Εμφανείς οι πληγές σε χιλιάδες στρέμματα του νομού από το χαλάζι του καλοκαιριού
Δειλά – δειλά ξεκίνησαν οι παραδόσεις των πρώτων βαμβακιών
Ταμείο κάνουν οι βαμβακοπαραγωγοί του νομού Ροδόπης. Το περσινό και το φετινό καλλιεργητικό έτος δεν τους έχουν φερθεί «ευγενικά», καθώς πέρσι με το πράσινο σκουλήκι και φέτος με την καλοκαιρινή χαλαζόπτωση, χιλιάδες στρέμματα βαμβακιών επλήγησαν σε πολλά σημεία του νομού Ροδόπης.
Το χαλάζι φέτος ξέσπασε στις αρχές Ιουλίου, αποτελώντας «ταφόπλακα» για πολλούς καλλιεργητές. Η περίοδος της χαλαζόπτωσης ήταν από τις χειρότερες, καθώς οι καλλιεργητές είχαν ξοδέψει ήδη τη μερίδα του λέοντος των εξόδων για την καλλιέργεια των χωραφιών τους (σ.σ. ουσιαστικά είχαν δώσει όλα τα χρήματα πλην των εξόδων συγκομιδής και κάποιων άλλων λοιπών εξόδων). Λίγες ημέρες μετά την καταστροφή, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έδωσε κι επίσημα την αρνητική πρωτιά για την Π.Ε. Ροδόπης, όπου το χαλάζι «χτύπησε» 100.000 στρέμματα – καλλιεργημένα και μη.
Από τα χωριά του Ιάσμου, σε κάμπο Αιγείρου – Ν. Σιδηροχωρίου, στην ευρύτερη περιοχή της Ξυλαγανής, το χαλάζι πέρασε για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια έκανε την εμφάνισή του σε όλο το μήκος του νομού. Το μόνο «θετικό», είναι ότι δεν κατέβηκε αρκετά νοτιότερα από Σιδηροχώρι – Αίγειρο, κι έτσι χιλιάδες ακόμη στρέμματα την γλύτωσαν για μερικά χιλιόμετρα.
Οι πρώτες εκτιμήσεις από τον Αγροτικό Σύλλογο Κομοτηνής
Αυτές τις ημέρες, μετά από την δύσκολη καλλιεργητική χρονιά, ξεκίνησαν οι πρώτες παραδόσεις – παραλαβές σύσπορου βαμβακιού από τους αγρότες. Όπως λέει στον «Χ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής Νίκος Κυριαζής «είναι ακόμη νωρίς – λίγα χωράφια είναι ήδη έτοιμα για μάζεμα». Σύμφωνα με τον ίδιο σε δέκα ημέρες περίπου θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για τις παραδόσεις – παραλαβές, αλλά και για τις τιμές, αν και αυτές τις ημέρες «δειλά – δειλά ξεκίνησε η συγκομιδή».
Ο κος Κυριαζής δεν κρύβει την ανησυχία του αναφορικά με τις επιπτώσεις της πρόσφατης χαλαζόπτωσης στις τελικές παραδόσεις. Εκτιμά, επικαλούμενος τον ΕΛΓΑ, ότι σε 60.000 στρέμματα βαμβακιών στο ν. Ροδόπης η ζημιά ήταν ολική, ενώ υπάρχουν και χωράφια που δεν καταστράφηκαν ολικά, αν και καταγράφηκαν σοβαρές ζημιές. Δίνοντας μία πρώτη εκτίμηση, δηλώνει πως «οι εκτάσεις που θα μαζευτούν θα είναι λιγότερες από πέρσι, λόγω του χαλαζιού», γι’ αυτό κι εύχεται «καλή δύναμη» στους παραγωγούς που βλέπουν αυτό το διάστημα τα χωράφια τους άδεια.
Τι ισχύει με την ειδική ενίσχυση βάμβακος
Το αργότερο έως τις 31 Ιανουαρίου 2020 θα πρέπει οι παραγωγοί να έχουν ολοκληρώσει τις παραδόσεις βαμβακιού στα εκκοκκιστήρια, προκειμένου να λάβουν την ειδική ενίσχυση βάμβακος για την περίοδο 2019 – 2020. Πρόκειται για μία από τις βασικές προϋποθέσεις σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να χορηγηθεί η ειδική ενίσχυση στους παραγωγούς.
Ιδιαίτερη προσοχή, πάντως, πρέπει να δοθεί κατά την διαδικασία παράδοσης. Πρώτον, οι παραγωγοί δεν πρέπει να παραδίδουν σύσπορο βαμβάκι με ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10%, διότι δεν θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης. Δεύτερον, οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να μαζεύουν και να παραδίδουν τουλάχιστον την ελάχιστη στρεμματική απόδοση της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να υπογράψουν – εκτός των άλλων – και σύμβαση αγοραπωλησίας με τον εκκοκκιστή ή τον συνεταιρισμό. Περισσότερες πληροφορίες για την ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι υπάρχουν στην πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 19/9/2019}