Με αφορμή την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, την Δευτέρα 20/8, το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με έγγραφο προς τις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τις κυνηγετικές οργανώσεις, επισημαίνει – υπενθυμίζει ορισμένες βασικές αρχές που διέπουν τη θήρα οι οποίες και πρέπει να τύχουν της ιδιαίτερης προσοχής του κυνηγετικού κόσμου.
Αναλυτικά το έγγραφο αναφέρει τα εξής:
ΘΕΜΑ: Έναρξη Κυνηγετικής Περιόδου – Κυνηγετική συμπεριφορά
Ενόψει της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου και προκειμένου να αποφευχθούν περιστατικά μη συνετής άσκησης της θηρευτικής δραστηριότητας , τα οποία προκάλεσαν πολλές φορές αρνητικές εντυπώσεις και σχόλια ακόμη και ατυχήματα, η υπηρεσία μας επισημαίνει και υπενθυμίζει, ορισμένες βασικές αρχές που πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι οι κυνηγοί κατά την άσκηση των θηρευτικών δραστηριοτήτων.
Πρώτα απ’ όλα η ασφάλεια. Το σημαντικότερο δεδομένο που πρέπει όλοι οι κυνηγοί να έχουν υπόψη τους, είναι η πιστή τήρηση των κανόνων ασφαλείας κατά την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας. Πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στον ασφαλή χειρισμό των όπλων, τόσο κατά τη διάρκεια του κυνηγίου όσο και κατά τη μεταφορά ή την αποθήκευση τους . Επισημαίνουμε την υποχρέωση να φοράμε πορτοκαλί γιλέκο και νουθετούμε και τους άλλους κυνηγούς με σκοπό να μηδενίσουμε τα ατυχήματα που τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να συμβαίνουν στο κυνήγι.
Δεν ρυπαίνουμε το περιβάλλον. Αποτελεί προτεραιότητα η προστασία του δασικού περιβάλλοντος και για το λόγο αυτό δεν πετάμε σκουπίδια στις περιοχές που κυνηγάμε και φροντίζουμε πάντα να μαζεύουμε τους άδειους κάλυκες. Για το θέμα αυτό έχει γίνει μεγάλη συζήτηση και αρκετοί κυνηγετικοί σύλλογοι έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του προβλήματος. Θεωρούμε ότι η υποχρέωση περισυλλογής των καλύκων και των λοιπών απορριμμάτων αποτελεί ατομική ευθύνη του κάθε κυνηγού.
Εφαρμόζουμε τις διατάξεις περί θήρας. Δεχόμαστε αναντίρρητα τους ελέγχους από τις Αρχές και τα διαπιστευμένα όργανα. Δεν διστάζουμε να καταγγείλουμε τη λαθροθηρία. Ο λαθροθήρας είναι εχθρός του κυνηγού, κλέβει το θήραμα και εκθέτει τη δραστηριότητα στην κοινή γνώμη.
Τηρούμε τους ειδικούς κανόνες που ισχύουν για τους υγροτόπους και κυρίως τις απαγορεύσεις στη χρήση μολύβδινων σκαγιών. Δεν κυνηγάμε με μολύβδινα σκάγια στους υγροτόπους. Η μολυβδίαση προσβάλει τα ζώα, αλλά και τον άνθρωπο.
Σεβόμαστε την ξένη ιδιοκτησία και τον κόπο των αγροτών. Δεν κυνηγάμε κοντά σε οικισμούς, κατασκηνώσεις και μεμονωμένες οικίες, σε αθέριστους λειμώνες, σε ατρύγητα αμπέλια, σε ελαιώνες, οπωρώνες πριν τη συγκομιδή ή κοντά σε κτηνοτροφικά ζώα.
Σεβόμαστε τον ορειβάτη, τον περιηγητή, τον εκδρομέα, τον συν-κυνηγό. Όλοι έχουν δικαίωμα επαφής με τη φύση. Φαινόμενα τοπικισμού πρέπει να καταδικάζονται.
Σεβόμαστε το θήραμα. Ο σεβασμός στο θήραμα είναι βασικό κυνηγετικό αξίωμα το οποίο δείχνει και το επίπεδο της κυνηγετικής παιδείας που χαρακτηρίζει κάθε κυνηγό. Αναγνωρίζουμε το είδος του θηράματος πριν πατήσουμε τη σκανδάλη. Δεν πυροβολούμε αν δεν είμαστε σίγουροι για το είδος του θηράματος και εάν η απόσταση βολής δεν είναι κατάλληλη και φροντίζουμε για την άμεση ανεύρεση του τραυματισμένου θηράματος.
Το κυνήγι είναι και άθλημα, και επαφή με τη φύση και ψυχαγωγία. Η φιλοσοφία του βασίζεται στην απόκτηση παιδείας. Διεξάγεται κάτω από συγκεκριμένους υποχρεωτικούς κανόνες, που ορίζονται από την Πολιτεία και επιπλέον υπόκειται και σε ποιοτικούς περιορισμούς και την κυνηγετική ηθική που επιβάλλονται από την ατομική συνείδηση και την κυνηγετική παιδεία του κάθε κυνηγού. Δεν πρέπει το κυνήγι να μεταβάλλεται, καθ οιονδήποτε τρόπο, σε μέσο εκτόνωσης και επίδειξης.
Οι Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και οι Κυνηγετικές Οργανώσεις, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, πρέπει να είναι σε συνεχή επαφή με τους κυνηγούς και ιδιαίτερα τους νέους, παρέχοντας οδηγίες και οργανώνοντας σε συνεργασία και με λοιπούς περιβαλλοντικούς φορείς, ημερίδες, εκδηλώσεις και δράσεις, έτσι ώστε να παρέχεται η απαραίτητη πληροφόρηση για τη νόμιμη θηρευτική δραστηριότητα, να βελτιώνεται η γνώση, να αυξάνεται η υπευθυνότητα των κυνηγών και να επιδιώκεται ένα υψηλότερο επίπεδο κυνηγετικής παιδείας επ’ ωφελεία του περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας.
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr/, 4/8/2018}