Κλείδωσε – εκτός απροόπτου – η Κομοτηνή ως έδρα της νέας ΥΠΕ

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου η μέχρι στιγμής 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης φαίνεται να διασπάται στα δύο για την καλύτερη δυνατή διοίκηση

Σημαντικές ανατροπές στον χάρτη των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς οι ΥΠΕ θα αυξηθούν κατά δύο, από επτά που είναι σήμερα σε εννέα, ενώ θα αλλάξουν και τα γεωγραφικά τους όρια. Ειδικότερα, όσον αφορά την Κεντρική Μακεδονία η οποία σήμερα είναι χωρισμένη στα δύο, στο εξής θα αποτελέσει ενιαία Υγειονομική Περιφέρεια, κάτι που θα επιφέρει αλλαγές και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η Κεντρική Μακεδονία είναι χωρισμένη στα δύο όσον αφορά τον υγειονομικό χάρτη. Η 3η ΥΠΕ περιλαμβάνει τα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου, Παπανικολάου και Γεννηματάς καθώς και τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και τους τέσσερις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας. Στην 4η ΥΠΕ υπάγονται τα υπόλοιπα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Άγιος Παύλος, Θεαγένειο) καθώς και τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στους νομούς Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.

Στόχος είναι η αυτοδιοικητική Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να συμπέσει γεωγραφικά με την νεοσχεδιαζόμενη Υγειονομική Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Την έδρα φαίνεται να θέλησαν η Κομοτηνή (ως έδρα της Περιφέρειας) και η Αλεξανδρούπολη (ως έχουσα το πανεπιστημιακό Νοσοκομείο). Παρόλα αυτά – όπως όλα δείχνουν και εκτός απροόπτου – η έδρα φαίνεται να έχει “κλειδώσει” στην Κομοτηνή.

Ο υποδιοικητής της 4ης ΥΠΕ Ηλίας Θεοδωρίδης – σε τηλεφωνική μας επικοινωνία – εξήγησε ότι “το νομοσχέδιο θα περιέχει και τη δημιουργία της Υγειονομικής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης” ενώ για το ποια θα είναι η έδρα απάντησε ότι “δεν υπάρχει αντίρρηση για την Κομοτηνή”.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το υπουργείο προσανατολίζεται στη συγκρότηση εννέα ΥΠΕ τα γεωγραφικά όρια των οποίων θα είναι τα εξής:

– 1η ΥΠΕ: Θα περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Αττικής (όπως είναι σήμερα), μαζί με Βοιωτία και Εύβοια.

– 2η ΥΠΕ: Το υπόλοιπο της Αττικής (όπως είναι σήμερα, με Πειραιά κ.λπ.) μαζί με το Αιγαίο, πλην Ρόδου, Κάσου, Καρπάθου και Λήμνου.

– 3η ΥΠΕ: Θα περιλαμβάνει Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, μαζί με Κέρκυρα και Λευκάδα.

– 4η ΥΠΕ: Θα αφορά όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας μαζί και τη Λήμνο.

– 5η ΥΠΕ: Θα περιλαμβάνει την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη η οποία σήμερα υπάγεται στην 4η ΥΠΕ.

– 6η ΥΠΕ: Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα πλην Βοιωτίας και Εύβοιας που θα υπάγονται στην 1η.

– 7η ΥΠΕ: Η Κρήτη μαζί με Ρόδο, Κάρπαθο και Κάσο.

– 8η ΥΠΕ: Η Πελοπόννησος μαζί με Ζάκυνθο, Αιτωλοακαρνανία και Κεφαλονιά.

– 9η ΥΠΕ: Τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 27/4/2018}