροτικές εκτάσεις.
Λίγους μήνες αργότερα το νερό υποχώρησε, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της καταστροφής, κυρίως στην καλλιέργεια βάμβακος που αποτελεί τις 25.000 από τις 30.000 στρέμματα.
«Το απόλυτο χάος. Έχει φύγει το νερό αλλά οι καλλιέργειες μπήκανε αργά. Εκβιάσαμε τα χώματα και θα είμαστε τυχεροί αν έχουμε παραγωγή, κι αν έχουμε θα είναι μειωμένη». Αυτή είναι η εικόνα όπως την περιγράφει εκπρόσωπος του πρωτογενούς τομέα που δραστηριοποιείται χρόνια στην περιοχή Παναγιώτης Ζαπάρτας.
Σύμφωνα με τον ίδιο η απόδοση της καλλιέργειας δεν θα είναι η ίδια, και δεν καλύπτει καν τα έξοδα παραγωγής. «Ο ΕΛΓΑ το λαμβάνει ως τεχνητή καταστροφή, επειδή έσπασαν τα αναχώματα. Μας λένε είναι θέμα της Περιφέρειας, να κάνουν αυτοί υποδομές.».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου επισημαίνει ότι η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση των αναχωμάτων κι όχι για την κατασκευή νέων. «Οι αγρότες θα πρέπει να αποζημιωθούν και σε αυτό ρόλο θα πρέπει να παίξει και το κεντρικό κράτος. Οι κατακλύσεις που έγιναν στα χωράφια είναι οι περισσότερες τεχνητές και έγιναν για την αποσόβηση του κινδύνου. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αντώνογλου θα έρθει στο Έβρο και για πολλοστή φορά θα του θίξουμε το θέμα.».
Εκ μέρους του ΕΛΓΑ ο Τμηματάρχης Εκτιμήσεων Αλεξανδρούπολης Δημήτρης Πανταζής δήλωσε στο e-evros: «Εμείς έχουμε υποχρέωση ως υπηρεσία να αποζημιώσουμε όσες καλλιέργειες ήταν σπαρμένες. Ό,τι ήταν σπαρμένο και φυτρωμένο, αυτό θα αποζημιωθεί, κι όχι ότι σπάρθηκε μετά τις πλημμύρες».
Οι αγρότες ρίχνουν μεγάλο μέρος της ευθύνης και στην κυβέρνηση. «Γιατί δηλαδή το 2006 μας αποζημίωσαν και για τα σπαρμένα και για άσπαρτα και το 2014 αλλά και τώρα δεν μας δίνουν τίποτα;», διερωτάται ο κ.Ζαπάρτας. «Αλλά και ο ΕΛΓΑ έχει γίνει πλέον μόνο φοροεισπρακτικός κι όχι ανταποδοτικός».
Το σίγουρο είναι ότι για ακόμη μια φορά ο Έβρος «πληγώνεται» από τις πλημμύρες, αλλά κυρίως από τη γραφειοκρατία και την κατανομή αρμοδιοτήτων που έχουν πραγματικές, ουσιαστικές και πιο μακροπρόθεσμες συνέπειες από τα ορμητικά νερά για ανάπτυξη του τόπου.
[Φωτό: Εικόνα από την “καχεκτική” παραγωγή βάμβακος στον Κάμπο Τυχερού την 14η Ιουλίου 2018]
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr/, της Μαρίνας Κριτού, 14/7/2018}