Το CSInstitute επέλεξε να αφιερώσει τον μήνα Μάρτιο στην ενημέρωση των σχολείων της Θράκης
Το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια, CSInstitute, συνδιοργάνωσε με το 10ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής ημερίδα με τίτλο: «Κίνδυνοι και κανόνες για ασφαλή πλοήγησης στον διαδικτυακό κόσμο», το πρωί της Παρασκευής 17 Μαρτίου.
Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας ήταν ο Μανώλης Σφακιανάκης, αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ., πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια, ειδικός ερευνητής – αναλυτής ηλεκτρονικών εγκλημάτων, και η Κέλλυ Ιωάννου, επικεφαλής καθηγήτρια στον τομέα της Εγκληματολογίας και της Εγκληματολογικής Ψυχολογίας στο Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών ICPS College, αναπληρώτρια καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Uclan και διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια.
«Μία ώρα την ημέρα η χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά»
Στην ομιλία του προς μαθητές και εκπαιδευτικούς ο Μ. Σφακιανάκης τόνισε πως το διαδίκτυο δεν είναι παιχνίδι, αλλά ένα εργαλείο που το χρησιμοποιούμε πλέον για να ζήσουμε. Ανέλυσε τους 10 χρυσούς κανόνες για την σωστή πλοήγηση σε αυτό, όπως πως μπορεί να διαχωρίσει ένα παιδί ποιους να κάνει διαδικτυακούς φίλους. Για την ασφάλεια στο διαδίκτυο ανέφερε πως τα ελεύθερα τραγούδια, βίντεο και εικόνες που κατεβάζουν οι μαθητές καθημερινά αποτελούν κίνδυνο για τις τραπεζικές κάρτες των γονέων τους και προέτρεψε τους μαθητές να περιορίσουν τη χρήση του διαδικτύου σε μία ώρα την ημέρα.
«Από τις 28 ηλεκτρονικά αναλφάβητες χώρες η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση», διαπίστωσε ο πρόεδρος του CSInstitute και ενημέρωσε πως από τις καταγγελίες που δέχονται η Κομοτηνή δεν έχει θέματα υψηλής επικινδυνότητας όπως είναι και το Σουφλί, το Διδυμότειχο και η Ορεστιάδα.
Ο κίνδυνος συχνά πηγάζει και από τους ανήλικους
Η Κ. Ιωάννου επεσήμανε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ημιμάθεια και η άγνοια και συμπλήρωσε πως το αντικείμενο της κυβερνοασφάλειας είναι τελείως διαφορετικό από τις τεχνολογικές δεξιότητες του καθενός. Σημαντικό όπως τόνισε είναι τα παιδιά να ξέρουν πως ο κίνδυνος στο διαδίκτυο δεν πηγάζει πάντα από ενήλικους, αλλά στη θέση του θύτη πολλές φορές είναι οι ίδιοι οι ανήλικοι.
Η χθεσινή δράση αποτέλεσε συνέχεια του προγράμματος που είχε διεξαχθεί στις 14 Ιανουαρίου και αποσκοπούσε στην κατάρτιση γονέων και εκπαιδευτικών. Στη δράση συμμετείχαν η Ε΄ και η Στ΄ τάξη του σχολείου και συντονίστριες ήταν η διευθύντρια Ελευθερία Σιώπη, η ψυχολόγος Μαγδαληνή Ευφραιμίδου και η κοινωνική λειτουργός της ΕΔΥ (Επιτροπή Διεπιστημονικής Υποστήριξης) Ράνια Καραξάνη.
Φωτογραφία: Η Κ. Ιωάννου, ο Μ. Σφακιανάκης, η Ελ. Σιώπη, η Ρ. Καραξάνη και η Μ. Ευφραιμίδου
{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, 18/3/2023}