Το ποσοστό της ΠΑΜΘ μειώθηκε από 10,2% το 2016 σε 8,4%
Άρση των αδικιών και αύξηση πιστώσεων στα πλαίσια του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022, διεκδικεί το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης με ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο με την κοινοποίηση στον Τύπο της κατανομής των κονδυλίων της δημόσιας δαπάνης, ύψους 420.000.000€, στις 13 Περιφέρειες της χώρας, για το πρόγραμμα του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», εντοπίστηκε ότι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αντιστοιχεί μόνο το 8,4% των διαθέσιμων πιστώσεων της πρόσκλησης, συνολικού ύψους 35,2εκ. ευρώ.
«Διαπιστώσαμε μετά λύπης μας ότι το ποσοστό της ΠΑΜΘ από το 10,2% του αντίστοιχου προγράμματος του 2016 μειώθηκε κατά 1,8% στην περιφερειακή κατανομή. Αυτό είναι απολύτως δυσανάλογο με τις ανάγκες και τις αξιοποιούμενες γεωργικές εκτάσεις της περιοχής μας, αναλογικά και σε σχέση με άλλες περιφέρειες. Αν γινόταν η ίδια ποσοστιαία κατανομή, σαν περιφέρεια θα είχαμε 7.500.000€ περισσότερα, που σημαίνει ότι περίπου 150 – 200 νέοι αγρότες ενώ θα αιτηθούν δεν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ενίσχυσης», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Η σημασία της αγροτικής παραγωγής
Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, που φέρει την υπογραφή του προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης Τριαντάφυλλου Παπαδάκη, τονίζεται η σημασία της αγροτικής παραγωγής στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τόσο για την οικονομία όσο για την παραμονή νέων αγροτών στον τόπο. Αναλυτικά τα αναφέρονται τα εξής:
«Η αγροτική παραγωγή στην Περιφέρειά μας αποτελεί το σημαντικότερο ποσοστό του τοπικά παραγομένου ΑΕΠ, από ότι σε άλλες Περιφέρειες. Η σημαντικότητα αυτή την καθιστά ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής στην μετά την οικονομική κρίση εποχή και στην διαφαινόμενη διατροφική κρίση στο άμεσο μέλλον. Οι επενδύσεις που αφορούν τους νεότερους ηλικιακά ανθρώπους είναι αυτές που θα συγκρατήσουν τον κόσμο στην ύπαιθρο και θα αποτελέσουν παράγοντα ανάσχεσης για τα δημογραφικά προβλήματα και την αθρόα μετανάστευση.
Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να αυξήσει τα κατανεμημένα ποσά, προς ικανοποίηση σαφώς μεγαλύτερου ποσοστού αιτημάτων. Η φτωχότερη περιοχή της Ελλάδας η Θράκη, γιορτάζει τα 100χρονα της ελευθερίας της και διεκδικεί τα δίκαιά της».
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 6/11/2021}