Τις πρώτες ανοιξιάτικες παρατηρήσεις στο Ευρωπαϊκό Χωριό των Πελαργών και στους οικισμούς περιμετρικά του Δέλτα Έβρου πραγματοποίησε το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης. Ελέγχθηκαν όλες οι φωλιές των Πελαργών της περιοχής και διαπιστώθηκε ότι το 1/3 από αυτές έχουν ήδη καταληφθεί.
Την Τετάρτη 14 Μαρτίου, με την πολύτιμη βοήθεια της ΔΕΔΔΗΕ έγινε αντικατάσταση μίας ξύλινης φωλιάς παλαιού τύπου με νέα και τέλος τοποθετήθηκε και μια καινούργια φωλιά στις Φέρες Έβρου. Τις προηγούμενες ημέρες η ΔΕΔΔΗΕ έλεγξε και περιποιήθηκε όλες τις φωλιές της περιοχής ώστε να παραμείνει φιλόξενη για τα πουλιά που καταφθάνουν από την Αφρική.
Όσο πλησιάζουμε προς την αναπαραγωγική περίοδο και όσο ο καιρός καλυτερεύει είναι σίγουρο ότι θα εποικιστούν και οι υπόλοιπες καθώς ακόμα δεν έχει έρθει στην περιοχή μεγάλος αριθμός των Πελαργών.
Οι αφίξεις των Πελαργών στην Ελλάδα ξεκινούν στην μέση Μάρτιου και μέσα σε αυτό το διάστημα αρχίζουν να ξαναφτιάχνουν την φωλιά τους.
Σημαντικό είναι οι πολίτες να γνωρίζουν ότι τα σκοινιά (τριχιές, σπάγκοι, κλπ) αποτελούν σημαντική πηγή κινδύνου για τους πελαργούς, καθώς τα συλλέγουν και τα χρησιμοποιούν για την κατασκευή των φωλιών τους και δεν θα πρέπει να πετώνται ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον ή μέσα στους οικισμούς.
Δυστυχώς ο Πελαργός δεν μπορεί να ξεχωρίζει ότι μπορεί να φέρνει στη φωλιά κάτι που θα είναι πολύ επικίνδυνο για τα μικρά του και μέσα σε αυτά πρώτα από όλα είναι οι διάφοροι σπάγκοι, σακούλες, πλαστικές τσάντες των Σουπερ Μάρκετ κ.α.
Το μεγαλύτερο κίνδυνο για τους μικρούς Πελαργούς είναι ο κάθε σπάγκος, διότι ακόμα πριν σηκωθεί το πουλί μπουσουλάει για περίπου 20 μέρες μέσα στην φωλιά με αποτέλεσμα, όταν εκεί θα τον βρει ο σπάγκος να μπλέκεται το ένα (ακόμα και τα δυο) του πόδι, σφίγγοντας το μέχρι σημείο που το πόδι νεκρώνεται και το μόνο που περιμένει το νεαρό πουλί είναι ο θάνατος. Και αυτό, δυστυχώς ακόμα πριν καν πετάξει!
Στα χεριά μας είναι να το αποτρέψουμε, στα χέρια μας είναι να μαζέψουμε όποιον σπάγκο θα βρούμε στα μέρη που συχνάζουν οι Πελαργοί (και ας μην το είχαμε πετάξει εμείς τον σπάγκο). Στα χεριά μας είναι να το μεταδώσουμε σε άλλους (ιδικά στους κατοίκους που είναι οι Πελαργοί) να μαζέψουν το κάθε σπάγκο που θα δουν πεταμένο όπου τίποτε.
Στα χέρια μας είναι επίσης να το μεταδώσουμε στα παιδιά μας και τα παιδιά των άλλον και στους γονείς τους η όπου αλλού μπορούμε. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε αρκετούς φρικτούς θανάτους των πουλιών αυτών που σαν είδος ήταν προστατευόμενο ακόμα και τα αρχεία χρόνια.
[Πηγή: Φορές Διαχείρισης Δέλτα Έβρου- Πληροφορίες Γ. Ηλιάδης]
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr, 16/3/2018}