Σκοτεινή πόλη και σκοτεινά… Χριστούγεννα λόγω ενεργειακής κρίσης;

Μ. Τσέπελης: Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών – Υπάρχει ανάγκη για τον Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, ειδικά για τα παιδιά» – «Θα κάνουμε οικονομία στο πλαίσιο της λογικής» σημειώνει στην «Θ», ο Δήμαρχος Ξάνθης-Τι προτείνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Μέχρι και τα… Χριστούγεννα μπαίνουν στο «κάδρο» για εξοικονόμηση ενέργειας, δεδομένης της ενεργειακής κρίσης και της εκτόξευσης των τιμών, καθώς το εθνικό σχέδιο για την μείωση της κατανάλωσης, ξεκινά από τον δημόσιο τομέα.

Χθες το μεσημέρι μάλιστα, οι υπουργοί Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, παρουσίασαν τα  μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο, ενώ παράλληλα σχεδιάζονται κίνητρα και για τους πολίτες που θα επιτυγχάνουν εξοικονόμηση ενέργειας. 

Τι θα κάνει εν προκειμένω για όλα τα παραπάνω ο Δήμος Ξάνθης; Πως θα αντιμετωπίσει την ενεργειακή καταιγίδα; Τι σκέφτεται για τα Χριστούγεννα αλλά και για τον οδοφωτισμό, που αποτελεί παράλληλα και μέτρο ασφάλειας των πολιτών;

Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω δίνει μέσα από την «Θ» ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης.

«ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΔΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ – ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΤΩΝ LED ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΞΑΝΘΗΣ»

Αναλυτικότερα ο κ. Τσέπελης, εξήγησε στην «Θ» ότι «περιμένουμε την ΚΕΔΕ για να δούμε τι ακριβώς θα κάνουμε, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ενωμένοι και συλλογικά. Εμείς, έχουμε ένα προνόμιο – αν και κάποτε μας ειρωνεύονταν – με την τοποθέτηση led. Τα led για εμάς, είναι μεγάλη οικονομία. Δεν μπορεί να λειτουργεί μεμονωμένα ο κάθε δήμος και να κάνει σπασμωδικές κινήσεις. Και βέβαια όλα αυτά σε συνεργασία πάντα με το Υπουργεία  Εσωτερικών και Ενέργειας για να έχουμε ένα θεμιτό αποτέλεσμα είτε σε επίπεδο Νομού είτε σε πανελλαδικό επίπεδο που θα είναι αποτυπωμένο και μετρήσιμο».

«ΔΕΝ ΘΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Αναφορικά με την μείωση του οδοφωτισμού, ο ίδιος διευκρινίζει ότι «δεν θα μπούμε σε διαδικασία να βάλουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων. Με τέτοιο φωτισμό και σημειώνονται κλοπές και όχι μόνον. Φανταστείτε να μειώσουμε κιόλας… Πρέπει να γίνει μια επιλογή που δεν θα μειώνει την ασφάλεια των κατοίκων στις διάφορες δραστηριότητές του».

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΙΑΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ»

Σε ο,τι αφορά τον φωτισμό των Χριστουγέννων – αφού ήδη γίνεται λόγος για «σκοτεινά» Χριστούγεννα – ο Δήμαρχος Ξάνθης τονίζει ότι «είναι ένα θέμα που θα το συζητήσουμε. Νομίζω ότι θα πρυτανεύσει η λογική. Θέλω να τονίσω ότι ιδιαίτερα για τον διάκοσμο των Χριστουγέννων – που αποτελούν μια μεγάλη θρησκευτική γιορτή – αλλά και για τον καρναβαλικό διάκοσμο αργότερα, ότι ο κόσμος τον έχει ανάγκη. Είναι θέμα ψυχολογίας. Είναι δυνατόν να μην κάνουμε τα Χριστούγεννα έναν διάκοσμο για να βγουν έξω και να χαρούνε τα παιδιά μας; Ναι, υπάρχει κρίση, αλλά τα παιδιά μας τι φταίνε; Υπέστησαν τόσα με την πανδημία εδώ και δυο χρόνια. Τώρα να μην  κάνουμε κάτι γι΄αυτά; Να μην στολίσουμε; Κάποια πράγματα πρέπει να τα ζυγίσουμε και να τα εξισορροπήσουμε. Να δούμε και τις ανάγκες της κοινωνίας και ιδιαίτερα των παιδιών μας. Είναι σημαντικό αυτό».

«ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ»

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο φωτισμός και τα κλιματιστικά στις δημόσιες υπηρεσίες, όπου γίνονται και σπατάλες και που καταναλώνουν πολύ ενέργεια. Αυτό είναι ένα κομμάτι που πρέπει να δούμε. Δεν θα διαφωνήσω και με το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» αλλά από την θεωρία ως την πράξη, χρειάζεται ένα χρονοδιάγραμμα. Αν κάνουν fast track διαδικασίες, πολύ ευχαρίστως να τις αποδεχθούμε και να προχωρήσουμε. Μην ξεχνάτε τις  δαιδαλώδεις διαδικασίες των νομικών πλαισίων του δημοσίου» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν θα διαφωνήσουμε για τα περιττά. Και για αυτό θέτουμε έναν μπούσουλα στον κλιματισμό και στα αναμμένα φώτα στα δημόσια κτίρια. Αν σκεφτείτε πόσα δημόσια κτίρια υπάρχουν στην Ελλάδα, πραγματικά μιλάμε για μεγάλη οικονομία. Παρόλα αυτά δεν θα γίνει τίποτα που θα διακινδυνεύσει την ασφάλεια των πολιτών και κάποιες δραστηριότητες που θεωρούμε αυτονόητες για την κοινωνία, μέσα από πολιτιστικές και θρησκευτικές γιορτές. Γιατί ορισμένες δραστηριότητες, φέρνουν και τουρισμό. Μπορούμε να κάνουμε καρναβάλι χωρίς φωτισμό; Πως θα γιορτάσουμε και θα φέρουμε κόσμο; Βλέπετε τι γίνεται τώρα που – Δόξα τω Θεώ – καταφέραμε να κάνουμε τις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Είναι δυνατόν να μην κάνουμε κάτι τα Χριστούγεννα, να έρθουν και πέντε άνθρωποι και να μην χαρούν τα παιδάκια μας; Θα κάνουμε οικονομία στο πλαίσιο της λογικής».

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της  της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, πρότεινε τέσσερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης από τους δήμους και συγκεκριμένα:

  • Μείωση της κατανάλωσης. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι οι δήμοι προφανώς μπορούν να εξοικονομήσουν πόρους από τον κλιματισμό και τον διακοσμητικό φωτισμό σε δημόσια κτίρια και αξιοθέατα. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι εύκολα ως προς τον οδοφωτισμό, όπου μια μείωση 10% θα μπορούσε να δημιουργήσει ζητήματα ασφάλειας των πολιτών. Εξίσου σημαντικό, ανέφερε, είναι και το νομικό κενό που υπάρχει για την ευθύνη των αιρετών, οι οποίοι ανά πάσα στιγμή μπορεί να εγκληθούν για οποιοδήποτε ατύχημα δυνητικά συμβεί σε σημεία με ανεπαρκή φωτισμό.
  • Να νομοθετηθεί άμεσα η δυνατότητα σε όλους τους δήμους και σε αυτούς χωρίς πιστοληπτική ικανότητα, να προχωρήσουν σε σύναψη δανείων για έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτό το μέτρο, είπε, αν και δεν προσφέρει άμεσο αποτέλεσμα, θα δώσει εξοικονόμηση ενέργειας, όχι 10% (όπου είναι τώρα ο στόχος), αλλά έως και 80%. Και αν δεν προχωρήσει άμεσα, θα συζητάμε για το ίδιο θέμα και τον επόμενο χειμώνα.
  • Να προχωρήσει γρήγορα το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων με έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης.
  • Να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να προχωρήσουν σε έργα ΑΠΕ. Το θέμα, είπε, δεν είναι τόσο οι χρημαδοτήσεις / επιδοτήσεις, όσο η δυνατότητα του δικτύου να απορροφήσει την παραγόμενη από τις δημοτικές ενεργειακές κοινότητες, ενέργεια. Εκεί πρέπει να υπάρξει προτεραιοποίηση.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 8/9/2022}