«Καίγονται» οι καλλιέργειες του Ξανθιώτικου κάμπου – «Στερεύουν» και οι γεωτρήσεις

Παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, ανομβρία, λιγοστά νερά και μελτέμια

Κ. Δαλάτσης: «Δεδομένες οι μειωμένες αποδόσεις φέτος – Τα μελτέμια είναι σαν… φωτιά στα φυτά»

Παρατεταμένη περίοδος υψηλών θερμοκρασιών από την μια και παρατεταμένη ανομβρία, αλλά και λιγότερα νερά από την άλλη και στην μέση τα… «μελτέμια», συνθέτουν την «εικόνα» που επικρατεί αυτήν την περίοδο στον Νομό Ξάνθης, η οποία ταλαιπωρεί και δυσκολεύει καλλιέργειες αλλά και αγρότες, οι οποίοι ανησυχούν ιδιαιτέρως αντικρίζοντας τα διψασμένα φυτά τους θεωρώντας δεδομένη την μειωμένη απόδοσή τους για φέτος.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνει μιλώντας στην «Θ» ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου κ. Κωνσταντίνος Δαλάτσης, ο οποίος κάνει λόγο και για «στερεμένες» γεωτρήσεις και κανάλια, παρομοιάζοντας τα μελτέμια με… φωτιά που καίει τα φυτά.

«ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΟΙ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΦΕΤΟΣ – ΣΤΕΡΕΨΑΝ ΚΑΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ – ΥΨΗΛΗ ΚΑΙ Η ΑΛΑΤΟΤΗΤΑ – ΤΑ ΜΕΛΤΕΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ…ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΑ»

Πιο αναλυτικά ο κ. Δαλάτσης, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του, ανέφερε στη «Θ» τα εξής: «δυστυχώς, με τον φετινό καιρό θεωρούμε δεδομένο ότι οι αποδόσεις σε όλες τις καλλιέργειες θα είναι μειωμένες. Αυτήν την πρόβλεψη έχουμε και το κουβεντιάζουμε και μεταξύ μας. Ο καιρός είναι πολύ δύσκολος φέτος και όχι μόνο προβληματιζόμαστε αλλά παιδευόμαστε κιόλας. Προσπαθούμε να τρέξουμε και να προλάβουμε να ποτίσουμε ο,τι μπορούμε και όπου μπορούμε, διότι φέτος δεν υπάρχουν και νερά, ειδικά στην περιοχή που αρδεύεται από τον ΤΟΕΒ αλλά και σε άλλες περιοχές με γεωτρήσεις. Υπάρχει και ανομβρία και στην παραλιακή ζώνη, εκεί που γέμιζαν τα κανάλια από το Φράγμα του Θησαυρού (τα περισσεύματα) και πότιζαν οι άνθρωποι είτε από κανάλια είτε από γεωτρήσεις, αυτήν την περίοδο δεν έχουν νερό. Οι δε γεωτρήσεις έχουν υψηλή αλατότητα και δεν μπορούν να αρδεύσουν. Και σε πολλές περιπτώσεις έχουν στερέψει και γεωτρήσεις. Είναι τεράστιο το πρόβλημα. Μην ξεχνάμε – μαζί με όλα τα άλλα –και το μόνιμο πρόβλημα που έχουμε με το υψηλό κόστος στην ενέργεια. Και εκεί που ποτίζουμε το κόστος της ενέργειας είναι πολύ μεγάλο, αλλά αυτό που γίνεται φέτος με τον καιρό, είναι κάτι πρωτόγνωρο. Δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει. Και ξεκίνησε από νωρίς – από τον Ιούνιο – η ζέστη και η παρατεταμένη ανομβρία. Αραιά και που βλέπουμε μόνον κάποιο χωράφι που να έχει λίγο καλή καλλιέργεια. Γενικά η εικόνα που έχουμε δεν είναι καλή. Δεν προλαβαίνεις να ποτίσεις αλλά και σε περιπτώσεις που προλαβαίνεις και μπορείς, από την πολλή ζέστη βλέπεις ότι δεν είναι «ζωντανά» τα φυτά. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα τριφύλλια. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, αυτά τα τριφύλλια που ποτίζονται, αναπτύσσονται με δυσκολία. Είναι πολύ αργός ο ρυθμός τους, σε σχέση με άλλες χρονιές. Σκεφτείτε λοιπόν τι γίνεται –αφού το τριφύλλι είναι ένα φυτό που απλά αναπτύσσεται –σε περιπτώσεις που μιλάμε για άλλες καλλιέργειες με καρπούς, όπως τα καλαμπόκια, οι δενδρώδεις καλλιέργειες κλπ.

ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ… ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ;

Στη συνέχεια ο κ. Δαλάτσης εξέφρασε την ανησυχία του, όχι μόνο για τις αποδόσεις των καλλιεργειών, αλλά και για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων λέγοντας πως: «Σίγουρα θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα και θα είναι μειωμένες όλες οι αποδόσεις. Το θέμα είναι να μην είναι μειωμένες και οι τιμές, γιατί τότε θα είναι τραγική η κατάσταση. Σίγουρα δεν μπορούμε να προβλέψουμε από τώρα τα ποσοστά πτώσης της παραγωγής, αλλά εκτιμώ ότι θα είναι μειωμένες οι αποδόσεις. Το πρόβλημα φαίνεται από τώρα στις καλλιέργειες. Δεν μπορώ να πω ακόμη αν θα έχουμε «πανωλεθρία», αλλά δεν αποκλείουμε τίποτα, αν συνεχιστεί αυτό που εκτιμούν και οι μετεωρολόγοι για ακόμη 15-20 μέρες. Τι θα πάθουν αυτά τα φυτά; Είναι ήδη άσχημη η εικόνα. Μακάρι να βγω ψεύτης. Και έχουμε και τα μελτέμια, που είναι σαν να βάζεις φωτιά και καις τα φυτά. Κάνει μεγάλο κακό. Ακόμη και αν ποτίζεις κάποια φυτά όπως τα καλαμπόκια που είναι ψηλά φυτά, τα βλέπεις να είναι μαραμένα. Το ίδιο εκτιμώ ότι συμβαίνει και στα δέντρα. Και – δυστυχώς – δεν σταματά ούτε το μελτέμι. Ο αέρας είναι ζεστός. Είναι – δυστυχώς – άσχημη η κατάσταση. Αν το Φράγμα του Θησαυρού είχε (ή έδινε) νερό και ο ΤΟΕΒ Θαλασσιάς έπαιρνε κανονικά νερό, θα ήταν λίγο καλύτερη η κατάσταση τουλάχιστον αναφορικά με τα χωριά του Δήμου Τοπείρου που αρδεύονται από τον ΤΟΕΒ και για όσα αξιοποιούν το περίσσευμα που καταλήγει στην παραλιακή ζώνη. Δεν θα είχαμε ούτε γεωτρήσεις να στερεύουν, ούτε υφαλμύρωση. Στην δική μας περιοχή, δεν είχε νερό, παρά χθες και προχθές. Και δεν ξέρω για πόσο ακόμη».

Πηγή https://www.thraki.com.gr 11/7/2024