Ήταν πριν από 40 χρόνια περίπου όταν ο δήμος Σαμοθράκης ελάμβανε τον χαρακτηρισμό «παραδοσιακός οικισμός» και τότε κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα κάποια στιγμή.
Όμως, τελικά αποδείχτηκε ότι αυτός ο χαρακτηρισμός αποτελεί «πρόβλημα» στην απόδοση των αποζημιώσεων της θεομηνίας που είχε πλήξει το νησί στις 25/09/2017 κι αυτό γιατί οι δικαιούχοι μεταξύ των άλλων δικαιολογητικών που πρέπει να προσκομίσουν, πρέπει να συμπεριλάβουν και μελέτη από ιδιώτη μελετητή, ακριβώς επειδή τα κτίσματα που έχουν καταστραφεί/πληγεί βρίσκονται εντός «παραδοσιακού οικισμού».
Το πρόβλημα αυτό εντόπισε ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο οποίος με επιστολή του στον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη ζητά την άρση αυτής της παραμέτρου από τις προϋποθέσεις για τις αποζημιώσεις των Σαμοθρακιτών καθώς η εκπόνηση της μελέτης είναι και χρονοβόρα, αλλά και κοστοβόρα για τους ιδιοκτήτες των κτισμάτων.
Η επιστολή του κου Πέτροβιτς:
«Κύριε Υπουργέ, κύριε Γενικέ Γραμματέα,
θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκρισή σας στο θέμα της αποκατάστασης των πληγέντων από την πλημμύρα της 25ης και 26ης Σεπτεμβρίου 2017 που έπληξε περιοχές του Δήμου Σαμοθράκης και ειδικότερα για την έκδοση των 3 σημαντικότερων Αποφάσεων:
- Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια (ΦΕΚ 4224/Β’/1-12-2017)
- Διαδικασία χορήγησης επιδόματος προς πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις (ΦΕΚ 4155/Β’/28-11-2017)
- Προθεσμία και διαδικασία χορήγησης στεγαστικής συνδρομής (ΦΕΚ 186/Β’/26-1-2018)
Ταυτόχρονα θα ήθελα να σας εκφράσω τον προβληματισμό και την ανησυχία μου σχετικά με έναν περιορισμό που έχει συμπεριληφθεί στην Απόφαση Οριοθέτησης και συγκεκριμένα στη παράγραφο 6.1.1 που επισημαίνεται ότι: “…στις περιπτώσεις κτιρίων που βρίσκονται σε περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως παραδοσιακοί οικισμοί, … , δε δύναται να εκδοθεί Άδεια Επισκευής Μικρής Κλίμακας» και παραπέμπει στη διαδικασία χορήγησης Άδειας Επισκευής η μελέτη της οποίας συντάσσεται από ιδιώτη μηχανικό.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα παραπάνω, στην περίπτωση του Δήμου Σαμοθράκης που βάσει Π.Δ. (ΦΕΚ 594/Δ’/19-10-78) έχει χαρακτηριστεί Παραδοσιακός Οικισμός, η προβλεπόμενη διαδικασία θα είναι πολύ δαπανηρή και χρονοβόρα για τους πληγέντες κατοίκους της περιοχής και επί της ουσίας ακυρώνει στην πράξη τη βούλησή σας για την αποκατάσταση των πληγέντων.
Θερμή παράκληση να εξετάσετε τη δυνατότητα τροποποίησης ή συμπλήρωσης του άρθρου 6.1.1 ώστε να δοθεί η δυνατότητα έκδοσης Άδειας Μικρής Κλίμακας από την αρμόδια Υπηρεσία.
Αναμένουμε τη θετική ανταπόκριση στο δίκαιο αίτημά μας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία».
{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr, 14/2/2018}