Άμεση δράση κατά του μυοκάστορα ζητούν οι άνθρωποι του Δέλτα του Έβρου

Το κατά τα άλλα συμπαθές ζωάκι, είναι ένας μικρός καταστροφέας…

Εκ πρώτης όψεως μπορεί να μοιάζει χαριτωμένος, όμως δεν είναι καθόλου. Το ζώο της φωτογραφίας που προσομοιάζει με υπερμεγέθη αρουραίο λέγεται μυοκάστορας και αποτελεί μία από τις σοβαρότερες απειλές της χλωρίδας των περιοχών όπου ζει ανά τον κόσμο.

Μία από αυτές είναι και το Δέλτα του ποταμού Έβρου και όσο και αν αυτό μοιάζει περίεργο, είναι πιθανόν το προστατεύομενο οικοσύστημα να απειλείται από το συγκεκριμένο αμφίβιο τρωκτικό θηλαστικό.

Μία πρώτη κρούση για την εμφάνισή του στο Δέλτα του Έβρου είχε γίνει από τον φωτογράφο άγριας ζωής Κώστα Παναγιωτίδη το 2015,  ο οποίος είχε εντοπίσει το ζώο τυχαία στην προσπάθεια του να φωτογραφίσει πτηνά στην εκβολή του ποταμού κοντά στην Άνθεια.

Σήμερα όμως το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα, καθώς μία φωτογραφία του ζώου ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο αντιδήμαρχος Φερών Νίκος Γκότσης, αναζητώντας στοιχεία για την ταυτότητα του. Στα σχόλια της ανάρτησης διαβάζουμε ότι το εικονιζόμενο ζώο είναι μυοκάστορας, ενώ ο πρόεδρος του «Αινήσιου Δέλτα» Χρήστος Πασχαλάκης σε σχόλιο του επί της ανάρτησης, αναφέρει:»Τον περασμένο χειμώνα στο μαντρί που βρίσκεται κοντά στο φυλάκιο Εγνατία είδα πάνω απο 15 τέτοια. Πρεπει να δράσουμε άμεσα», ενώ ένας ακόμη άνθρωπος που γνωρίζει την περιοχή του Δέλτα – ο κος Αθανάσιος Καμηλάρης, σχολίασε: «Τώρα είναι αργά έχει γεμίσει από την Ορεστιάδα μέχρι το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης»

Γιατί ο μυοκάστορας συνιστά απειλή;

Ο κος Παναγιωτίδης στο άρθρο του το 2015, έγραφε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί το μυοκάστορα ως ένα από τους πιο επικίνδυνους εισβολείς και υπολογίζει το ύψος των ζημιών που προκαλούνται από όλα τα ξένα είδη-εισβολείς σε 12 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των ζημιών, η νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και άμεσης αντίδρασης κατά των ξένων ειδών στο πρώιμο στάδιο της εισβολής, μόλις δηλαδή πρωτοεμφανιστούν σε μια περιοχή, καθόσον, πέραν της αποτελεσματικότητας της πρώιμης αντίδρασης, είναι και πολύ πιο οικονομική σε σχέση με την αντιμετώπιση των ξένων ειδών μετά τη μόνιμη εγκατάστασή τους στην περιοχή. Έτσι, βάσει του πρόσφατου Κανονισμού με αριθ. 1143/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ της 22ας Οκτωβρίου 2014 για την πρόληψη και διαχείριση της εισαγωγής και εξάπλωσης χωροκατακτητικών ξένων ειδών, καθορίζεται ότι, εντός τριών μηνών από τον έγκαιρο εντοπισμό του ξένου είδους και τη σχετική ενημέρωση της Επιτροπής, τα κράτη μέλη εφαρμόζουν μέτρα εξάλειψης, για τα οποία καθώς επίσης και για την αποτελεσματικότητά τους, ενημερώνουν την Επιτροπή και τα υπόλοιπα κράτη μέλη».

Όσο για τις ζημιές που δύναται να προκαλέσει, ο κος Παναγιωτίδης έγραφε: «Ενδεικτικά αναφέρονται, η καταστροφή 7.500 περίπου εκταρίων ελώδους έκτασης στο Blackwater National Wildlife Refuge στην πολιτεία του Maryland των Η.Π.Α., γεγονός που αντιμετωπίστηκε το 2003 μέσω προγράμματος εξάλειψης του μυοκάστορα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και η καταστροφή αποστραγγιστικών έργων στην περιοχή της East Anglia του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου ένα συντονισμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Γεωργίας κατόρθωσε να τους εξαλείψει το 1989. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα αντιμετωπίζει η γειτονική μας Ιταλία όπου, στις βόρειες κυρίως περιοχές της, δεκάδες χιλιάδες μυοκάστορες έχουν διαταράξει την οικολογική ισορροπία και καταστρέφουν σημαντικό μέρος της γεωργικής παραγωγής κάθε χρόνο. Από το 2002 έχουν υλοποιηθεί πέντε και συνεχίζει να υλοποιείται έκτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE μέχρι και το 2017, άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά, για τον περιορισμό μόνο του μυοκάστορα καθόσον η εξάλειψή του εκτιμάται αδύνατη, επειδή οι Ιταλοί καθυστέρησαν να αντιληφθούν το πρόβλημα και να τον αντιμετωπίσουν στο πρώιμο στάδιο της εισβολής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ιταλικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ο μυοκάστορας κοστίζει 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μόνο εξαιτίας των ζημιών στις καλλιέργειες και της χρηματοδότησης για τον έλεγχο της αναπαραγωγής του. Φυσικά η ζημιά, στη διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας, στην υποβάθμιση των υγροτόπων και του περιβάλλοντος γενικότερα, είναι πολύ μεγαλύτερη».

Το Who is Who του μυοκάστορα

  • Είναι ξένο είδος που ζει στη Νότιο Αμερική και μεταφέρθηκε στη Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, στα τέλη του 19ου και τον 20ο αιώνα για την εκμετάλλευση της γούνας του. Όμως ορισμένα άτομα που απέδρασαν ή απελευθερώθηκαν από τα εκτροφεία, όταν δεν υπήρχε ζήτηση της γούνας τους και έκλεισαν οι επιχειρήσεις, κατόρθωσαν να εγκατασταθούν με επιτυχία στο φυσικό περιβάλλον των νέων περιοχών (εκτός από την Σκανδιναβία λόγω ψύχους), καθόσον ως ξένο είδος δεν αντιμετώπισε εχθρούς.
  • Ταξινομείται ως τρωκτικό θηλαστικό της οικογένειας των μυοκαστοριδών και μοιάζει σαν τεράστιος αρουραίος
  • Τα ενήλικα άτομα έχουν μήκος, σώματος 40-60 εκατοστά, ουράς 30-45 εκατοστά και ζυγίζουν συνήθως 6-9 κιλά.
  • Ζουν περί τα τρία έως πέντε έτη
  • Διακρίνονται για την μεγάλη τους αναπαραγωγική ικανότητα, καθόσον μπορούν να ζευγαρώσουν από την ηλικία των 4 μηνών ενώ το θηλυκό μπορεί να γεννήσει μέχρι 3 φορές το χρόνο και μέχρι 13 μικρά την κάθε φορά.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr, 4/1/2018}