Οι καταμετρήσεις αποτυπώνουν ένα διαφορετικό τοπίο κάθε φορά, στο οποίο φυσικά έχουν λόγο οι καιρικές συνθήκες, εξηγεί η βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Ευτέρπη Πατετσίνη
Μεγάλοι πληθυσμοί από φοινικόπτερα, τα γνωστά φλαμίνγκο, κύκνοι, πελεκάνοι, πολλά διαφορετικά είδη από πάπιες, αλλά μικρότερα πουλιά που σκαλίζουν το χώμα δίπλα στους υγροβιότοπους για να τραφούν, όπως αβοκέτες και καλημάνες.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος διεξάγεται στα μέσα του Ιανουαρίου το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης άγριας ζωής στην χώρα μας “οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ)”. Περισσότεροι από 150 εθελοντές παρατηρητές πουλιών από όλη την Ελλάδα, τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς και Φορείς Διαχείρισης επισκέπτονται πάνω από 200 υγρότοπους της χώρας και καταμετρούν τα διαχειμάζοντα αλλά και αρπακτικά πουλιά. Φέτος οι ΜΕΚΥΠ στους σημαντικότερους υγροτόπους έγιναν το Σαββατοκύριακο 12-13/01/2019, ενώ οι υγρότοποι που θα περισσέψουν θα καλυφθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο 19-20/01/2019. Φυσικά, επισκέψεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα στην εβδομάδα για όσους τα καταφέρουν.
Στην περιοχή δικαιοδοσίας του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, οι μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ξεκίνησαν τη Δευτέρα 14 και συνεχίστηκαν την Τρίτη 15 Ιανουαρίου, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται και το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Ιανουαρίου. Μια μεγάλη ομάδα εθελοντών βρίσκεται έξω και μετράει τα υδρόβια και τα παρυδάτια πουλιά σε όλες τις λίμνες και τις λιμνοθάλασσες του Εθνικού Πάρκου, όπως μας πληροφορεί η βιολόγος του Φορέα Ευτέρπη Πατετσίνη.
Το χαρακτηριστικό αυτών των μετρήσεων, όπως επισημαίνει μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm είναι ότι “είναι ταυτόχρονες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Θέλουμε να δούμε την κατανομή των πουλιών την συγκεκριμένη στιγμή. Αυτά τα πουλιά που καταγράφονται αυτή την περίοδο είναι τα υδρόβια πουλιά και τα παρυδάτια αυτά που ζούνε στους υγρότοπους. Αυτή τη στιγμή έχουμε μετρήσει μεγάλους πληθυσμούς από φοινικόπτερα, τα γνωστά φλαμίνγκο, κύκνους, πελεκάνους, πάπιες πολλά διαφορετικά είδη, μικρότερα πουλιά που σκαλίζουν το χώμα δίπλα στους υγροβιότοπους για να τραφούν, όπως οι αβοκέτες και οι καλημάνες”.
Οι καταμετρήσεις αυτές αποτυπώνουν ένα διαφορετικό τοπίο, στο οποίο φυσικά έχουν λόγο οι καιρικές συνθήκες. “Σίγουρα μιλάμε για χιλιάδες πουλιά, αλλά βλέπουμε διαφορά από χρόνο σε χρόνο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Η προπέρσινη χρονιά ήταν χαρακτηριστική γιατί ήταν όλα χιονισμένα, οπότε είχαμε μετρήσει πολύ λίγα παρυδάτια πουλιά, αλλά είχαμε αύξηση στις χήνες. Οπότε ανάλογα με τον καιρό έχουμε διαφορετικά πουλιά στην περιοχή που είτε έρχονται από βορειότερα, είτε φεύγουν νοτιότερα. Κάθε χρόνο έχουμε και ένα διαφορετικό τοπίο”, εξηγεί η κα Πατετσίνη.
Αυτό που προβληματίζει τους ανθρώπους του Φορέα είναι ότι οι εθελοντές για τις καταμετρήσεις είναι πολύ λιγότεροι χρόνο με τον χρόνο. Υπάρχουν βέβαια και οι επισκέπτες που τους ενδιαφέρει η ορνιθοπαρατήρηση και τα πουλιά, όμως και αυτό το κοινό είναι αριθμητικά μικρό. “Είναι κάτι που θέλει καλή οργάνωση και προώθηση”, σημειώνει η βιολόγος του Φορέα. Καταληκτικά κάνει γνωστό ότι οι επισκέψεις για τους μαθητές σχολείων θα ξεκινήσουν σε έναν μήνα, οπότε και πάλι νέοι από διάφορες περιοχές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον πλούτο του Εθνικού Πάρκου.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 17/1/2018}