Γ. Μυλωνάς: «Τιμές στον ‘’Θεό’’ -Όλη την μαναβική την ελέγχει η Κρήτη – Πολυτέλεια το φρούτο»
Με τα πιο «μελανά χρώματα» περιέγραψε το μέλλον του χονδρεμπορίου των οπωροκηπευτικών αλλά και το μέλλον των μανάβικων και των μπακάλικων της περιοχής, ο γνωστός χονδρέμπορος φρούτων, λαχανικών και λουλουδιών κ. Γιώργος Μυλωνάς. «Τα μάρκετ είναι η καταστροφή μας», επισήμανε μεταξύ άλλων ο ίδιος, ενώ αναφορικά με τις τιμές που φτάνουν στον.. «Θεό», υπογράμμισε ότι ευθύνεται το «μονοπώλιο» της Κρήτης, που ελέγχει όλη την μαναβική. Επιπλέον ο κ. Μυλωνάς, εξήγησε ότι δεν «βλέπει» διάδοχη κατάσταση στους κλάδους της χονδρικής αλλά και της λιανικής φρούτων και λαχανικών, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «πολυτέλεια», πλέον, ακόμη και το φρούτο.
«ΣΕ ΥΦΕΣΗ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΜΑΝΑΒΙΚΑ – ΑΔΕΙΑ ΩΣ ΚΑΙ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ ΤΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»
Πιο αναλυτικά ο κ. Μυλωνάς, εξήγησε στην «Θ» ότι «τα μανάβικα είναι σε ύφεση, γιατί έχουν ανέβει πάρα πολύ οι τιμές σε όλα τα προϊόντα. Ιδίως τα οπωροκηπευτικά από την Κρήτη (πιπέρια, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, ντομάτες, αγγούρια κλπ) έχουν πάει στον «Θεό». Και ο κόσμος έχει μάθει στο μάρκετ και μόλις πάρει μετρητά τα ψωνίζει όλα από εκεί και έτσι τα οπωροπωλεία της γειτονιάς και τα μπακάλικα περνούν μεγάλη ύφεση. Το ίδιο και το χονδρεμπόριο, αφού η πελατεία μας είναι αυτά τα μαγαζιά. Δεν δίνουμε στα μάρκετ. Τα μάρκετ ψωνίζουν μόνα τους. Η πελατεία μας είναι να μανάβικα, τα μπακάλικα και τα μίνι μάρκετ της γειτονιάς. Ακόμη και στην κεντρική λαχαναγορά της Βορείου Ελλάδος, στην Θεσσαλονίκη – από όπου ψωνίζει η μισή Ελλάδα από την Λάρισα και πάνω αλλά και η Βουλγαρία και η Ρουμανία και η Σερβία – υπάρχουν μέρες που είναι άδεια. Όλα είναι σε ύφεση. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παζάρια».
«ΤΑ ΜΑΡΚΕΤ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΑΣ – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΔΟΧΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ»
Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το πώς βλέπει το μέλλον του χονδρεμπορίου αλλά και το αν μπορεί να υπάρξει διάδοχη κατάσταση, ο κ. Μυλωνάς, απαντά:
«Τα μάρκετ είναι η καταστροφή μας. Και αυτό δεν αφορά μόνον στον δικό μας κλάδο (φρούτα – λαχανικά) αλλά σε όλους. Θα κλείσουν τα πάντα (παπούτσια, ρούχα, αξεσουάρ αυτοκινήτων κ.ο.κ)
Όλο το ρευστό που πέφτει πάει εκεί. Όσοι πληρωθούν συντάξεις, ενοίκια κλπ, το μετρητό πηγαίνει εκεί. Μετά, αν «ξεμείνουν» από δυο μανταρίνια – για παράδειγμα – θα πάνε από τον μανάβη. Την μερίδα του λέοντος όμως την παίρνουν τα μάρκετ. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ανθοπωλεία. Παλαιότερα σε Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη υπήρχαν από 25-30 ανθοπωλεία και τώρα κάθε πόλη έχει από 10 και αυτά δεν δουλεύουν. Παλαιότερα, πήγαινα ένα φορτηγό με λουλούδια σε κάθε πόλη και γυρνούσα για να ξαναφορτώσω για να πάω στην επόμενη. Μέχρι πριν 3 χρόνια, που σταμάτησα αυτήν την δουλειά για να ασχοληθώ με τα φρούτα, πήγαινα μόλις ένα φορτηγό σε όλη την Β. Ελλάδα. Δεν βλέπω να υπάρχει διάδοχη κατάσταση. Όποιοι τα παρατούν, γλιτώνουν. Δουλειά με φύρα (όπως αυτή) αν δεν έχει και ροή κόσμου για να συντηρείται το μαγαζί, δεν «γλιτώνει» με τίποτα. Αν τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα δεν τα πουλάς σε 2-3 μέρες σαπίζουν. Οι κλάδοι αυτοί είναι είδος προς εξαφάνιση. Προσωπικά, το παιδί μου δεν μπορώ να το βάλω στην δουλειά. Θα του κάνω κακό. Αφού βλέπω ότι η δουλειά συνεχώς φθίνει, πως θα βάλω το παιδί μου; Σε δέκα χρόνια, δεν θα υπάρχει τίποτα. Θα κλείσουν όλα (περίπτερα, μανάβικα, κρεοπωλεία κλπ) και θα μείνουν 2-3 «δυνατοί».
«ΤΙΜΕΣ ΣΤΟΝ…ΘΕΟ, ΓΙΑΤΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΑΝΑΒΙΚΗ ΤΗΝ ΕΛΕΓΧΕΙ Η ΚΡΗΤΗ – ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΤΟ…ΦΡΟΥΤΟ»
Αναφορικά με τις τιμές των οπωροκηπευτικών, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «οι τιμές είναι στον «Θεό» γιατί αυτήν την στιγμή, όλη την μαναβική την ελέγχει η Κρήτη. Δεν βγάζει κανείς άλλος, παρά μόνον η Κρήτη. Και όταν είσαι μονοπώλιο, γίνεται δημοπρασία. Αναλόγως με την ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές. Κάθε εβδομάδα, ανεβαίνουν. Φανταστείτε ότι προσωπικά ψωνίζω 5.000 ευρώ ντομάτες, τις φέρνω εδώ, τις πουλώ και πηγαίνω μετά από 3 μέρες στην λαχαναγορά να αγοράσω την ίδια ποσότητα και θέλω 5.500 ευρώ. Έρχομαι ,τα πουλώ και αντί να μαζέψω 6.000 ευρώ, πηγαίνω και έχουν 6.500 ευρώ και δεν μπορώ να ξαναπάρω. Ο καταναλωτής δεν τα γνωρίζει αυτά και βλέπει μόνον την τιμή. Ένας μανάβης πελάτης μου, μου είπε ότι παλιά τα μανάβικα έδιναν 70% φρούτα και 30% λαχανικά. Σήμερα, πήγαν στο 80% τα λαχανικά και στο 20% τα φρούτα. Είναι πλέον «πολυτέλεια» μου είπε. Διότι ο άλλος σου λέει «έφαγα, χόρτασα, πέρασε η μέρα μου σήμερα. Αύριο πάλι. Γιατί να φάω φρούτο αφού είμαι χορτάτος;». Και τα φρούτα, όπως τα πορτοκάλια, βγάζει η Κρήτη. Βέβαια οι άνθρωποι μπορούν και τα πωλούν. Έχει πέσει όλο το εξωτερικό επάνω τους. Υπάρχει ακαρπία στην Ισπανία, στην Ιταλία, σε όλες τις μεσογειακές χώρες που έβγαζαν τα εσπεριδοειδή και έχουν «πέσει» όλοι στην Κρήτη και τους παρακαλούν. Όσον αφορά στους καταναλωτές, από εκεί που μια οικογένεια έπαιρνε 10 κιλά φρούτα την εβδομάδα, πήγε στα 5 κιλά. Αύριο θα πάει στα 3 κιλά και όσο δυσκολεύουν τα πράγματα, μπορεί να πάει και στο… καθόλου. Δυστυχώς, νομίζω ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Τόσα χρόνια τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο».
Πηγή https://www.thraki.com.gr/ 13/2/2024