Κ. Χατζηελευθεριάδης: «Τα προβλήματα των αγροτών δεν σταματούν… Πρόβλημα και με τους εργάτες γης»

Οι δυσκολίες λόγω…κορωνοϊού και το αβέβαιο μέλλον της διακίνησης των προϊόντων και της τιμής τους – «Λαμβάνουμε τα μέτρα και κάνουμε απολυμάνσεις – Το προϊόν δεν μπορεί να σταματήσει σε καμία περίπτωση» σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης στην «Θ»

Ποικίλα τα προβλήματα των παραγωγών της Ξάνθης, αφού τόσο όσοι διενεργούν την συγκομιδή των προϊόντων τους αλλά και όσοι φροντίζουν την επικείμενη παραγωγή τους, έχουν να αντιμετωπίσουν τις περίεργες και πρωτόγνωρες συνθήκες που έχει διαμορφώσει ο κορωνοϊός, την αβεβαιότητα στην διαμόρφωση των τιμών των προϊόντων και στην διακίνησή τους αλλά και τα…δυσεύρετα και ιδιαίτερα εν μέσω CoviD -19, εργατικά χέρια, όπως εξηγεί στην «Θ» ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Χατζηελευθεριάδης.

«ΠΟΙΚΙΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ – ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ»

Ειδικότερα ο κ. Χατζηελευθεριάδης ανέφερε στην «Θ» ότι «τα προβλήματα είναι ποικίλα. Κάθε καλλιέργεια έχει τα δικά της, διαφορετικές περιόδους συγκομιδής (άλλα μαζεύονται την Άνοιξη, άλλα το Φθινόπωρο κλπ). Από την δενδροκομία που έχει κάποια δέντρα όπως τα Ροδάκινα που ξεκινούν τώρα, ενώ δεν ξεκαθάρισε ακόμη το τοπίο με τον κορωνοϊό, μέχρι τα κηπευτικά, τα οποία ξεκινούν από εδώ και πέρα. Επίσης τα ακτινίδια, για τα οποία είναι η περίοδος καλλιεργητικής φροντίδας και θα βγουν τον Οκτώβριο – Νοέμβρη. Εκεί θα έχουμε προβλήματα κυρίως εργατικά επειδή το προϊόν εισκομίζεται σε όλη την χώρα την ίδια περίοδο και θέλουμε πολλά εργατικά χέρια. Δηλαδή, εάν το ακτινίδιο δεν πιάσει 6.2 ζάχαρα δεν μπορείς να το κόψεις. Τα ζάχαρα για να ανέβουν πρέπει να πιάσουν τα κρύα. Αν δεν αρχίσει ο Νοέμβρης δεν ανεβαίνουν τα ζάχαρα, άρα περιμένοντας να ανέβουν τα ζάχαρα για να μην υποβαθμιστεί η ποιότητα, έχουμε μπροστά Χειμώνα. Φοβόμαστε να μην πέσει μια παγωνιά και καταστρέψει, γατί ποιος θα τα αποζημιώσει, αφού η χώρα μας και ο ΕΛΓΑ δεν έχουν την δυνατότητα; Επομένως μαζεύουμε όλοι μαζί και τα εργατικά χέρια είναι λίγα. Δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με ευκολία, όπως και τώρα το Καλοκαίρι που θέλουμε αραιώματα. Αν δεν αραιώσεις την καλλιέργεια, δεν μπορείς να έχεις ποιότητα».

«ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ – ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ»

«Το ακτινίδιο, είναι μια κατ΄ εξοχήν δυναμική καλλιέργεια η οποία φέρνει συνάλλαγμα στην χώρα μας και όχι λίγο (η χώρα έχει πάνω από 250 εκατομμύρια κιλά) και τείνουμε να γίνουμε τρίτη δύναμη στο ακτινίδιο» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με τις τιμές, επισήμανε ότι «οι τιμές είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Καμία χρονιά δεν συνάδει με την άλλη. Υπάρχει ζήτηση; Οι τιμές ικανοποιούν τον παραγωγό. Δεν υπάρχει ζήτηση; Προσπαθούμε να τα διαθέσουμε σε όλες τις χώρες του κόσμου (Καναδά, Κίνα, Αμερική) με χίλιους κινδύνους. Θα αντιμετωπίσει προβλήματα το ακτινίδιο. Ας ελπίσουμε να πάμε καλά. Έχουμε προβλήματα με την διακίνηση. Ιδιαίτερα φέτος, μόλις εμφανίσθηκε ο κορωνοϊός, είχαμε προβλήματα με τις μεταφορές. Άρα αν συνεχίσει το κακό, θα τα έχουμε και για μετά τον Νοέμβρη. Αφού μπουν στα ψυγεία, αρχίζει – με βάση τις παραγγελίες – η επεξεργασία».

«ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ Η ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ»

Επίσης ο ίδιος, μίλησε και για το σπαράγγι, αναφέροντας ότι «είχαμε και την ατυχία με τα 10 μποφόρ που μας έπιασαν στην περιοχή, τα ξεσκέπασαν όλα και η χρονιά ήταν καταστροφική και για τα σπαράγγια. Όχι λόγω κορωνοϊού αλλά λόγω καιρού. Ήταν «στραβό» το κλίμα και το έφαγε και ο…κωρονοϊός. Πάντως αναμφίβολα οι σπαραγγοπαραγωγοί έχουν πάθει ζημιά».

«ΔΥΣΕΥΡΕΤΟΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ»

Για τους εργάτες γης, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης ανέφερε ότι «είναι δυσεύρετοι και ειδικότερα εν μέσω κορωνοϊού. Ακόμη και να βρω εργάτη, πόσους εργάτες θα βάλω στο αμάξι, όταν τα περιοριστικά μέτρα λένε 1-2 -3; Δεν μπορώ να πάρω έναν εργάτη, να τον μεταφέρω στο χωράφι και έπειτα να πάω να πάρω έναν άλλον. Ακόμη και να τους βρω, θα πρέπει να βάλω στο αμάξι οσους χωρούν, άρα τα μέτρα ασφαλείας τα παραβιάζω. Δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά και θα έρθεις ενδεχομένως αντιμέτωπος με τις οδηγίες που δίνει η πολιτεία, με τους αστυνομικούς που θα πρέπει να σε σταματήσουν και δεν έχεις και το δικαίωμα – θα σου πουν – να τους μεταφέρεις με το αγροτικό. Τι θα κάνουμε; Θα αγοράσουμε λεωφορείο; Είναι λοιπόν πολλά τα προβλήματα».

«ΠΑΡΝΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ – ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ»

Τέλος, ακόμη και το κομμάτι της επεξεργασίας αυτό το διάστημα ενέχει κινδύνους, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης και Κωνσταντίνος Χατζηελευθεριάδης. Πιο συγκεκριμένα ο ίδιος σημειώνει ότι «παίρνουμε μέτρα, κάνουμε απολυμάνσεις, το προϊόν δεν μπορεί να σταματήσει σε καμία περίπτωση. Εφόσον βρεις παραγγελία και έχεις συμφωνήσει με τις τιμές, θα πρέπει να επεξεργαστείς τα φορτία με βάση τις παραγγελίες. Είναι προβλήματα που θα έρθουν μπροστά μας. Είναι γενικά πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γεωργία και ο πρωτογενής τομέας».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 16/5/2020}