Μίσχος, Μέγα Πιστό, Σώστης, Ληνός και Πολύανθος έζησαν την πύρινη κόλαση
Την πύρινη καταστροφή που ζει εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα η γειτονική Αλεξανδρούπολη, βιώνουν από το μεσημέρι της Δευτέρας οι κάτοικοι των οικισμών Μίσχου, Μέγα Πιστού, Σώστη, Ληνού, Πολύανθου κι όχι μόνο και στη Ροδόπη.
Η φωτιά που ξεκίνησε από τον Μίσχο τη Δευτέρα 21 Αυγούστου σε λίγες μόνο ώρες είχε επεκταθεί στους τέσσερεις επόμενους οικισμούς προς δυτικά, με κατεύθυνση προς τον Ίασμο. Η κωμόπολη τελικά χάρη στην ανεπίσημη εκκένωσή του αλλά και στην συνδρομή εθελοντών-πολιτών και πυροσβεστών δεν κινδύνεψε.
Αντίθετη και αποκαρδιωτική είναι μόλις λίγες ώρες μετά την πυρκαγιά η εικόνα στα μέτωπα των γύρω οικισμών.
Η φωτιά εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή εξελίχθηκε σε πύρινη λαίλαπα που δεν άφησε σχεδόν τίποτα στο πέρασμά της.
Καμένες κατοικίες στον Σώστη
Το μεγαλύτερο πλήγμα αναφορικά με την έκταση των στρεμμάτων που έκαψε η πυρκαγιά η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας 21 Αυγούστου δέχθηκε ο οικισμός του Σώστη. Καμένες κατοικίες -άγνωστος μέχρι στιγμής ο ακριβής αριθμός του-, δύο εκκλησάκια, ζώα και δασικές εκτάσεις είναι ο δυσάρεστος απολογισμός της καταστροφικής πυρκαγιάς. Εκεί που εστιάζουν άπαντες είναι στο θετικό μήνυμα της μέρας, καθώς μετά το πέρας μία ομολογουμένως δύσκολη νύχτας καμία ανθρώπινη ζωή δεν χάθηκε.
Στην είσοδο του οικισμού βρίσκεται το πρώτο καμένο σπίτι, ενώ ανεβαίνοντας λίγο πιο βόρεια στέκεται ανάμεσα σε μία μεγάλη καμένη έκταση από πεύκα η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Το παρεκκλήσι έχει υποστεί εξωτερικά ζημιές και έχει καεί ολοσχερώς το ξύλινο κιόσκι στην είσοδό του.
Έχασαν τα ζώα τους στις φλόγες
Αποκαρδιωτική ήταν η εικόνα στον Ληνό το πρωί της Τρίτης 22 Αυγούστου. Οι κάτοικοι του οικισμού είδαν μεγάλες εκτάσεις γης να καίγονται, ενώ τουλάχιστον πέντε μαντριά κάηκαν ολοσχερώς.
Ένας εκ των ανθρώπων που έχασε μεγάλο μέρος της περιουσίας του μίλησε στον «Χ», για τις απώλειες που είχε τόσο ο ίδιος όσο και οι γείτονές του. Στάβλοι, ζώα, ζωοτροφές και πολλά ελαιόδεντρα έχουν καεί στην περιοχή. Σύμφωνα με τον κτηνοτρόφο, στο δικό του μαντρί ένα μουλάρι έχει καεί και τέσσερα αγνοούνται. Παρόμοια ήταν και η εικόνα σε μαντρί βόρεια του οικισμού, στο οποίο τα πρόβατα βρέθηκαν με το πρώτο φως της μέρας απανθρακωμένα.
Στην πρώτη γραμμή εθελοντές και πυροσβέστες- «Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε το χωριό ζωντανό»
Κοινή παραδοχή των κατοίκων των πυρόπληκτων οικισμών στη Ροδόπη ήταν η γενναία συνδρομή των εθελοντών και των πυροσβεστών που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή κατάσβεσης των πύρινων μετώπων. Κάτοικοι με λάστιχα, μάνικες και αλυσοπρίονα, έσπευσαν να συνδράμουν στις ενέργειες πυρόσβεσης της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κομοτηνής και της 2ης ΕΜΑΚ από την Θεσσαλονίκη.
Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα που περιέγραψε στον «Χ» ο εθελοντής Γιώργος Μυστρίδης. «Η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο του Μέγα Πιστού ήταν ανεξέλεγκτη, προσπαθήσαμε σε δεύτερο βαθμό να απεγκλωβίσουμε κατοίκους» είπε αναφερόμενος στην επιχείρησης κατάσβεσης το βράδυ της Δευτέρας. Συγκινητική ήταν και η συνεισφορά των νέων, μουσουλμάνων και χριστιανών. «Μουσουλμάνοι και χριστιανοί έδωσαν μάχη να κρατήσουν ζωντανό το χωριό. Άνθρωποι από την Κομοτηνή ήταν εδώ για να σώσουν, περιουσίες, ζώα και ότι άλλο μπορούσαμε. Δεν έχω άλλα λόγια να περιγράψω τι γινόταν χθες το βράδυ», περιέγραψε ο Γ. Μυστρίδης.
Η εικόνα στην καμένη γη της Ροδόπης δεν είναι σίγουρα ενθαρρυντική, ωστόσο οι κάτοικοι των οικισμών αν και έχασαν περιουσίες μιας ολόκληρης ζωής μοιάζουν έτοιμοι να δουλέψουν ξανά για να χτίσουν όσα έχασαν.
Έργο δύσκολο και χρονοβόρο αλλά όχι ακατόρθωτο, αφού οι άνθρωποι της υπαίθρου και της επαρχίας γνωρίζουν καλά πως είναι να γεννιούνται ξανά μέσα από τις στάχτες τους.
{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, της Αλεξάνδρας Καρδαμήλα, 23/8/2024}