Καπνοπαραγωγοί που είδαν το εισόδημα τους φέτος να κατακρημνίζεται θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν ένα επιπλέον κόστος το οποίο συχνά ισοδυναμεί ή και ξεπερνά την αποζημίωση που έλαβαν
Με ορατό τον κίνδυνο να υπερφορολογηθούν λόγω της καταβολής μίας έκτακτης ενίσχυσης – αποζημίωσης από το πρόγραμμα de mιnimis, βρίσκονται χιλιάδες καπνοπαραγωγοί της Θράκης και μάλιστα σε μία χρονιά η οποία ήταν από τις καταστροφικότερες των τελευταίων ετών. Το θέμα ανάδειξαν ο Σάκης Αντωνίου και ο Κυριάκος Κρόκος στην εκπομπή Αγροτική Ματιά του Ράδιο Χρόνος 87,5fm, καθώς το πρόβλημα έχει δημιουργήσει αναστάτωση στον καπνοπαραγωγικό κόσμο. Η Αγροτική Ματιά ακούγεται από την συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87,5fm κάθε Πέμπτη και ώρες 10:00 – 12:00 το πρωί.
Μιλώντας στην εκπομπή ο λογιστής και τα αντιδήμαρχος Αρριανών Χαλήτ Μεμέτ τόνισε πως “το πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί η πλειοψηφία των καπνοπαραγωγών της περιοχής κινούνται εισοδηματικά κοντά στο όριο των 5.000 ευρώ των ενισχύσεων που τους κατατάσσει στο ειδικό καθεστώς των αγροτών. Είναι δηλαδή μικροπαραγωγοί και έτσι δεν είναι υποχρεωμένοι να κρατούν βιβλία. Κινούνται από τις 3.000 μέχρι τις 4.000 με 4.500 ευρώ ενισχύσεων”.
Είναι γνωστό ότι οι αγρότες που λαμβάνουν επιδοτήσεις μέχρι 5.000 ευρώ ή έχουν συνολικό ετήσιο τζίρο κάτω από τις 15.000 ευρώ χαρακτηρίζονται ως αγρότες ειδικού καθεστώτος και δεν είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία και στοιχεία.
Φέτος όμως λόγω της εκτεταμένης καταστροφής που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τις καιρικές συνθήκες και τις εντομολογικές προσβολές, έλαβαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που ενεργοποίησε τον συγκεκριμένο μηχανισμό ενίσχυση από το πρόγραμμα de minimis 100 ευρώ ανά στρέμμα. Πρόκειται για εθνική ενίσχυση η οποία όμως δίνεται σε έκτακτες περιπτώσεις και κατόπιν της εγκρίσεως της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
“Οι αγρότες που εισέπραξαν την ενίσχυση de minimis, συνήθως 1.000 ή 1.500 ευρώ, ξεπερνούν το όριο των 5.000 ευρώ και έτσι είναι υποχρεωμένοι μόνο για φέτος να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, άρα να τηρήσουν βιβλία”, προσθέτει ο κος Χαλήτ Μεμέτ προσδιορίζοντας ανά περίπτωση επιπλέον λογιστικό κόστος από 400 έως 600 ευρώ.
Με όλα αυτά φαίνεται ότι θα έχουμε μπροστά μας την εξωφρενική περίπτωση οι αγρότες καπνοπαραγωγοί που είδαν το εισόδημα τους φέτος να κατακρημνίζεται να είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν και ένα επιπλέον κόστος το οποίο συχνά ισοδυναμεί ή και ξεπερνά την αποζημίωση που έλαβαν.
“Η προθεσμία για την υπαγωγή στο νέο καθεστώς και την αποφυγή τυχόν προστίμων είναι η 31η Ιανουαρίου”, σημειώνει ο κος Χαλήτ γι’ αυτό και ζητείται η παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να αποφευχθεί μία οικονομική επιβάρυνση για χιλιάδες μικροπαραγωγούς που ήδη βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Να σημειωθεί ότι για το θέμα έχει στείλει σχετική επιστολή στο υπουργείο και ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών, ενώ ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε και ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάτι νεώτερο, άρα οι αγρότες θα πρέπει να προστρέξουν στους λογιστές τους και να μπουν σε μία γραφειοκρατική διαδικασία κόπου και κόστους που όπως όλα δείχνουν θα γίνει μόνο εφάπαξ.
“Η ζημιά των καπνοπαραγωγών φέτος ήταν πολύ μεγάλη και η αποζημίωση που έλαβαν οι αγρότες δυσανάλογα μικρή”, καταλήγει ο αντιδήμαρχος Αρριανών περιγράφοντας έτσι την καταστροφή των παραγωγών σε μία εποχή κρίσης και οικονομικής ασφυξίας.
Να σημειωθεί τέλος ότι το θέμα αφορά κυρίως αγρότες από τη Ροδόπη και αυτό ενδεχομένως να καθιστά ευκολότερη μία ρύθμισή του αφού, αφενός μεν θα έχει τοπικά χαρακτηριστικά, αφετέρου θα ανακουφίσει τον καπνοπαραγωγικό κόσμο, που εδώ και χρόνια δίνει καθημερινά αγώνα επιβίωσης.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, 23/1/2019}