Σώζουμε τα μνημεία του Έβρου

Παράδειγμα προς μίμηση οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Έβρου: Κατέθεσαν πρόταση προς το Σωματείο «Διάζωμα» για την υιοθέτηση και ανάδειξη μνημείων της περιοχής

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα  κρίνουμε τα όσα συζητήθηκαν και ακόμα περισσότερο τα όσα προτάθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, μεταξύ μελών του «Διαζώματος» και εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων του γειτονικού νομού.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του μέλους του «Διαζώματος» κ. Γιάννη Λασκαράκη, σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και την  ΕΠΟΦΕ,  για την ενημέρωσή τους σχετικά με την Χωρική Επένδυση της πολιτιστικής διαδρομής της Via Egnatia, την υποστήριξη της διαδρομής και την ανάδειξη και προστασία των μνημείων που διατρέχει.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε και συζητήθηκε ακολούθως η επεξεργασμένη πρόταση από πλευράς του «Διαζώματος» ανάδειξης της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, από το Δυρράχιο έως την Κωνσταντινούπολη , τα σπουδαία μνημεία που διατρέχει και τονίστηκαν τα πολλαπλά οφέλη  από μια τέτοια επένδυση,  στην τοπική οικονομία.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της συζήτησης που ακολούθησε ήταν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των πολιτιστικών συλλόγων οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία τους  να συμβάλλουν στο όραμα του «Διαζώματος» για την ανάδειξη και την αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου πλούτου που διατρέχει την αρχαία Εγνατία οδό, προτείνοντας μάλιστα και τις δικές τους ιδέες, μία εκ των οποίων αφορούσε στην υιοθέτηση συγκεκριμένων μνημείων από του συλλόγους.

Συγκεκριμένα, όπως μεταφέρθηκε και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Γνώμη» ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αναλάβουν οι πολιτιστικοί φορείς του Νομού, αλλά και οι ειδικοί επιστήμονες που έχουν σχέση με τα μνημεία (αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, ιστορικοί κλπ) , είναι η υιοθεσία ενός μνημείου, η μελέτη της ιστορίας και του μύθου του, ο εξωραϊσμός του περιβάλλοντος χώρου και  η διοργάνωση εκδηλώσεων, οι επισκέψεις και οι ξεναγήσεις σχολείων,  η αποτύπωση του μνημείου ή ακόμη και η εθελοντική σύνταξη  μικρών μελετών, σε συνεργασία με τους Αρχαιολόγους για την αποκατάσταση και την ανάδειξή τους.

Σαν παράδειγμα αναφέρθηκαν οι πύργοι του Άβαντα, το Χαμάμ της Μάκρης, η σπηλιά του Κύκλωπα, η Χάνα και τα χαμάμ της Τραϊανούπολης  και άλλα μνημεία που δεν βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Εξαιρετική ως προς το περιεχόμενό της πρόταση, η οποία συνδυάζοντας την τεχνογνωσία του «Διαζώματος» αλλά και τη διάθεση των  μελών των πολιτιστικών συλλόγων να προσφέρουν και να αναδείξουν τα σημαντικά της περιοχής, μπορεί να υλοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία, προς όφελος πάντα της τοπικής κοινωνίας.

Μία πρόταση που αναμένουμε να την δούμε και στην πράξη στον γειτονικό νομό, εκφράζοντας την ελπίδα να βρει άξιους μιμητές και στην Ροδόπη, καθότι και πολλοί οι σύλλογοι και πολλά τα μνημεία ή τα σημεία γενικότερα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν «προϊόντα» υιοθεσίας, με στόχο την αξιοποίηση και την ανάδειξή τους.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η 10η Γενική Συνέλευση του Σωματείου «Διάζωμα» θα πραγματοποιηθεί από Τετάρτη 6 έως Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή μας, γεγονός που αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους ντόπιους πολιτιστικούς συλλόγους να δηλώσουν την προθυμία τους για την υιοθέτηση ενός μνημείου της Ροδόπης.

Εν αναμονή λοιπόν… των κατά τα άλλα εξαιρετικά δραστήριων συλλόγων της περιοχής,  να δώσουν και τώρα το «παρών» για κάτι που ξεπερνά τα όρια της διοργάνωσης μίας μουσικοχορευτικής εκδήλωσης.

Υ.Γ.: Και επί της ευκαιρίας μην ξεχνάμε και τον κουμπαρά του Αρχαίου Θεάτρου της Μαρώνειας, ο οποίος δυστυχώς, παραμένει με τα 1.000 πρώτα ευρώ, που κατέθεσε το μέλος του Διαζώματος κ. Άρτεμις Τσολάκη, εγκαινιάζοντάς τον.

 

[ΠΗΓΗ: http://paratiritis-news.gr, της Νατάσσας Βαφειάδου, 28/6/2017]