Θέμα χρόνου είναι η υπογραφή της Σύμβασης – Προς αξιοποίηση τα γεωθερμικά πεδία Αρίστεινου και Άνθειας – Ο Σταθμός συμπίεσης του αγωγού TAP στους Κήπους, χορηγός θερμότητος
Προ των πυλών βρίσκεται η ανάδειξη αναδόχου για το έργο της τηλεθέρμανσης με γεωθερμία, το πρώτο στη χώρα, που υλοποιεί ο Δήμος Αλεξανδρούπολης. Η διαγωνιστική διαδικασία που είχε ξεκινήσει στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, κατάφερε να προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι αρχικά τα ενδιαφερόμενα σχήματα ήταν 15, ενώ πλέον βρίσκεται υπό ολοκλήρωση.
Από τα σχήματα που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, οι 3 πέρασαν που πέρασαν στην επόμενη φάση έδωσαν -κατά φθίνουσα σειρά- τα εξής ποσοστά έκπτωσης: 40%, 20% και 12%, βάσει των οποίων αναδείχθηκε ο μειοδότης και προσωρινός ανάδοχος. Στα επιλαχόντα σχήματα έχει δοθεί παράταση ολίγων ημερών για τυχόν κατάθεση ενστάσεων και μετά την παρέλευσή της, αν όλα κυλήσουν ομαλά, αναμένεται άμεσα η υπογραφή της σύμβασης και η εκκίνηση της κατασκευαστικής φάσης με διάρκεια έως 18 μήνες.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 6,3 εκατ. ευρώ και θα συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (Ε.Π. Ανατολική Μακεδονία – Θράκη).
Το προς αξιοποίηση γεωθερμικό πεδίο Αρίστηνου, είναι χαμηλής ευθαλπίας (δηλαδή χαμηλής θερμοκρασίας) με μέγιστη θερμική ισχύ περίπου 10 MW εκ των οποίων τα 9 MW θα χρησιμοποιούνται για την τηλεθέρμανση θερμοκηπίων σε 3 αγροτικές περιοχές και το υπόλοιπο 1 MW για την τηλεθέρμανση 22 δημοτικών κτιρίων.
Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται επίσης ένας θερμικός σταθμός επιφάνειας 222,5 τ.μ. στην περιοχή της Άνθειας ενώ το συνολικό μήκος του δικτύου τηλεθέρμανσης θα είναι 18 χλμ. Για τη θέρμανση μέσω του γεωθερμικού ρευστού θα πραγματοποιηθούν δύο γεωτρήσεις βάθους 550 μέτρων, μέσω των οποίων το ρευστό θα επανεισάγεται στο γεωθερμικό πεδίο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών με καλή γνώση ανάλογων έργων, αν ο προσωρινός ανάδοχος αναλάβει τελικά την υλοποίηση του δικτύου τηλεθέρμανσης, αυτό θα μπορούσε να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί σε λειτουργία σε ακόμα πιο σύντομο χρονικό διάστημα από αυτό που προβλέπεται στη σύμβαση, δηλαδή σε περίπου 15 μήνες.
Ο ακριτικός Δήμος της Αλεξανδρούπολης πάντως είναι ιδιαίτερα δραστήριος όσον αφορά τα έργα ΑΠΕ. Μετά την επιτυχή δρομολόγηση του παραπάνω έργου γεωθερμίας, στα «σκαριά» βρίσκονται ακόμα περισσότερα έργα μεταξύ των οποίων άλλο ένα έργο αμιγώς αστικής τηλεθέρμανσης για την εξυπηρέτηση 2 χιλ. κατοίκων σε Άνθεια, Αρίστηνο και Λουτρά.
Υπάρχουν μάλιστα σκέψεις για επέκταση των εφαρμογών της τηλεθέρμανσης σε θέρμανση αλλά και ψύξη, ένα φιλόδοξο πλάνο που θα επιχειρηθεί να λειτουργήσει για πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε πιο μαζική κλίμακα (συνήθως ανάλογες εφαρμογές αφορούσαν μεμονωμένα κτίρια).
Προωθείται επίσης άλλο ένα πρωτοποριακό έργο για την αξιοποίηση της θερμικής ενέργειας από τον Σταθμό Συμπίεσης του αγωγού TAP στους Κήπους Έβρου, με κόστος που υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 45 εκατ. ευρώ και το οποίο σχεδιάζεται -σε πρώτη φάση- να εξυπηρετήσει 5 οικισμούς του Δήμου Φερών, καλύπτοντας έναν πληθυσμό 7.000 κατοίκων.
Η γεωθερμική ενέργεια
Παρά το ενθαρρυντικό παράδειγμα της Αλεξανδρούπολης, τα ποσοστά εκμετάλλευσης της γεωθερμίας στη χώρα μας παραμένουν απογοητευτικά. Παρά τις δυνατότητες που παρέχει μόλις το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να γίνονται τα πρώτα δειλά βήματα σε πιο σοβαρή βάση για την αξιοποίησή της.
Ενδεικτικά της δυναμικής της γεωθερμίας είναι τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας σύμφωνα με τα οποία η γεωθερμική ενέργεια θα μπορούσε να καλύψει περίπου το 3,5% της ετήσιας παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και το 3,9% της ενέργειας για την παροχή θέρμανσης (εξαιρουμένων των αντλιών θερμότητας εδάφους) έως το 2050. Η γεωλογικές συνθήκες στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή ευνοούν την εκμετάλλευση αυτής της ήπιας μορφής ενέργειας, δεδομένης και της παρουσίας σημαντικών γεωθερμικών πεδίων.
Σημειώνεται πως η γειτονική Τουρκία άγγιξε τα 1.800 MW αντίστοιχων μονάδων έως τα τέλη του προηγούμενου έτους, επίδοση που θα μπορούσε να προκαλέσει την εντός συνόρων κινητοποίηση για περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων της χώρας στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr/, του Φίλιππου Παναγόπουλου, 14/11/2018}