Κική Τσακαλδήμη: «Ο καθένας έχει το δικό του Έβερεστ· αυτό που ονειρευόμαστε να το κυνηγάμε και να το κάνουμε» – «Ο στόχος μου είναι να γνωρίσω τον κόσμο μέσα από την ορειβασία»
Ξημερώματα της 23ης Μαΐου του 2017. 600 μέτρα από την ψηλότερη κορυφή του Έβερεστ. Οι καιρικές συνθήκες κάκιστες, ισχυρότατοι άνεμοι και θερμοκρασίες πολύ κάτω του μηδενός. Ο Satyabrata Dam, οδηγός βουνού αποφασίζει πως δεν θα ήταν φρόνιμο να συνεχίσουν τη διαδρομή τους για την κατάκτηση της ψηλότερης κορυφής του κόσμου. Κάπως έτσι έλαβε τέλος η περιπέτεια της Κικής Τσακαλδήμη για την κατάκτηση της ψηλότερης κορυφής του κόσμου. Έλαβε τέλος όχι άδοξα αφού όπως επισήμανε η ίδια σκοπός δεν ήταν η αναμέτρηση με την κορυφή του βουνού αλλά με τον εαυτό της… εξ ου και το όνομα που έδωσε σε αυτό το εγχείρημά της ήταν “Higher Τhan Everest”.
Η Κική Τσακαλδήμη τόλμησε να κάνει πράξη αυτό που η συντριπτική πλειοψηφία του ανθρώπινου πληθυσμού δεν θα τολμούσε ούτε ως ιδέα να βάλει στο μυαλό της. Ήθελε να ανέβει στην κορυφή του Έβερεστ, όχι προς επιδίωξη κάποιων «ταπεινών» κινήτρων αλλά για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και μάλλον τα κατάφερε όσο παράδοξο κι αν ακούγεται δεδομένης της εξέλιξης του εγχειρήματος. «Ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν» έγραψε άλλωστε ο Καβάφης και το αυτό ισχύει για την ορειβάτισσα που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια να ασχολείται με το εν λόγω σπορ.
Πάει σχεδόν ένας μήνας από τότε που η Κική Τσακαλδήμη επέστρεψε στην Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα της, την Αλεξανδρούπολη, γεμάτη εμπειρίες και ήδη σχεδιάζει τα επόμενα «βήματά» της. Με αφορμή αυτή την εμπειρία ζωής, η κ. Τσακαλδήμη μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής», αποκαλύπτοντας τι αποκόμισε η ίδια από αυτόν τον πραγματικό άθλο.
Ο λόγος στην ίδια όμως…
ΠτΘ: Παρακολουθήσαμε την πορεία σας μέσω των social media και μέσω του προσωπικού σας «project Higher Than Everest», καταφέρατε λοιπόν να φτάσετε στο camp4 του Έβερεστ, σε υψόμετρο 7.900 μέτρων, λίγα μόλις μέτρα από το υψηλότερο σημείο του κόσμου.
Κ.Τ.: Φτάσαμε πιο ψηλά από το camp4, που βρίσκεται στα 7.900 μέτρα, ανεβήκαμε μέχρι το λεγόμενο «μπαλκόνι», που είναι στα 8.250 μέτρα. Νοιώθω πολύ περήφανη, γιατί νομίζω ότι η αποστολή ήταν πετυχημένη. Καταφέραμε όλοι, δεδομένων των καιρικών συνθηκών που πετύχαμε, να φτάσουμε κάτω ασφαλείς. Νομίζω ότι πήραμε τη σωστή απόφαση, γιατί το σημαντικό είναι όταν πηγαίνεις σε ένα βουνό, να το σέβεσαι, να το ακούς, να κάνεις σωστή προετοιμασία, να είσαι έτοιμος, όπως και ήμασταν. Ήμασταν πολύ δυνατοί και εγώ και όλη η ομάδα μου. Ήμασταν έτοιμοι να ανεβούμε, αλλά όταν το βουνό σου λέει ότι σήμερα δεν θα ανεβεί κανένας και έχει εξαπολύσει όλες του τις δυνάμεις, πρέπει να το ακούσεις, να το σεβαστείς και να πάρεις σωστή απόφαση, γιατί κανένα βουνό δεν αξίζει να χαθούν ανθρώπινες ζωές, ούτε να ρισκάρεις τη σωματική σου ακεραιότητα. Νομίζω πως αυτό είναι το μήνυμα, ότι η κορυφή δεν είναι το παν. Οι κορυφές είναι εκεί, θα υπάρχουν, μπορείς να πας του χρόνου ή όποτε ξαναθελήσεις, όμως η ζωή σου είναι κάτι που δεν ξαναγυρνάει. Αυτό είναι κάτι που θέλω να το πω στους ορειβάτες, ότι κανένα βουνό δεν αξίζει να ρισκάρεις τη ζωή σου.
«Το μήνυμα που θέλω να δώσω είναι ο κόσμος να ακολουθεί τα όνειρά του»
Διαβάστε εδώ όλη τη συνέντευξη της Κικής Τσακαλδήμη.
{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr, της Νατάσσας Βαφειάδου, 21/7/2017}