Η συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων στο «επίκεντρο» του ενδιαφέροντος
Στην Λίμνη Βιστωνίδα και συγκεκριμένα στον Αλιευτικό Συνεταιρισμό Βιστωνίδας, βρέθηκε χθες ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο οποίος προήδρευσε σε σύσκεψη κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας και της συντήρησης των εγκαταστάσεων της περιοχής. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης, ο Προϊστάμενος Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, ο Προϊστάμενος Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας ΑΜΘ καθώς και εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης Ισμαρίδας – Βιστωνίδας.
«Αντιπλημμυρική προστασία, διαχείριση και αξιοποίηση της λίμνης»
Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης ο οποίος ανέφερε επακριβώς ότι «ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Βιστωνίδας (στο Πόρτο Λάγος) συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο, τον Φορέα Διαχείρισης της Βιστωνίδας, τον Προϊστάμενο Αλιείας της Αντιπεριφέρειας κ. Καμαριανάκη, προκειμένου να συζητήσουμε κάποια έργα τα οποία θέλουν να γίνουν στις εγκαταστάσεις του αλιευτικού συνεταιρισμού της Βιστωνίδας και κυρίως την αντιπλημμυρική προστασία, με συντηρήσεις και καθαρισμό μιας περιοχής που έχει σχέση με την λίμνη στην περιοχή του Φαναρίου. Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Μέτιος και ο Προϊστάμενος Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Καλούδης είπαν ότι υπάρχει μια μελέτη ύψους 650.000 ευρώ για την λίμνη Βιστωνίδα η οποία θα δημοπρατηθεί τον Δεκέμβριο και θα αφορά την διαχείριση της λίμνης Βιστωνίδας και τους γύρω οικισμούς (Πόρτο – Λάγος, περιοχή Φαναρίου, Κεσσάνη, Σέλινο κλπ) και την αντιπλημμυρική προστασία και την αξιοποίηση και διαχείριση της λίμνης».
«Προτάσεις από την επιτροπή θα μπουν στην μελέτη»
«Για τον σκοπό αυτό θα συσταθεί μια επιτροπή με εκπροσώπους από την περιφέρεια ΑΜΘ, την Διεύθυνση Αλιείας, τον Φορέα Διαχείρισης Βιστωνίδας, από τον Δήμο Αβδήρων, από την Τοπική Κοινότητα του Πόρτο – Λάγους προκειμένου να γίνουν κάποιες προτάσεις για την λίμνη της Βιστωνίδας γενικά, όπου περιλαμβάνεται και ο αλιευτικός συνεταιρισμός. Αυτή η επιτροπή θα προτείνει κάποια πράγματα τα οποία θα περιλαμβάνει η μελέτη ύψους 650.000 ευρώ που θα δημοπρατηθεί τον Δεκέμβριο από την περιφέρεια» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «ο Πρόεδρος του Αλειυτικού Συνεταιρισμού ζήτησε την συντήρηση των εγκαταστάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς στην λίμνη Βιστωνίδας καταλήγουν τα ύδατα από τρεις χειμμάρους και όταν είναι πολλά κινδυνεύει και ο οικισμός του Πόρτο – Λάγους (όπως έγινε το 1996), οπότε θα πρέπει να μπορούν να διαχειριστούν τα νερά αυτά και να γίνει συντήρηση κάποιων αντιπλημμυρικών εγκαταστάσεων. Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τους υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει. Στην δεύτερη περίπτωση, θα βοηθήσει στην πλευρά του Φαναρίου για καθαρισμό του «Στομίου». Πρόκειται για κάποιες εγκαταστάσεις που χρειάζονται ειδικά μέσα για να γίνουν κάποιες εργασίες. Υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση. Γενικά το θέμα ήταν η αντιπλημμυρική προστασία της λίμνης Βιστωνίδας όταν υπάρχει πάρα πολύ νερό και των γύρω οικισμών».
Ευχαριστημένος ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός από τα όσα ειπωθήκαν
Ευχαριστημένος από την συνάντηση και τα συμπεράσματα αυτής, δήλωσε στην «Θ» ο Πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας κ. Γιώργος Γκίλης, εξηγώντας ότι «θέσαμε τα δύο μεγάλα προβλήματα που μας απασχολούν αυτήν την στιγμή. Το ένα αφορά το βόρειο τμήμα της λίμνης Βιστωνίδας, αυτό που χωρίζει την λίμνη από την θάλασσα. Υπάρχουν τσιμέντα που έχουν πέσει και είναι διαβρωμένα και υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση που βρέξει πολύ, όλα αυτά να καταστραφούν και να πνιγεί το Πόρτο – Λάγος. Το έργο είναι καθαρά αντιπλημμυρικό. Ζητήσαμε από τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ να χρηματοδοτήσει έστω την μελέτη του έργου και είχαμε ανταπόκριση όσον αφορά το θέμα του έργου. Υπάρχουν κάποια χρήματα (650.000 ευρώ από ο,τι είπε) για την οριοθέτηση της λίμνης και κάτι ακόμη, με μια μελέτη που εγκρίθηκε τώρα. Για το συντομότερο της υπόθεσης θα μπορούσαμε να κάνουμε μια μελέτη εμείς, να βγει για να δούμε το κοστολόγιο για να το χρηματοδοτήσει η περιφέρεια (γιατί αυτά τα έργα θέλουν χρόνο και η λιμνοθάλασσα δεν μπορεί να περιμένει, αλλιώς δεν θα μπορούμε να δουλέψουμε). Το άλλο θέμα ήταν η διάνοιξη του «Στομίου» στον «Λαγό» μια τοποθεσία στην λίμνη Βιστωνίδα, η οποία έχει κλείσει τελείως από φερτά υλικά από την θάλασσα. Αυτό οξυγονώνει το 60-70% από τις τάφρους διακύμανσης τον συνεταιρισμό, οπότε πρέπει να ανοίξει οπωσδήποτε. Πήγαμε εκεί, είδαμε και όλοι υπογράφουν για την αναγκαιότητα και των δύο έργων. Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ συμφώνησε ότι αυτό μπορεί να μπει στην ίδια μελέτη».
«Ο συνεταιρισμός δεν φταίει σε τίποτα – Είναι έργα που πρέπει να γίνουν»
«Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από αυτήν την συνάντηση. Ήταν η πρώτη συνάντηση που κάναμε. Νομίζω ότι πήγαν όλα καλά και από εκεί και πέρα θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και εμείς για να δούμε και που μπορούμε να το φτάσουμε» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με την επιτροπή, σημειώνει ότι «αυτή θα γίνει για την μελέτη ύψους 650.000 ευρώ. Μιλάμε για όλη την λίμνη. Είπαμε να κάνουμε μια επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι παραπάνω, να θέσει ο καθένας τα προβλήματά του, να βρούμε τις λύσεις για να μην ενοχληθεί κανείς. Αυτήν την στιγμή, για παράδειγμα, όταν βρέχει πολύ και επειδή έχει «φρακάρει» ο εκχυλιστήρας, σηκώνεται η στάθμη της λίμνης, πνίγονται οι αγροτικές περιοχές που είναι γύρω από την λίμνη (που δεν ξέρω πόσες είναι νόμιμες και δεν ξέρω πόσες είναι παράνομες από τα φερτά υλικά). Η λίμνη ήταν 65.000 στρέμματα και αυτήν την στιγμή είναι 45.000. Αυτά τα 20.000 στρέμματα είναι γύρω γύρω από την λίμνη και σιγά σιγά αποξηραίνονται. Έχουμε μηνύσεις για το πνίξιμο ζώων, για ζημιές σε χωράφια κλπ. Αυτά πρέπει να τελειώσουν. Ο Συνεταιρισμός δεν φταίει σε τίποτα. Είναι έργα που πρέπει να γίνουν από την Περιφέρεια. Είναι έργα του δημοσίου (γιατί εμείς πληρώνουμε στο δημόσιο για αυτήν την λιμνοθάλασσα) και ο περιφερειάρχης είπε ότι θα τα δει με πολύ καλές και πολύ εύκολες λύσεις. Μακάρι να προχωρήσει για να τελειώνουμε γρήγορα»
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 20/10/2018}