Σύσκεψη για τον συντονισμό των αρχών εν όψει της έναρξης της νέας αποστακτικής περιόδου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Οκτωβρίου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο υπουργείων.
Συζητήθηκαν αρχικά τρόποι υπέρβασης των εφετινών προβλημάτων, που σχετίζονται με την παραγωγή χύμα τσίπουρου από ιδιώτες αποσταγματοποιούς και αμπελουργούς. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στη διαδικασία που θα ακολουθήσουν αυτοί, οι «διήμεροι» παραγωγοί για τις εφετινές άδειες απόσταξης.
Βασικό πρόβλημα παραμένει η είσπραξη των φόρων που αναλογούν, ενώ θέμα στρατηγικής της χώρας είναι ο περιορισμός κατά το δυνατόν των εισαγωγών χύμα αποσταγμάτων από γειτονικές χώρες.
Οι κυριότερες από αυτές είναι η Βουλγαρία, τα Σκόπια, η Αλβανία και λιγότερο η Ρουμανία και η Τουρκία.
Συμφωνήθηκε σε πολιτικό επίπεδο η άμεση παροχή οδηγιών για την ομαλή διαδικασία χορήγησης των αδειών απόσταξης.
Τι ισχύει
Καθορίστηκε το δίμηνο απόσταξης των μικρών αποσταγματοποιών. Σύμφωνα με την απόφαση η περίοδος απόσταξης είναι από 16 Οκτωβρίου έως 26 Δεκεμβρίου.
Για να έχει δικαίωμα απόσταξης ένας παραγωγός θα πρέπει να προσκομίζει στο Τελωνείο Σερρών βεβαίωση αμπελοκαλλιεργητή, η οποία εκδίδεται για μεν τους μικρούς παραγωγούς μέχρι ένα στρέμμα από τους Δήμους, για δε μεγαλύτερες εκτάσεις από την Αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, με βάση τις δηλώσεις συγκομιδής σταφυλιών.
Κατά την τρέχουσα φορολογική περίοδο για το παραγόμενο τσίπουρο ισχύει η εφάπαξ και κατ΄ αποκοπή φορολόγηση ήτοι: 0,59 € ανά κιλό ετοίμου προϊόντος, το οποίο υπολογίζεται στην ποσότητα των στέμφυλων με συντελεστή 18%.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Παραγωγός προσκομίζει στην υπηρεσία βεβαίωση ότι από ένα στρέμμα αμπελιού παρήγαγε 1.200 κιλά σταφύλια από τα οποία παρήγαγε 780 kg. κρασί (απόδοση 65%) και ότι κατέχει 420 κιλά στέμφυλα (ποσοστό στεμφύλων 35%).
Ο οφειλόμενος φόρος υπολογίζεται ως εξής: 420 κιλά στέμφυλα Χ 18% (συντελεστής απόδοσης) = 75,6 κιλά τσίπουρο Χ 0, 59 ευρώ = 44,60 ευρώ φόρος.
Το προϊόν πρέπει να διατίθεται χύμα, χωρίς οποιασδήποτε μορφής τυποποίηση, σε δοχεία από γυαλί ή και άλλο κατάλληλο υλικό.
Σε αντίθετη περίπτωση προβλέπονται πρόστιμα.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr, 15/10/2018}