Και ενώ η θερμοκρασία έχει χτυπήσει “κόκκινο” κάτι που αναγκάζει τον κόσμο να ξεχυθεί στις παραλίες ωστόσο για κάποιους δεν ήταν και τόσο ευχάριστη η βουτιά στην θάλασσα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αρκετά άτομα κατέληξαν στο νοσοκομείο μετά από τσίμπημα δράκαινας.
Συγκεκριμένα εχθές μητέρα ενός παιδιού το οποίο τσιμπήθηκε από δράκαινα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης επικοινώνησε με το e-evros.gr και ζήτησε να ενημερωθούν οι λουόμενοι καθώς τα περιστατικά σύμφωνα με τους γιατρούς ήταν αρκετά!
Η Δράκαινα είναι το (φαινομενικά) μικρό και κάτω από 10 εκατοστά αμμώδη-χρωματιστό ψάρι της θάλασσα. Ξοδεύει τον μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, με το να βρίσκεται θαμμένο στον βυθό της θάλασσας.
Το φαρμακερό μαύρο αγκάθι
Όταν ένα ψάρι μας αντιληφθεί, παίρνει δρόμο ταχέως. Όμως η δράκαινα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού αντιδρά πιο νωχελικά, γι΄ αυτό και υπάρχει πιθανότητα να μην προλάβει να εξαφανιστεί καθώς πλησιάζεις. Αν μάλιστα είσαι και ψαράς, έχε τον νου σου μήπως πέσει στα δίχτυα (ή τα αγκίστρια) σου: Μπορεί καθώς την ξεψαρίζεις, να γυρίσει σε έναν ύστατο σπασμό (τινάζεται πολύ δυνατά) και να σου μπήξει τα αγκάθια της στο χέρι σου. Ακόμα και η απλή επαφή με τα αγκάθια της, όταν πια είναι ψόφια, προκαλεί πόνο και πρήξιμο.
Η δράκαινα είναι οπλισμένη με κάμποσα αγκάθια στο πτερύγιο της ράχης της, επάνω από τα βράγχια και τα μάτια της. Το μεγαλύτερο αγκάθι της είναι μαύρο με πολλές μύτες και βρίσκεται διπλωμένο πίσω από το κεφάλι της. Όταν θέλει να αμυνθεί, αυτό ανοίγει σαν βεντάλια. Η αγκάθινη αυτή πανοπλία συνδέεται με αδένες που εκκρίνουν ισχυρό δηλητήριο, το οποίο είναι αρκετό σε ποσότητα, πολύ δραστικό και μπορεί να προκαλέσει δυνατό πόνο, κοκκίνισμα, πρήξιμο, μούδιασμα ή τοπική παράλυση. Σε κάποιες περιπτώσεις επιδρά στο νευρικό σύστημα ή φέρνει εμετό, υψηλό πυρετό, λιποθυμία και αλλεργικό σοκ, ανάλογα με το αμυντικό σύστημα του ανθρώπου που έχει δηλητηριαστεί, καθώς και το σημείο του τρυπήματος. Ο πόνος διαχέεται και μπορεί να φτάσει π.χ. από την πατούσα ως την αρχή του μηρού. Η κορύφωσή του μπορεί να έρθει ως και μισή ώρα μετά το τσίμπημα.
Πρώτες βοήθειες, αν την πατήσεις
Σε περίπτωση τσιμπήματος από τα αγκάθια της δράκαινας είναι απαραίτητη η ιατρική βοήθεια. Το δηλητήριό της εξουδετερώνεται σε υψηλή θερμοκρασία (50 βαθμούς Κελσίου). Οι πρώτες βοήθειες απαιτούν να βάλεις το σημείο που τραυματίστηκε μέσα σε λεκάνη με ζεστό – τουλάχιστον 40 βαθμούς – καθαρό νερό και κάποιο απολυμαντικό (πράσινο σαπούνι, οξυζενέ), μέχρι ο πόνος να αρχίσει να υποχωρεί.
Το ζεστό νερό θα βοηθήσει επίσης τα τυχόν σφηνωμένα αγκάθια να αφαιρεθούν ευκολότερα. Ακόμα μια πρόχειρη λύση είναι να πλησιάσεις την καύτρα ενός τσιγάρου όσο πιο κοντά μπορείς στην πληγή, για να ανεβάσεις τοπικά τη θερμοκρασία.
Προσοχή λοιπόν σε μητέρες για τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους και όχι μόνο!
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, 28/7/2019}