Το βραβείο Natura 2000 στην κατηγορία «Διασυνοριακή συνεργασία και δικτύωση» κέρδισε το Πρόγραμμα LIFE «Η Επιστροφή του Ασπροπάρη» , το οποίο υλοποιείται από τέσσερις εταίρους, που είναι , η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Βρετανική και η αντίστοιχη της Βουλγαρίας όπως και το WWF Ελλάς.
Στόχος του προγράμματος είναι « η διάσωση και ανάσχεση μείωσης του πληθυσμού αυτού του είδους γύπα στα Βαλκάνια», με τον μεγαλύτερο πληθυσμό του στην Ελλάδα(τρία ζευγάρια), να συναντάται στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου.
Οι τέσσερις εταίροι βάση του προγράμματος και την προσπάθειά προστασίας του πλέον απειλούμενου γύπα της Ευρώπης, εκπαίδευσαν «περισσότερους από 170 τελωνειακούς υπαλλήλους σε Ελλάδα και Βουλγαρία, ώστε να καταπολεμηθεί το παράνομο εμπόριο του Ασπροπάρη, πέτυχαν τη μόνωση περίπου 400 πυλώνων ηλεκτρικού ρεύματος και στις δύο χώρες, ενώ στη Βουλγαρία σχεδόν 100.000 εκτάρια βοσκοτόπων, εντός του δικτύου Natura 2000, διαχειρίζονται σήμερα προς όφελος του Ασπροπάρη, του οποίου ο πληθυσμός στα Βαλκάνια, τα τελευταία 30 χρόνια, έχει μειωθεί πάνω από 80%, με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει συνολικά λιγότερα από 70 ζευγάρια και στην Ελλάδα μόλις 5».
«Το βραβείο αυτό αναγνωρίζει τις προσπάθειες που κάναμε και οι 4 εταίροι του προγράμματος, ενώσαμε τις δυνάμεις μας και συνεχίζουμε για τη διάσωση του Ασπροπάρη που τείνει να εξαφανιστεί» είπε στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας η υπεύθυνη του προγράμματος wwf Ελλάς, στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Σουφλίου-Λευκίμης, Δώρα Σκαρτσή. Σημειώνεται ότι η δεύτερη φάση του προγράμματος θα συνεχιστεί έως το 2022 και προβλέπει , για τον ίδιο σκοπό, συνεργασία με 14 φορείς από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.evros-news.gr, από ΕΡΤ Ορεστιάδας, επιμέλεια: Δήμητρα Παρασκευοπούλου, 2/6/2018}