Με έγκριση από το ΓΕΣ, συνεργασία από το Δ’ Σώμα Στρατού και εκτέλεση από τον 21ο λόχο μηχανικού της 21ης Ταξιαρχίας – Δημήτρης Καρασταύρου: Ο στρατός έρχεται και καλύπτει το κενό του ΕΣΠΑ που δεν χρηματοδοτεί δίκτυα όμβριων για αντιπλημμυρικά έργα
Τη συνεργασία που δοκιμάστηκε επιτυχώς στην αντιπλημμυρική θωράκιση του Κάλχα, συνεχίζουν με έργο προστασίας από πλημμυρικά φαινόμενα της Κομοτηνής, Στρατός και ΔΕΥΑΚ. Στο πεδίο βολής της Νυμφαίας, παράλληλα με τον δρόμο των Συμβόλων, εντοπίζουμε τα μηχανήματα του στρατού να εκτελεστούν εργασίες, που θα περιορίσουν ή θα εξαλείψουν τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή της Μαραθώνος και ευρύτερα σε γειτονιές στην Κομοτηνή.
Με έγκριση από το ΓΕΣ, συνεργασία από το Δ’ Σώμα Στρατού και εκτέλεση από τον 21ο λόχο μηχανικού της 21ης Ταξιαρχίας, λαμβάνουν χώρα οι εργασίες. Η εκκίνησή τους έγινε περίπου πριν μία εβδομάδα και υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν εντός των επόμενων είκοσι ημερών.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καρασταύρου μέσω του συμβουλίου της Πολιτικής Προστασίας αιτήθηκε προς τον Στρατό την εκτέλεση των απαραίτητων αυτών έργων και βρήκε ευήκοα ώτα στα στελέχη του. Έτσι σήμερα μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένος από τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και να λέει πως “ο στρατός έρχεται και καλύπτει το κενό του ΕΣΠΑ που δεν χρηματοδοτεί δίκτυα όμβριων για αντιπλημμυρικά έργα. Χρηματοδοτεί έργα μόνο σε περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και στη δική μας περιφέρεια ο Έβρος είναι αυτός που έχει πολύ μεγαλύτερες ανάγκες.
Εμείς όταν σχεδιαζόταν οι χάρτες της αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλη την Ελλάδα χαρακτηρίσαμε αυτή την περιοχή σαν προβληματική και τη στείλαμε στο υπουργείο προκειμένου κάποια στιγμή να μπορέσει να τύχει κάποιας οποιασδήποτε χρηματοδότησης.
Όμως τα λεφτά που έχει η Περιφέρεια είναι πολύ λίγα για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες όλων των πόλεων και ρίχνει, όπως είναι φυσιολογικό, το βάρος στον Έβρο όπου τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι πάρα πολύ έντονα”. Το κενό αυτό καλύπτει σήμερα ο στρατός – για δεύτερη φορά μετά τον οικισμό του Κάλχα – εκτελώντας αντιπλημμυρικό έργο για την Κομοτηνή.
Με βάση μελέτη που εκπόνησαν τα στελέχη της ΔΕΥΑΚ εκτελείται το έργο, ενώ η δημοτική επιχείρηση συνδράμει επίσης με πρώτες ύλες και μηχανήματα. Όσον αφορά το ίδιο το έργο τις λεπτομέρειές του μας παρουσιάζει ο κος Καρασταύρου “η λεκάνη που βρίσκεται βόρεια της πόλης, δίπλα από το δάσος της Νυμφαίας έχει μια κλίση προς την πόλη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όλα τα νερά να διοχετεύονται στην πόλη της Κομοτηνής, γι’ αυτό και η περιοχή της Μαραθώνος είναι από τις πρώτες που πλημμυρίζουν.
Υπάρχουν φυσικά ρέματα, όμως το νερό που φτάνει μέσα στην πόλη επιβαρύνει το δίκτυο όμβριων. Δεν επαρκούν οι αγωγοί, οπότε τα νερά πάνε επιφανειακά και πλημμυρίζουν τους δρόμους και ενδεχομένως και ιδιοκτησίες.
Με αυτό το έργο προσπαθούμε τα νερά αυτής της λεκάνης απορροής, που είναι μια πολύ μεγάλη λεκάνη, να τα διοχετεύσουμε προς τον ποταμό που είναι παραπλεύρως του δρόμου των Συμβόλων, έτσι ώστε να μην μπαίνουν στην πόλη καθόλου και να προστατεύσουμε το βόρειο τμήμα της”. Σε μία τάφρο κάθετη προς τη ροή των υδάτων με άνοιγμα που θα ξεπερνάει τα 15 μέτρα, εντοπίζονται οι εργασίες.
Παρακολουθώντας τις εν εξελίξει εργασίες στο πεδίο βολής, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ δηλώνει την ευχάριστη έκπληξή του από το επίπεδο των χειριστών του λόχου μηχανικού, λέγοντας χαρακτηριστικά “μπορεί να κάνει θαύματα στον τομέα των κατασκευών”.
Με την παρέμβαση αυτή του Στρατού “το κόστος του έργου είναι σχεδόν μηδαμινό, δηλαδή περιορίζεται στη δαπάνη των πετρελαίων και των απαραίτητων υλικών των σωληνωτών που χρειάζονται”, τονίζει ο ίδιος.
Η εκτέλεση των έργων προχωράει με γρήγορους ρυθμούς, με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ να υπολογίζει το τέλος αυτών εντός των επόμενων 20 ημερών.
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 12/5/2018}