Το Ζαχαρουργείο θα παραμείνει ανενεργό, για μια ακόμη χρονιά – Η μεγάλη Εβδομάδα κρίσιμη για την Ζάχαρη
Κρίσιμη για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, αλλά και για όσους παραγωγούς ακόμα το σκέφτονται ή έχουν αποφασίσει να πάρουν το ρίσκο της εμπλοκής τη φετινή χρονιά με την τευτλοκαλλιέργεια, ενδέχεται να αποδειχθεί η εβδομάδα που ακολουθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του Λούκας Φέκερ (Innovation Brain) –που μαζί με τη Hellenic Farmers Company, εταιρεία που έχουν συστήσει τευτλοπαραγωγοί, έχουν αναλάβει την ευθύνη για την υλοποίηση της φετινής καμπάνιας–, μέσα στις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η υπογραφή των συμβάσεων με τους τευτλοκαλλιεργητές, με «μπούσουλα», το τιμολόγιο της περσινής χρονιάς.
Παράλληλα, εκπρόσωποι παραγωγών και τευτλοεξαγωγέων που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας, μεταφέρουν κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για καταβολή μέσα στο ίδιο διάστημα των έκτακτων ενισχύσεων (de minimis).
Eφ’ όσον οι διαρροές αυτές επιβεβαιωθούν, οι ίδιες πηγές εκφράζουν στην «ΥΧ» συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα 14.000-15.000 στρέμματα που έχουν σπαρθεί μέχρι στιγμής –και τα οποία είναι ελάχιστα περισσότερα από εκείνα της περυσινής σεζόν– μπορούν ακόμα και να διπλασιαστούν.
Το χρονικό «παράθυρο» άλλωστε για τη φετινή σπορά παραμένει ανοικτό, ιδίως στις βορειότερες περιοχές της Μακεδονίας και στον Έβρο, για τις επόμενες 10 τουλάχιστον μέρες.
«Αν είχε πληρωθεί ο κόσμος, είτε τα de minimis, είτε για τα χρωστούμενα του 2018 και του 2017 (σ.σ. αθροιστικά ανέρχονται σε 2,5 εκατ. ευρώ), θα βλέπαμε μεγάλη διαφορά στις εκτάσεις», σημειώνει ο πρόεδρος των τευτλοεξαγωγέων Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Σαμαράς.
Ο ίδιος παραδέχεται ότι το μεταβατικό στάδιο και η εν γένει αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον της εταιρείας εξακολουθούν να δρουν αποθαρρυντικά για πολλούς καλλιεργητές. Σπεύδει, ωστόσο, να υπογραμμίσει ότι «όπως ήρθαν τα πράγματα, δυστυχώς δεν υπήρχε άλλη λύση προκειμένου να μη χαθεί η χρονιά» και, πιθανότατα, να μπουν τίτλοι τέλους για την τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα.
«Χλωμιάζει» η Ορεστιάδα
Από την πλευρά, του ο πρόεδρος στο Πλατύ Ημαθίας, Θανάσης Πίπας, εμφανίζεται απογοητευμένος από την «ακινησία» στο μέτωπο των πληρωμών.
«Νιώθουμε ότι μας κοροϊδεύουν. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε αυτή την καθυστέρηση.
Εμείς θεωρώ ότι δείξαμε επαγγελματισμό και ότι στηρίζουμε την καλλιέργεια, όμως στήριξη από πάνω δεν υπάρχει», τονίζει.
Με τα σημερινά δεδομένα, πάντως, και ακόμα κι αν η Innovation Βrain καταθέσει εγκαίρως, δηλαδή πριν τις 10 Ιουνίου (σ.σ. ημερομηνία που συζητείται η αίτηση υπαγωγής της ΕΒΖ στο άρθρο 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα με εξυγιαντή την Τράπεζα Πειραιώς), ολοκληρωμένο επενδυτικό σχέδιο, η μοναδική μονάδα που θα λειτουργήσει τη νέα σεζόν θα είναι αυτή στο Πλατύ, με το ζαχαρουργείο της Ορεστιάδας να παραμένει για άλλη μια χρονιά ανενεργό.
Ανακάμπτουν οι τιμές στην ΕΕ
Την ίδια στιγμή, οι τιμές της ζάχαρης στην EE βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης, έχοντας απομακρυνθεί αρκετά από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα της περσινής χρονιάς καθώς, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη, η παραγωγή στη Γηραιά Ήπειρο κινείται πτωτικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η γερμανική Suedzucker, η μεγαλύτερη ζαχαροβιομηχανία της Ευρώπης, σκοπεύει να διακόψει τη λειτουργία πέντε μονάδων της και να μειώσει την παραγωγή της κατά 700.000 τόνους ετησίως, από την επόμενη σεζόν, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε μια αγορά που πέρασε από… σαράντα κύματα, μετά την κατάργηση των ποσοστόσεων το 2017/2018.
«Τα στοιχεία της Κομισιόν δεν αποτυπώνουν την τρέχουσα κατάσταση. Ο κόσμος στα συνέδρια εξακολουθεί να μιλά για χαμηλές τιμές στην Ευρώπη, στην πραγματικότητα όμως οι τιμές έχουν ανέβει και η άνοδος αυτή λογικά θα συνεχιστεί», σχολιάζει στο Reuters o John Stansfield, αναλυτής ζάχαρης για το Group Sopex.
Αμετάβλητη η παραγωγή την επόμενη σεζόν
Η ανάκαμψη των τιμών έρχεται μετά από μια σεζόν όπου η παραγωγή της ΕΕ κινήθηκε στους 18 εκατ. τόνους (3 εκατ. τόνους κάτω σε σχέση με το 2017/18) και σε αυτά τα επίπεδα εκτιμάται ότι θα κινηθεί και το 2019/2020.
Στο μεταξύ στο τέλος Ιανουαρίου τα αποθέματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, είχαν υποχωρήσει στους 12,7 εκατ. τόνους από 15,2 εκατ. τόνους έναν χρόνο πριν.
Σύμφωνα με αναλυτές, η παγκόσμια αγορά ζάχαρης αναμένεται να εμφανίσει ένα έλλειμμα της τάξης των 1,9 εκατ. τόνων τη σεζόν 2019/2020, ωστόσο, ύστερα από συνεχόμενες χρονιές υπερπαραγωγής και πλεονασμάτων, τα αποθέματα παραμένουν υψηλά, με αποτέλεσμα οι προοπτικές για τις διεθνείς τιμές κάθε άλλο παρά ευοίωνες να μπορούν να χαρακτηριστούν.
{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr, 23/4/2019}