Την Πέμπτη το βράδυ έφτασε αεροπορικώς στο Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής (ΑΝΙΜΑ) ένας νεαρός Μαυρόγυπας από την περιοχή της Δαδιάς.
Το πουλί εστάλη από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Έβρου-Δαδιάς σε άσχημη κατάσταση υγείας. Έχει βουλγαρικό δακτυλίδι, και απελευθερώθηκε φέτος στη Βουλγαρία, στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης του πληθυσμού του Μαυρόγυπα.
Σύμωνα με την ΑΝΙΜΑ θα μείνει όσο χρειαστεί στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου για να ανακτήσει το βάρος του και να γίνουν όλες οι απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις.
Η ζωή ενός μαυρόγυπα.
Ο μαυρόγυπας (Aegypius monachus) αποτελεί ένα από τα απειλούμενα είδη της ελληνικής πανίδας, καθότι σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (2009) θεωρείται «κινδυνεύον». Από τις αρχές Ιανουαρίου, τα ζευγάρια ξεκινούν τις αναπαραγωγικές τους επιδείξεις και χτίζουν μαζί τη φωλιά τους στις κορυφές των πεύκων που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2 μέτρα σε διάμετρο και ένα μέτρο σε ύψος. Μοιράζονται την «ευθύνη» ανατροφής του νεοσσού, επωάζοντας το μοναδικό αυγό τους για 50-55 μέρες, μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Η άφιξη του νέου μέλους της οικογένειας, φέρνει ευθύνες για τους γονείς που ταΐζουν το μικρό από τον Μάιο και για 3,5 περίπου μήνες ώσπου να πετάξει από τη φωλιά του, ενώ θα ενηλικιωθεί και θα «ανοίξει τις φτερούγες» του για αναπαραγωγή όταν φτάσει τα 5 με 6 χρόνια. Ως τότε ταξιδεύει στις γύρω περιοχές μαθαίνοντας τις τροφικές πηγές που εκτείνονται και πέρα από τα σύνορα του Εθνικού Πάρκου δάσους Δαδιάς ως τον Νέστο και τη γειτονική μας Βουλγαρία.
Η ζωή που απειλείται.
Μια από τις βασικότερες απειλές για τη ζωή του μαυρόγυπα αλλά και των υπολοίπων αρπακτικών πουλιών της περιοχής είναι τα δηλητηριασμένα δολώματα που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα για την καταπολέμηση των μεγάλων και μικρών σαρκοφάγων ζώων, όπως οι λύκοι, τα τσακάλια, οι αλεπούδες, τα κουνάβια και οι ασβοί, πουλιά όπως ιδιαίτερα τα κορακοειδή, είδη δηλαδή της άγριας πανίδας που στο παρελθόν διώκονταν ως ζώα «επιβλαβή» για την αγροτική παραγωγή.
Ένας ακόμη παράγοντας που οδήγησε στη μείωση των πληθυσμών του μαυρόγυπα στην ελληνική ύπαιθρο ήταν η έλλειψη τροφής λόγω της αλλαγής των πρακτικών κτηνοτροφίας, από ζώα ελεύθερης βοσκής σε σταυλισμένα ζώα. Πέραν όμως των παραπάνω, η κατασκευή αιολικών πάρκων σε περιοχές αναζήτησης τροφής αποτελεί άλλον έναν, καινούριο αλλά δυστυχώς αποδεδειγμένο λόγο απώλειας μαυρόγυπων λόγω πρόσκρουσης στις ανεμογεννήτριες, ενώ η ηλεκτροπληξία σε μέσης τάσης γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος έχει επίσης πιστοποιηθεί.
Η συμπληρωματική τροφοδοσία που επί 25 χρόνια εφαρμόζεται στο δάσος Δαδιάς από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, έχει σαφώς ωφελήσει τη διατήρηση του μεμονωμένου αυτού πληθυσμού των Βαλκανίων. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε στην επιβίωση των νεαρών πουλιών που βρίσκουν ασφαλή τροφή τους πρώτους μήνες της ζωής τους αφότου πετάξουν από τη φωλιά τους, αλλά και στη συμπληρωματική τροφή όλου του πληθυσμού τους δύσκολους μήνες του χειμώνα που μειώνονται οι τροφικές πηγές, γεγονός που προκύπτει από τα μακρόχρονα στοιχεία που συλλέγουμε από την καταμέτρηση των γυπών στον χώρο τροφοδοσίας της Δαδιάς.
πηγή: https://www.e-evros.gr/ 27/1/2024