Προκειμένου να επιβιώσει το βαμβάκι στο ολοένα αυξανόμενο κόστος παραγωγής – Μεγάλο πανελλήνιο συνέδριο την επόμενη εβδομάδα στην Κομοτηνή
Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ) σε συνεργασία με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό (ΕΛΓΟ) Δήμητρα διοργανώνουν το «3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαμβάκι» την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου και ώρα έναρξης 10:00 στο ξενοδοχείο Χρήστος & Εύη. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και του Δήμου Κομοτηνής.
Σύμφωνα με τον Νίκο Κουρκούτα, που φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm από τον Δήμο Μπακιρτζάκη, το συνέδριο που για πρώτη φορά γίνεται στη Θράκη, συγκεκριμένα στην Κομοτηνή, περιλαμβάνει επτά θεματικές ενότητες, ανοιχτές συνομιλίες, δυνατότητα ερωτο-απαντήσεων και διευρυμένα πάνελ ομιλητών, δηλαδή όχι απλούς μονολόγους από τους συμμετέχοντες. Όποιος επιθυμεί μπορεί να το παρακολουθήσει δωρεάν, αλλά πρέπει να συμπληρώσει την αίτησή του διαδικτυακά το προτιμότερο ή εκείνη τη στιγμή.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, στην πόλη μας αναμένεται να βρεθούν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς μαζί με γενικούς γραμματείς του ΥΠΑΑΤ, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, πρόεδροι οργανισμών, υψηλόβαθμοι δημόσιοι λειτουργοί, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, επιχειρηματίες, άνθρωποι της εφοδιαστικής αλυσίδας, στελέχη τραπεζών και φυσικά οι βαμβακοπαραγωγοί. «Η εκδήλωση γίνεται για να ενημερωθεί ο κόσμος. Πρόκειται για ένα συνέδριο με πρακτική αξία, όχι θεωρητικό» σημείωσε.
Εθνική στρατηγική για το βαμβάκι
Ο Νίκος Κουρκούτας εξήγησε πως η Διεπαγγελματική δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο, αλλά η Οργάνωση που περιλαμβάνει όλο τον κλάδο, δηλαδή παραγωγούς, εκκοκκιστές, τους εναπομείναντες κλωστοϋφαντουργούς, πανεπιστήμια, τον ΕΛΓΟ Δήμητρα που είναι το ερευνητικό κέντρο της χώρας, όλες τις Διευθύνσεις του ΥΠΑΑΤ κοκ.
«Όλοι μαζί κάναμε την εθνική στρατηγική, την οποία δέχθηκε το Υπουργείο» σημείωσε και υποστήριξε πως «ακριβώς αυτά τα βήματα υλοποιούνται, τα οποία συναποφασίστηκαν. Αυτή είναι η δύναμη, ότι όλος ο κλάδος στοχεύει σε μία κοινή κατεύθυνση». Δεν έκρυψε πάντως ότι στον κλάδο οι προκλήσεις είναι πάρα πολλές, γι’ αυτό στόχος είναι η διαρκής ενδυνάμωση της Διεπαγγελματικής. «Σε κάθε περίπτωση από εμάς εξαρτάται» διαμήνυσε ο γενικός γραμματέας.
Εκτοξεύτηκε το κόστος παραγωγής
Στα οικονομικά ζητήματα τώρα, που ταλανίζουν αγρότες και κτηνοτρόφους, ο Νίκος Κουρκούτας δεν έκρυψε πως «τον τελευταίο καιρό συμβαίνουν πράγματα και θαύματα που έχουν εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής όλων των καλλιεργειών».
Βασική απάντηση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού: «εδρεύοντας σε ευρωπαϊκό έδαφος, έχουμε ένα κοστολόγιο τρελά μεγάλο. Δεν μπορούμε ν’ ανταγωνιστούμε τρίτες χώρες. Γι’ αυτό πρέπει το προϊόν μας ν’ αναδειχθεί και να αποκτήσει υπεραξία ως ευρωπαϊκό και σαν τέτοιο να πωλείται. Αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε πάντα θα υπάρχουν τρίτες χώρες που θα φέρνουν τα πάντα σε τιμές πιο φθηνές από τις δικές μας. Η ποιότητα, η πιστοποίηση, η υπεραξία και η ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών είναι μονόδρομος και για το βαμβάκι και για άλλα προϊόντα».
Τελικός στόχος πάντως είναι η ποιότητα αυτή να μεταφραστεί σε οικονομική υπεραξία για τον παραγωγό, προκειμένου να κρατηθεί σε δουλειά και, άρα, στην ύπαιθρο την οποία καλλιεργεί.
{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, 10/2/2023}