«Γέφυρα» ανάμεσα σε Θράκη και Κύπρο η χθεσινή ημερίδα
Σε μία κατάμεστη αίθουσα με έντονη παρουσία φοιτητών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή ημερίδα με θέμα «Το Πανεπιστήμιο του μέλλοντος και η σύνδεσή του με την αγορά εργασίας», την οποία συνδιοργάνωσαν το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τα Επιμελητήρια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δημιουργώντας έτσι μία «γέφυρα» μεταξύ της Θράκης με την Κύπρο.
Η ημερίδα φιλοξενήθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στην Κομοτηνή, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής, κ.κ. Παντελεήμων, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, κ. Νικόλαος Αγγελίδης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, κ. Αντώνης Γραβάνης, ο αναπληρωτής πρύτανης, κ. Φώτης Μάρης, ο βουλευτής, κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο αντιδήμαρχος, κ. Δημήτρης Πολιτειάδης και η εκτελεστική γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, κ. Ζωή Κοσμίδου. Ταυτόχρονα το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι από τον Δήμο Κομοτηνής και την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φελίνα Καζάκου, πολιτικοί, εκπρόσωποι επιμελητηρίων και ακαδημαϊκοί.
Οι κεντρικοί ομιλητές, κ.κ. Κώστας Γουλιάμος, πρύτανης του Ευρωπαϊκού πανεπιστημίου Κύπρου, Ευριπίδης Στυλιανίδης επ. καθηγητής Νομικής Σχολής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, πρώην υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ελλάδας, Μιχάλης Χρυσομάλλης αν. καθηγητής Νομικής ΔΠΘ, διευθυντής μεταπτυχιακών προγραμμάτων και Κωνσταντίνος Τσιμάρας επ. καθηγητής και κοσμήτορας Νομικής Σχολής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου εστίασαν κατά κύριο λόγο στην σύνδεση του Πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας, ενώ ανέδειξαν τον ρόλο του στην κοινωνία του σήμερα.
Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Η συνέργεια θα προσφέρει πολλά στον τόπο μας αλλά και την νεότερη γενιά»
Για τον κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη η ημερίδα ήταν μία ευκαιρία να γνωριστούν Θράκη και Κύπρος με στόχο την στρατηγική συνεργασία των δύο περιοχών, αλλά και των δυο πανεπιστημίων. Αφότου ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές και τους συνδιοργανωτές ο καθηγητής και πρώην υπουργός επεσήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι «πρωτοπόρο», καθώς αποτελεί ένα ιδιαίτερο μοντέλο σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ έχει αναπτύξει διεθνείς συνεργασίες με αποτέλεσμα να παρέχει εξαιρετική ποιότητα σπουδών. Είναι σημαντικό το Πανεπιστήμιο και η κοινωνία να αξιοποιήσουν αυτήν την συνέργεια, κατάληξε, μιας και αυτή πρόκειται να προσφέρει πολλά στον τόπο μας αλλά και την νεότερη γενιά.
Νικόλαος Αγγελίδης «”Διακαής πόθος” η σύνδεση του Πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας»
Καταθέτοντας την χαρά του για την πραγματοποίηση της ημερίδας ο κ. Νικόλαος Αγγελίδης, πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης εξέφρασε την πίστη του στην ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Για τον ίδιο «διακαής πόθος», όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι η σύνδεση του Πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας. Σύνδεση που μπορεί να πραγματοποιηθεί με τους επιχειρηματίες να συνδιαμορφώνουν τα πανεπιστημιακά προγράμματα και τους φοιτητές να κάνουν την πρακτική τους μέσα στις επιχειρήσεις πριν την απόκτηση του πτυχίου τους.
Κώστας Γουλιάμος: «Με τη διάδραση του εκπαιδευτικού συστήματος με την οικονομία θα υπάρξουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα»
Αυτό που απαιτεί και έχει ανάγκη η σημερινή κοινωνία για τον κ. Κώστα Γουλιάμο, πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η συνέργεια των ακαδημαϊκών κοινοτήτων με την βιομηχανία. Μιας και ο 21ος αιώνας είναι ένας αιώνας «παγκοσμιοποίησης και ανταγωνιστικότητας» η εξωστρέφεια είναι απαραίτητη για την επίτευξη στρατηγικών στόχων, συνέχισε, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα με το δημόσιο «κάνει τη διαφορά». Κλείνοντας δεν παρέλειψε να σταθεί στη σημαντικότητα της αντιστοιχίας και διάδρασης του εκπαιδευτικού συστήματος με την οικονομία για να υπάρξουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
Κωνσταντίνος Τσιμάρας: «Η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να προσδώσει προστιθέμενη αξία στις παρεχόμενες υπηρεσίες εκπαίδευσης»
«Με τη σημερινή εκδήλωση ενώθηκαν τα δύο άκρα του ελληνισμού, Θράκη και Κύπρος» δήλωσε λίγη ώρα πριν την έναρξη της ημερίδας με την σειρά του ο κ. Κωνσταντίνος Τσιμάρας, επ. καθηγητής και κοσμήτορας Νομικής Σχολής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο κ. Τσιμάρας υποστήριξε πως η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να προσδώσει προστιθέμενη αξία στις παρεχόμενες υπηρεσίες εκπαίδευσης, ενώ έκανε λόγο για ένα νέο μάθημα επιλογής στο τμήμα του, μέσω του οποίου οι φοιτητές ασκούνται σε δικηγορικά γραφεία πριν την απόκτηση του πτυχίου τους.
Αντώνης Γραβάνης: «Οι νέοι είναι οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις αυτού του τόπου»
Για τον κ. Αντώνη Γραβάνη, πρόεδρο του ΕΒΕΡ η σύμπραξη του Πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας είναι ένα θέμα που ανέκαθεν απασχολούσε τον επιχειρηματικό κόσμο, μιας και είναι η μοναδική διέξοδος για την ανάπτυξη της χώρας και την έξοδό της από την κρίση. «Με την σύμπραξη των δύο Πανεπιστημίων θα καταστεί δυνατόν να εκμεταλλευτούμε τους νέους, τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις αυτού του τόπου», συνέχισε ο ίδιος, κρίνοντας ως απαραίτητη τη συνεργασία ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών για να εξαχθούν συμπεράσματα.
{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr, της Χαράς Καϊμάκη, 12/5/2018}