«Το 2023 ήταν η δυσκολότερη χρονιά – Είμαστε ακόμη στην αρχή», σημειώνει στην «Θ» μέλος του υπό σύσταση συλλόγου
Με σκοπό την συσπείρωση των μελισσοκόμων της Ξάνθης, αλλά και την προώθηση του ντόπιου μελιού, συστήνεται προσεχώς ο νέος Μελισσοκομικός Σύλλογος Ξάνθης, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» το μέλος του υπό σύσταση συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Σπυριάδης.
«ΣΚΟΠΟΣ Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ – ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΣΑΙ ΜΙΑ ‘’ΓΡΟΘΙΑ’’ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙΣ ΠΟΛΛΑ»
Πιο αναλυτικά ο κ. Σπυριάδης, εξήγησε στην «Θ» ότι «αυτήν την στιγμή έχουμε προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των εγγράφων από την Δικηγόρο, ώστε να μαζευτούμε, να ψηφίσουμε και να αναδείξουμε το κανονικό Διοικητικό Συμβούλιο. Είμαστε στην τελική ευθεία. Ο σκοπός αυτής της κίνησης είναι να συσπειρωθεί η μελισσοκομία στην Ξάνθη και να προωθηθεί το μέλι της Ξάνθης και γενικά το ελληνικό μέλι. Όταν γίνεσαι μια γροθιά, καταφέρνεις πολλά. Οπότε και εμείς θα προσπαθήσουμε να τα καταφέρουμε. Να γίνει ο σύλλογος, να κρατηθεί και αργότερα – γιατί όχι – να «ανοιχτούμε» περισσότερο».
«ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΤΟ 2023 ΗΤΑΝ Η ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ»
Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν αξίζει τον «κόπο» η μελισσοκομία στην Ξάνθη, ο ίδιος απαντά:
«Ανεβαίνει η μελισσοκομία αλλά είναι πολύ δύσκολη. Γιατί δεν έχουμε στήριξη από πουθενά. Τα τελευταία χρόνια είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα και λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το 2023, ήταν η δυσκολότερη χρονιά».
«ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ – ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΑΓΩΝΑ»
Σε άλλη ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν θα μπορούσε η Ξάνθη να έχει μελλοντικά ένα brand «Μέλι Ξάνθης», ο κ . Σπυριάδης, απαντά ως εξής:
«Αυτό θα μπορούσε να γίνει αλλά χρειάζεται πολύ αγώνα. Είμαστε ακόμη στην αρχή. Πιστεύω ότι αυτό, εάν κρατηθεί ο σύλλογος και αν στηριχθεί, θα γίνει σε κάποια χρόνια. Έτσι θέλω να πιστεύω».
«ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ… ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ»
Δοθείσης της ευκαιρίας και απαντώντας σε εκείνους που θεωρούν ως «υπαίτιους» τους μελισσοκόμους αναφορικά με τα ισχνά αποτελέσματα από τους ψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών, ο ίδιος, τονίζει τα εξής:
«Μέσα στην Ξάνθη μπορεί να μην ραντίζουν, αλλά σε Μάγγανα, Εράσμιο κ.ο.κ. ραντίζουν συνεχώς. Και όχι μόνο μια φορά. Και την «πληρώνουμε» εμείς, γιατί με το ράντισμα χάνουμε μελίσσια κάποιες φορές. Δεν φταίει ο μελισσοκόμος. Και εκτός από το ότι χάνουμε από αυτά τα ραντίσματα, χάνουμε και από τα ραντίσματα που κάνουν οι αγρότες, ειδικά επάνω στα βαμβάκια. Γιατί κανονικά πρέπει να ραντίζουν νύχτα, αλλά όλοι ραντίζουν μέρα. Εμείς είμαστε οι χαμένοι».
ΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΞΑΝΘΗΣ
Ο νεοσύστατος Μελισσοκομικός Σύλλογος Ξάνθης αντιστέκεται στην κλιμακωτή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των μελισσοκόμων.
Τα αιτήματα μας είναι πανελλαδικά αλλά και τοπικά.
Πανελλαδικά ζητάμε:
1Α) Την ιχνηλασιμότητα του εισαγόμενου μελιού
1Β) Την θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής ανάλυσης όλων των μελιών
1Γ) Ανταπόδοση της επικονίασης με ετήσια χρηματοδότηση
1Δ) Ιση και δίκαια χρηματοδότηση αγροτών κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων και δικαίωμα των μελισσοκόμων στις ζωοτροφές
1Ε) Άρση στον περιορισμό της ποσότητας διάθεσης σε (kg) από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή όπως ορίζει ο 852/2004 αλλά και ελεύθερη πώληση στην επικράτεια
1ΣΤ) ΆΜΕΣΗ οικονομική ενίσχυση λόγω μειωμένης παραγωγής το έτος 2023
1Ζ)ΆΜΕΣΗ χρηματοδότηση στους πλημμυροπαθεις με 84€ ανά κυψέλη.
1Η) Αποζημίωση παραγωγής από τον ΕΛΓΑ σε έντονα καιρικά φαινόμενα εν μέσω μελιτοφορίας.
1Θ)Νόμιμη κίνηση φορτηγών άνω των 3.5τν στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.
Τοπικά ζητάμε:
2Α) Την άρση των μέτρων για την πρόσβαση των μελισσοκομων στο τοπικό πευκοδάσος της Ξάνθης, την δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων (νόμιμων χώρων για τη τοποθέτηση μελισσοσμηνών), την ελεγχόμενη και ασφαλή είσοδο των μελισσοκόμων στα δάση του νομού, την δενδροφύτευση μελισσοκομικων φυτών στα περαστικά δάση.
2Β) ΆΜΕΣΑ την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών λόγω της ζημιας που υπέστησαν από αύξηση της επισκεψιμότητας του πτηνού Μελισσοφάγου (Merops apiaster). Λόγω των φετινών πυρκαγιών στον Έβρο τα πτηνά κατά περιόδους βρίσκονται κατά χιλιάδες στα μελισσοκομία μας με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των σμηνών και την σημαντική απώλεια παραγωγής.
3Γ) Την δημιουργία σε συνεργασία με το σύλλογο επισκέψιμου μελισσοκομικού πάρκου για το κοινό.
πηγή: https://www.thraki.com.gr 17/1/2024