Οι Κτηνοτρόφοι της ΠΑΜ-Θ ζητούν από τον Βορίδη την άμεση μετάβαση από τις ανοικτές τιμές του “όσο πάει”, στην επαγγελματική ενηλικίωση της ελληνικής κτηνοτροφίας

Κύριε Υπουργέ

Η διαχρονική πρακτική των ανοιχτών τιμών στις αγοραπωλησίες του γάλακτος συνεχίζεται και στις φετινές «διαπραγματεύσεις» μεταξύ των παραγωγών και των μεταποιητών και εμπόρων. Φυσικά η λέξη «διαπραγματεύσεις» είναι εντός εισαγωγικών, αφού ο αγοραστής του γάλακτος είναι αυτός που τελικά τιμολογεί το γάλα, με τις συμφωνίες στις περισσότερες των περιπτώσεων να είναι προφορικές ή με γραπτά συμφωνητικά που αναφέρουν μονομερώς τις υποχρεώσεις του κτηνοτρόφου, ακόμα και με ποινικές ρήτρες και πάντα χωρίς την αναγραφή της τιμής πώλησης του γάλακτος.

Η συνήθης πρακτική είναι να συμφωνούν οι κτηνοτρόφοι με τους αγοραστές, στη συγκεκριμένη τιμή, (όσο πάει). Τι σημαίνει (όσο πάει), θα αναρωτηθεί ένας αδαής ουδέτερος παρατηρητής! Σημαίνει όσο θέλει ο αγοραστής και συνήθως, εκτός από ακραίες περιπτώσεις εκμετάλλευσης, περίπου όσο θέλουν οι μεγάλοι παίχτες του κλάδου της μεταποίησης. Επίσης ο αγοραστής είναι αυτός που ελέγχει ποιοτικά το γάλα και φυσικά αυτός που το ζυγίζει (ογκομέτρηση), ενώ η αντιπαραβολή και ο έλεγχος των στοιχείων αυτών από τον κτηνοτρόφο, είναι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, πρακτικά πολύ δύσκολη έως αδύνατη, αλλά και νομικά αδύναμη.

Με δόλωμα την προκαταβολή για να μπορέσει ο κτηνοτρόφος να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, δεσμεύεται η παραγωγή του και γίνεται έρμαιο στις διαθέσεις μεταποιητών και εμπόρων.

Η παραπάνω πρακτική ισχύει διαχρονικά στην πατρίδα μας κ.Υπουργέ, σε μία χώρα που ανήκει στην ΕΕ και όχι σε κάποια χώρα φυλάρχων της κεντρικής Αφρικής. Πάντα με την ανοχή, που μετά από τόσα πολλά χρόνια, έχει εξελιχθεί σε συνενοχή της ελληνικής πολιτείας.

Με το έγγραφό μας από 25-9-2019 με θέμα  “Πρόταση νομοθετικής ρύθμισης, για την υποχρεωτική σύναψη συμφωνητικών, στις πωλήσεις γάλακτος, από τους κτηνοτρόφους, στις επιχειρήσεις επεξεργασίας γάλακτος” αλλά και μετά τη συνάντησή μας στο ΥΠΑΑΤ στις 22-11-2019, γίναμε δέκτες της θετικής σας στάσης στη συγκεκριμένη μας πρόταση. Στις 24-6-2020 στη Βουλή, προαναγγείλατε την πρόθεσή σας για την άμεση νομοθετική σας παρέμβαση, με στόχο την εξάλειψη αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, όπως είναι και οι ανοιχτές τιμές στην αγοραπωλησία του γάλακτος. Άλλωστε μία τέτοια παρέμβαση, είναι μέσα στο πλαίσιο της κοινοτικής οδηγίας 633/2019 με βάση την οποία η χώρα μας εγκαλείται να παρέμβει νομοθετικά, για να εξαλείψει τέτοιου είδους αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Ο καιρός όμως περνάει κ.Υπουργέ και η παρέμβασή σας δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Δώστε μας τη δυνατότητα να διαπραγματευόμαστε την αξία του προϊόντος, που με πολύ κόπο παράγουμε. Η υποχρεωτική σύναψη συμφωνητικών με αναγραφή της τιμής πώλησης του γάλακτος, θα υποχρεώσει τους μεταποιητές και εμπόρους να μιλάνε επιτέλους με αριθμούς και να διαπραγματεύονται την τιμή του γάλακτος γραπτώς με τους κτηνοτρόφους κι όχι απλώς να ζητούν προφορικά την παραχώρησή της παραγωγής, χωρίς καμία ουσιαστική υποχρέωση. Το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα, σε σχέση με τους υπόλοιπους κτηνοτρόφους, που έχουν οι λίγοι κτηνοτρόφοι που είναι οργανωμένοι σε ομάδες παραγωγών ή συνεταιρισμούς, λόγω της αθροιστικής ποσότητας της παραγωγής που εκπροσωπούν, πλήττεται από τις ανοιχτές τιμές που συμφωνούν, οι πολλοί μεμονωμένοι κτηνοτρόφοι.

Αυτό που σας ζητάμε είναι απλά βήματα δικαιοσύνης και προόδου, χωρίς κανένα οικονομικό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ αντίθετα είναι σίγουρο, ότι θα αυξηθούν τα έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Ο κτηνοτρόφος θα μπορεί και θα πρέπει να διαπραγματεύεται ουσιαστικά, και δε θα ζει με την προσμονή για την τιμή που θα ορίσει ο  μεταποιητής. Ουσιαστικά θα αρχίσει να τιμολογεί ο ίδιος το προϊόν που παράγει και θα διαπραγματεύεται την τιμή που τον ικανοποιεί και θα υπογράφει μόνο όταν συμφωνεί. Θα παίρνει επικυρωμένο αντίγραφο της συμφωνίας, δηλαδή του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης. Ακόμα κι αν την πρώτη φορά δεν ικανοποιηθεί πλήρως από το αποτέλεσμα, να είστε σίγουρος ότι τη δεύτερη φορά θα είναι πιο καλά προετοιμασμένος, πιο υπεύθυνος και σίγουρα πιο αποφασισμένος.

Τελειώνοντας με τις ανοιχτές τιμές, ξεκινάει και η επαγγελματική  ενηλικίωσή της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Αναρωτιόμαστε αν ποτέ, κάποια από τις εταιρίες που μεταποιούν το γάλα, θα πουλούσε τα προϊόντα της με ανοιχτή τιμή, όπως επίσης αναρωτιόμαστε σε ποιόν  αγοραστή δίνεται η δυνατότητα, σε οιοδήποτε κατάστημα, να πληρώσει το προϊόν που διάλεξε, όσο αυτός θέλει ή ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα !

Θέλουμε να μας δώσετε τη δυνατότητα, να αντιπαραβάλουμε τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών του γάλακτος των μεταποιητών, με τα εργαστήρια του ΕΛΟΓΑΚ κι όπου αυτό δεν είναι εφικτό, να πιστοποιήσετε ιδιωτικά εργαστήρια κατά νομό, όπου θα ελέγχονται τα δείγματα του προϊόντος μας. Πρέπει να διασφαλιστεί η φερεγγυότητα των ποιοτικών ελέγχων του γάλακτος, αφού όπως γνωρίζετε έχει άμεση σχέση με την τιμή του.

Πιστοποιήστε τα ζυγιστικά για τις παγολεκάνες (μπάρες) και τα ογκομετρικά των παγολεκανών, ώστε ο κτηνοτρόφος να μπορεί να αντιπαραβάλει, με την ίδια νομική ισχύ, τη μέτρησή του με αυτή του αγοραστή.

Με αυτό τον τρόπο οι λιποπρωτεΐνες και τα κιλά στις παγολεκάνες, σε πάρα πολλές περιπτώσεις θα αυξηθούν και το μικροβιακό φορτίο θα μειωθεί. Όταν αυτά δε συμβούν, σημαίνει ότι ο μεταποιητής είναι σωστός και τίμιος συνεργάτης και ο κτηνοτρόφος είναι σίγουρος ότι κανένας δεν κλέβει τον κόπο και τον ιδρώτα του. Σήμερα επικρατεί η αμφιβολία και στις περισσότερες των περιπτώσεων, όχι άδικα και όχι χωρίς αφορμή.

Άλλωστε ¨η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια¨!

Φυσικά η παραπάνω διαδικασία δεν είναι πανάκια. Αποτελεί όμως ένα σημαντικό κομμάτι του τείχους προστασίας που χρειάζεται να χτίσει το Ελληνικό κράτος, για την προστασία της εγχώριας παραγωγής, με δίκαιους κι αυστηρούς κανόνες και πάντα μέσα στο πλαίσιο που έχει θέσει η ΕΕ.

Η πάταξη των ελληνοποιήσεων, η συλλογική οργάνωση της κτηνοτροφικής παραγωγής, η οργάνωση και λειτουργία των διεπαγγελματικών οργανώσεων, η μείωση του κόστους παραγωγής, συνδυαζόμενα και αδιαίρετα, μπορούν να αντιστρέψουν το οικονομικό αδιέξοδο που βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της πατρίδας μας σήμερα.

Ζητάμε εκ νέου την άμεση νομοθετική σας παρέμβαση και την υλοποίηση των εξαγγελιών σας, έτσι ώστε αυτές να ισχύσουν στις συμφωνίες που γίνονται για την περίοδο 2020 / 2021.

ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Α.Μ.Θ.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 17/9/2020}