«Κλείνουν» οι θερινές εκπτώσεις – επιστροφή στο χειμερινό ωράριο – Ενισχύσεις ρευστότητας κι όχι απλές παρατάσεις στις υποχρεώσεις τους ζητούν οι έμποροι
Την Δευτέρα 31 Αυγούστου «κλείνει» η θερινή εκπτωτική περίοδος 2020 για τους εμπόρους της Κομοτηνής. Οι επαγγελματίες της πόλης εξέρχονται από ένα καλοκαίρι που δεν ήταν όμοιο με κανένα προηγούμενο. Το lock down του χειμώνα, ακολούθησε ένα καλοκαίρι με υγειονομικά πρωτόκολλα και «πονοκεφάλους» καθώς ναι μεν τα καταστήματα άνοιξαν, ωστόσο η έλλειψη εμπορικής δράσης επί διμήνου, είχε ως αποτέλεσμα οι υποχρεώσεις να σωρευτούν, ενώ έχει καλλιεργηθεί ανασφάλεια στο καταναλωτικό κοινό για το μέλλον.
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν επιβληθεί και τηρούνται στα τοπικά καταστήματα «έχουν επιβαρύνει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με ένα κόστος» σημείωσε μιλώντας στον «Χ» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου. Άλλωστε υπό τον φόβο όχι μόνο του κορωνοϊού, αλλά και των τσουχτερών προστίμων, οι έμποροι της πόλης πειθαρχούν στα πρωτόκολλα, διότι κατά κοινή ομολογία το τελευταίο που αντέχει αυτή την περίοδο ένας επαγγελματίας είναι ένα πρόσθετο οικονομικό βάρος.
Τέλος εκπτώσεων – επιστροφή χειμερινού ωραρίου
Αρχής γενομένης της Τρίτης 1 Σεπτεμβρίου, όπως ενημέρωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής, επανέρχεται στην αγορά το χειμερινό ωράριο, με τα εμπορικά καταστήματα να ανοίγουν το πρωί στις 8:30 – 14:30 (Δευτέρα έως Σάββατο) και τα απογεύματα Τρίτης, Πέμπτης και Παρασκευής στις 17:30 – 21:00. Κυριακές η αγορά παραμένει κλειστή.
Όσο για την εκπτωτική περίοδο, είχε ξεκινήσει «εντελώς ανορθόδοξα» όπως παρατήρησε η κα Κωνσταντινίδου, ωστόσο η παραμονή των Κομοτηναίων στην αγορά της πόλης (αναγκαστικά λόγω covid) είχε… και τα καλά της, καθώς τρόπον τινά κινήθηκε η αγορά στις εκπτώσεις. Αυτό δεν σημαίνει πως βγήκαν τα σπασμένα της δύσκολης περιόδου της καραντίνας, αλλά τουλάχιστον με την αύξηση στους συντελεστές εκπτώσεων έγιναν αγορές στα τοπικά καταστήματα. «Η κίνηση αυτή δεν θα καλύψει τον περσινό τζίρο των καταστημάτων», διευκρίνισε η κα Κωνσταντινίδου, η οποία ευχαρίστησε τους ντόπιους καταναλωτές για την στήριξή τους στα δύσκολα, ευελπιστώντας αυτή να συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα στην αγορά σχολικών ειδών που θα γίνουν αυτές τις εβδομάδες, με την έμπορο να παροτρύνει τους καταναλωτές να επιλέξουν τοπικά βιβλιοχαρτοπωλεία και καταστήματα.
Ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης, επίσης, έχει στα σκαριά μία εμπορική δράση τύπου «εβδομάδα εμπορίου», μάλλον για τον Οκτώβριο, προκειμένου ν’ αντικατασταθεί για φέτος η καθιερωμένη Λευκή Νύχτα που δημιουργεί συγχρωτισμό.
Παρατάσεις αλλά όχι ρευστότητα
Μείζον ζήτημα των εμπόρων αυτό το διάστημα είναι το τι μέλλει γενέσθαι με μία σειρά υποχρεώσεών τους που έχουν πάρει μεν παράταση αλλά ο χρόνος εκπνέει και η μέρα πληρωμών φτάνει. Και μπορεί το Υπουργείο Οικονομικών να επεξεργάζεται και να δημοσιοποιεί σταδιακά μία σειρά νέων παρατάσεων σε προθεσμίες αποπληρωμών, ωστόσο οι έμποροι ζητούν ρητά και προς πάσα κατεύθυνση όχι απλώς παρατάσεις στις πληρωμές, αλλά ρευστότητα για να μπορέσουν ν’ ανταπεξέλθουν σε αυτές.
Μερικά χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν μεν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, ωστόσο «την ρευστότητα δεν την έχουμε δει στις επιχειρήσεις μας» σχολίασε χαρακτηριστικά η κα Κωνσταντινίδου. Άλλωστε, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δύσκολα καταφέρνουν να δουν ‘ενέσεις’ στα ταμεία τους μέσω εργαλείων που πρώτα… περνούν από τις εισπρακτικές τράπεζες.
«Ευελπιστούμε ότι θα δούμε κάποια στιγμή τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία αργούν ακόμη, αλλά ευελπιστούμε ότι θα πέσουν κατευθείαν στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, θα γίνουν ρευστότητα και δεν θα είναι με τη μορφή δανείου αλλά με τη μορφή επιδότησης», ξεκαθάρισε η Κική Κωνσταντινίδου.
Η πολιτεία οφείλει να δει τα ζητήματα των εμπόρων πολύ σοβαρά, καθώς οι υποχρεώσεις καταφτάνουν σωρηδόν, όπως 3η δόση φόρου εισοδήματος, 1η δόση ΕΝΦΙΑ, εργοδοτικές εισφορές, υπό αναστολή εργοδοτικές εισφορές και πολλά ακόμη. Οι υπό αναστολή και οι τρέχουσες υποχρεώσεις, σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις που έχουν σωρεύσει οι έμποροι από τα μνημονιακά χρόνια, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για την τσέπη ενός μικρού ή πολύ μικρού τοπικού επαγγελματία.
Αγοράζω στην πόλη που σπουδάζω
Ο εμπορικός κόσμος της περιοχής τελεί εν αναμονή και των φοιτητών. Άγνωστο παραμένει μέχρι και σήμερα πόσοι είναι οι φοιτητές που πράγματι θα επιστρέψουν στην καθημερινότητα της πόλης, καθώς και πόσοι είναι οι πρωτοετείς που θα εγκατασταθούν στην Κομοτηνή.
Θέλοντας όμως, ως συνήθως, να προβάλει με θετικό τρόπο την τοπική αγορά, ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής επανακοινοποίησε την εμπορική δράση για τους φοιτητές με τίτλο «αγοράζω στην πόλη που σπουδάζω», στην οποία ήδη συμμετέχουν περισσότερα από 50 τοπικά εμπορικά καταστήματα που προσφέρουν ειδικές εκπτώσεις σε φοιτητές της πόλης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής «με την επάνοδο των φοιτητών στην πόλη μας, υπενθυμίζουμε την δράση ‘Αγοράζω στην πόλη που σπουδάζω’.
Αφορά, στη διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την αγορά της πόλης, αλλά κυρίως με τα καταστήματα τα οποία θα έχουν προσφορές για τους φοιτητές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Την έκπτωση θα λαμβάνουν οι φοιτητές σε όσα καταστήματα φέρουν το σχετικό σήμα με την ένδειξη ‘Αγοράζω στην πόλη που σπουδάζω’, υποδεικνύοντας τη φοιτητική τους ταυτότητα».
Η δράση παραμένει ανοιχτή για τους εμπόρους, συνεπώς «όποιος επιθυμεί να συμμετέχει στη συγκεκριμένη δράση μπορεί να προμηθευτεί το αυτοκόλλητο σήμα από το γραφείο του συλλόγου».
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 30/8/2020}