Το πρόβλημα υπάρχει σε Κομοτηνή, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη. Άγνωστο πότε και πως θα βρεθεί λύση
Η αναστολή της δωρεάν μεταφοράς φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη απασχόλησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την Τρίτη. Σχετική επερώτηση υπέβαλε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης ΑΜΘ Σιδέρης Μιχαηλίδης ζητώντας τη λήψη μέτρων από την διοίκηση της Περιφέρειας και διαμηνύοντας πως «η λύση είναι μία και μοναδική: εδώ και τώρα δωρεάν μετακίνηση όλων των φοιτητών, με αύξηση των δρομολογίων, με ασφάλεια στις μετακινήσεις».
Χρ. Μέτιος: «Είναι ένα θέμα που πρέπει να λύσει το πανεπιστήμιο»
Πως η Περιφέρεια ΑΜΘ προσπάθησε με δικούς της πόρους να καλύψει το κόστος μετακίνησης έστω και για τέσσερις μήνες, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη ενημέρωσε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος ως απάντηση στην ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης. «Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο τέθηκε πρώτη φορά το θέμα. Προσπαθήσαμε με τις υπηρεσίες να βρούμε μια λύση, με πόρους της Περιφέρειας ΑΜΘ, να καλύψουμε το κόστος για τέσσερις μήνες, ωστόσο δεν μπόρεσε να λυθεί το πρόβλημα και με δική μας παρέμβαση. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το λύσει το πανεπιστήμιο» δήλωσε ο κος Μέτιος.
Πιο αναλυτική απάντηση έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κωνσταντίνος Κουρτίδης λέγοντας κατά κύριο λόγο αυτά που ήδη είναι γνωστά στην κοινή γνώμη. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «προκειμένου να συνεχιστεί η δωρεάν μετακίνηση το ΔΠΘ προχώρησε με βελτιωμένους όρους, δηλαδή αύξησε την τιμή πρώτης προσφοράς κατά 35% για κάθε δρομολόγιο και το έκανε αυτό με ανοιχτό διαγωνισμό».
Όπως τόνισε ο κος Κουρτίδης παρόλο που το πανεπιστήμιο «αύξησε την προσφορά κατά 35% δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά για Ξάνθη και Κομοτηνή, ενώ για την Αλεξανδρούπολη υποβλήθηκε μια προσφορά, αλλά δεν θέλησαν στην συνέχεια να υποβάλλουν τα εκ του νόμου δικαιολογητικά. Έτσι ο διαγωνισμός ήταν άγονος». Ξεκαθάρισε πάντως ότι η Πρυτανεία του ΔΠΘ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχιστεί η δωρεάν μετακίνηση, αλλά η Περιφέρεια ΑΜΘ «σε κάθε περίπτωση έχει υποστηριχτικό ρόλο».
{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 2/2/2023}