Την εβδομάδα ανάμεσα στις 29 Ιουνίου και 5 Ιουλίου 2019 πραγματοποιήθηκε για 3η συνεχόμενη χρονιά η Διάσχιση του Ν. Ξάνθης και των Θρακικών Μετεώρων. Πρόκειται για ένα πανέμορφο trekking που περνάει από ότι πιο όμορφο έχει να δείξει όλος ο Ν. Ξάνθης και λίγο ο νομός Ροδόπης. Η διαδρομή ξεκινάει από τον Νέστο ποταμό και αφού περάσει από οικισμούς όπως το Κρωμνικό, η Χρύσα, το Μακάριο, το Λυκοδρόμιο, την Καλλιθέα, το Μαργαρίτι καταλήγει στον ορεινό οικισμό του Λειβαδίτη και από εκεί ακολουθώντας την κορυφογραμμή των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων μπαίνει στην περιοχή των πομακοχωρίων και ακολουθώντας διαδρομή η οποία επίσης περνάει από τους οικισμούς του Ωραίου, των Κάτω Θερμών, της Μέδουσας, της Κοττάνης, του Τσαλαπετεινού και του Εύθυμου καταλήγει στον οικισμό του Πολύαρνου στο τέλος των Θρακικών Μετεώρων λίγο πιο πάνω από τον Ίασμο όπου γίνεται και η λήξη της 7ήμερης πεζοπορίας. Ενδιάμεσα η διαδρομή μας δίνει την δυνατότητα να περάσουμε από κορυφές όπως το Μαύρο Ίσωμα, η Μέλτη, Σταύρος Τσακίρης (Αυγό), Φινέας, Άγιος Γεώργιος (Τσαλ), Γαλήνη, Χαράλαμπος Καρασακαλίδης, Ερμάριο (ή Βράχια του Αμπάρ Καγιά), Τσίχλα (ή Διχάλα), Γυφτόκαστρο, Θερμό, Κούλα και την κορυφή των Θρακικών Μετεώρων ενώ περνάμε και από τον καταρράκτη του Λειβαδίτη όπως επίσης και από 4 πανέμορφα πέτρινα γεφύρια και άλλους 2 ποταμούς τον Κομψάτο και τον Κόσυνθο που δίνουν την αίσθηση ότι ζούμε σε άλλη εποχή όσο βρισκόμαστε πάνω στην διαδρομή. Από τα μόνα σημεία από τα οποία δεν περνάει η διαδρομή είναι παραλίες και θάλασσες τις οποίες μπορούμε να συνδυάσουμε στο τέλος της, για ξεκούραση και αποκατάσταση.
Συνολικά στη φετινή 3η Διάσχιση ο καιρός μας έκανε το χατίρι και κρατήθηκε δίνοντας μας έτσι την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε όλες τις προγραμματισμένες διαδρομές στο ακέραιο, πράγμα που σήμαινε ότι περπατήσαμε 156 χιλιόμετρα – 97 μίλια (119 χιλιόμετρα μονοπατιών, 21,7 χιλιόμετρα χωματόδρομου και 15,3 χιλιόμετρα ασφάλτου) με 8.156 υψομετρικά και 7.569 μέτρα κατηφόρας. Συνολικά χρειαστήκαμε 69 ώρες και 20 λεπτά για να διανύσουμε αυτά τα χιλιόμετρα, κατά μέσο όρο δηλαδή 10 ώρες περίπου την ημέρα κουβαλούσαμε σακίδια και περπατούσαμε.
Οι φετινοί 7 τολμηροί πεζοπόροι (Μάκης, Κυριακή, Ζαφειρία, Δημήτρης, Θανάσης και Αλέξανδρος) που αποφάσισαν να κάνουν την διαδρομή ήταν από μέρη όπως Ηράκλειο Κρήτης, Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, ανεβάζοντας σε 20 τα άτομα (εκ των οποίων 3 γυναίκες) από όλη την Ελλάδα που αποφάσισαν αυτά τα 3 χρόνια, που πραγματοποιούμε την διάσχιση, να μας ακολουθήσουν και να γνωρίσουν τα μέρη μας. Κατά κοινή ομολογία πρόκειται για μια «σκληρή» διαδρομή που είναι ταυτόχρονα και ιδιαίτερου κάλλους και ιστορικής σημασίας αφού από κάθε κορυφή, κάθε οικισμό και κάθε γεφύρι που περνούσαμε υπήρχαν έντονες εικόνες του παρελθόντος. Θα θέλαμε λοιπόν να ευχαριστήσουμε τους συμμετέχοντες των τριών αυτών ετών και ως δημιουργοί και διοργανωτές αυτού του 7ήμερου trekking αισθανόμαστε υπερήφανοι που συμβάλλουμε και εμείς με τον δικό μας τρόπο στο να αναδειχθεί η ομορφιά του Νομού μας αλλά και της Φύσης που προσφέρει η οροσειρά της Ροδόπης.
Η σκέψη μας ήδη τρέχει στην 4η διάσχιση που πρόκειται να κάνουμε το 2020 (την υγειά μας να έχουμε πρώτα από όλα) και να την βελτιώσουμε όσο γίνεται καλύτερα προς όφελος των επισκεπτών πεζοπόρων αλλά και των συμπολιτών μας. Πιστεύουμε ότι από τη στιγμή που την κάνουμε κάθε χρόνο και έχει αρχίσει ήδη να γίνεται θεσμός όσο πιο γρήγορα την αγκαλιάσουν και την αποδεχτούν και οι συμπολίτες μας τόσο πιο μεγάλα θα είναι τα οφέλη για τους επισκέπτες της περιοχής μας αλλά και για όσους θελήσουν να μας βοηθήσουν στο να την τελειοποιήσουμε. Μέχρι τότε όμως σας ευχόμαστε να περνάτε καλά και σύντομα να ανταμώσουμε στα βουνά μας. Καλή συνέχεια!!!
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, των Πορφυλλίδου Ιωάννας και Γεωργιάδη Βασίλη, 15/7/2019}