Τελικό συμπέρασμα, μετά της φωτιές και τις πλημύρες που στοίχισαν σε ανθρώπινες ζωές, η φύση εκδικείται.
Ως χώρα, πορευτήκαμε φιλοξενούμενοι στην φύση με τον δικό μας τρόπο. Έναν τρόπο που μάθαμε από πολύ νωρίς πώς να την εκμεταλλευόμαστε για δικό μας όφελος, χωρίς να δίνουμε δεκάρα αν την πληγώνουμε και κυρίως αν την θυμώνουμε.
Δεν είναι μόνο ότι την εκμεταλλευτήκαμε αλλά δεν την φροντίσαμε. Δεν επουλώναμε τις πληγές της κάθε φορά που την πληγώναμε.
Πήραμε το ξύλο από τα βουνά, κάναμε ανεξέλεγκτα μονοπάτια για να περνούν άνθρωποι ασυνείδητοι μέσα από τις καρδιές των δασών, πήρανε από την καρδιά της πέτρες ορυκτά, αφήσαμε να λιώσουν οι πάγοι, αποξηράναμε λίμνες για να έχουμε χωράφια και προκοπή.
Αφήσαμε την Θράκη ξέφραγο αμπέλι για να περνά ο κάθε πικραμένος της γης ανεξέλεγκτα και να την καίει.
Αποτέλεσμα την κάψανε οι λογής λογής λαθρομετανάστες και τα υποχείρια της Τουρκίας που η ανάγκη τους έριξε στα νύχια της.
Η φύση μας έστειλε το μήνυμα. Αναδασώστε καθαρίστε τις κοίτες τον ποταμών. Τα αναχώματα του Έβρου και του Νέστου, που κάναμε ως περιοχή ή δεν κάναμε, δεν χρειάστηκε μέχρι σήμερα να δείξουν αν αντέξουν εκατομμύρια τόνους νερού όταν θα κατεβούν θυμωμένα από την Βουλγαρία. Όταν όμως γίνει, είναι βέβαιο, τότε θα είναι πολύ αργά.
Αποτέλεσμα η Θράκη και ειδικότερα ο Έβρος να γνωρίσει μία από τις χειρότερες πυρκαγιές καιόμενος επί 16 ολόκληρες μέρες και η Θεσσαλία μία από τις χειρότερες πλημύρες γιατί κάποιοι δεν φρόντισαν να φτειάξουν γερά αναχώματα, να καθαρίσουν τα ποτάμια, να φτειάξουν γερούς δρόμους και γέφυρες. Τα λεφτά όμως τα έδωσαν.
Αλήθεια που πήγαν τα λεφτά; Πώς έγιναν οι αποξηράνσεις των λιμνών; Αποξήραναν με λίγα λόγια τις λίμνες και έστησαν τα χωριά μέσα στις περιοχές που ήταν οι λίμνες;
Πού ήταν το κράτος να προβλέψει ότι αν «σπάσουν» τα ποτάμια ή «κατέβει» το νερό από τα βουνά, το νερό, όπως η φύση ορίζει, θα καλύψει πρώτα τους χώρους που ήταν, δηλαδή τις αποξηραμένες λίμνες, τα μπαζωμένα και ακαθάριστα ρέματα.
Ποιος τελικά είχε την ευθύνη να προστατεύσει αυτούς τους ανθρώπους που μέσα στο «ταμάχι» τους να δημιουργήσουν, να παλέψουν με την γη και να βγάλουν τον επιούσιο, δεν σκέφτηκαν αυτό που λέγαν οι παλιότεροι, ότι την φύση να την σέβεσαι και να προσέχεις;
Που ήταν οι περίφημοι επιστήμονες τις προηγούμενες δεκαετίες «βολεμένοι» του δημοσίου, να προβλέψουν την καταστροφή;
Τα λεφτά για τον «βολεμένο» κόπο τους, στο δημόσιο, τα πήραν.
Τελικά οι πυρκαγιές και οι πλημύρες στην Ελλάδα βαδίζουν χέρι χέρι.
Αλλοίμονο στους πολίτες, που κάθε 4 χρόνια, αποφασίζουν με την ψήφο τους ποιος θα τους κάψει και ποιος θα τους πνίξει στα ορμητικά νερά χειμάρρων και ποταμών που ανεξέλεγκτα αφαιρούν ζωές Ελλήνων πολιτών, που με την ψήφο τους εδώ και πενήντα χρόνια καθορίζουν την μοίρα τους και επιτρέπουν να «σκυλεύεται» η φύση και αυτή να εκδικείται με θύματα πάλι τους ίδιους, ενώ οι εκτελεστές τους συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα καλά της εξουσίας.
ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ.
Το χειρότερο όλων, κανένας πρόεδρος των οικισμών, κανένας δήμαρχος, κανένας αντιπεριφερειάρχης, περιφερειάρχης και υπουργός δεν κάθισε στο «σκαμνί».
Η καταστροφή της Θράκης και ο πνιγμός της Θεσσαλίας, πέρασε και περνάει στο ντούκου μέσα από τους δέκτες της τηλεόρασης που όλη η προσπάθεια ενημέρωσης είχε σαν σκοπό να φτάσει στις προσπάθειες του κράτους, να σώσουν τάχα μου ντε τους πληγέντες είτε στις πυρκαγιές, είτε στις πλημύρες της Θεσσαλίας, αφού ποιο μπροστά εξιστορώντας με πλάνα, «έπαιζαν» το παιγνίδι της κλιματικής αλλαγής, με σχέδιο να αλώσουν την σκέψη, έβγαλαν και βγάζουν «καθαρό» το ανύπαρκτο κράτος με πλάνα που δείχνουν ότι με την παρέμβαση του σώζει ζωές.
Ένα κράτος που δεν φρόντισε πολύ πριν να μην καούν οι πολίτες και να μην πνιγούν. Δυστυχώς στον τηλεθεατή, μένει η εικόνα της υπεράνθρωπης ομολογουμένως προσπάθειας των διασωστών.
Τα κοντινά και «γεμάτα» πλάνα της αυτοθυσίας των διασωστών ξεπλένουν τους κυβερνώντες και έτσι οι πολίτες θα πάνε να ψηφίσουν έχοντας την εικόνα, ότι μοιραία η κλιματική αλλαγή τους καταστρέφει, αλλά ευτυχώς που η πολιτεία με τα όργανά της, τους προστατεύει.
Όλα «δουλεμένα» με σωστά, προγραμματισμένα πλάνα από τους « Image Makers» των ανθρώπων που κρατούν την εξουσία και χειρίζονται τον απαίδευτο λαό των Ελλήνων κατά το δοκούν.
Οι ίδιοι άνθρωποι, που κάηκαν και πνίγηκαν και δεν αποζημιώθηκαν, αργότερα, όταν περάσει η μπόρα, στο καφενέ θα σφάζονται μεταξύ τους ποιος θύτης έσωσε καλύτερα τα θύματα οπότε και τον ψηφίζουν πάλι.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ;
Και οι εισαγγελείς γλύτωσαν ίσως, μία επίπονη εργασία από το να στείλουν πολιτικό στο σκαμνί, γιατί κακά τα ψέματα, οι νόμοι που ψηφίζονται στην Ελλάδα, έχουν σαν σκοπό να ξεπλένονται αυτοί οι άνθρωποι που με την απραξία τους και την αδιαφορία τους εξόργισαν την φύση και αυτή με την σειρά της εκδικήθηκε τους ανόητους ανθρώπους που τους ψήφισαν.
Το κακό είναι ότι όλοι όσοι καίγονται και πνίγονται, δέχονται την «βοήθεια» της εξουσίας και τις οδηγίες για το πώς θα σωθούν, μέσα από τα σαλόνια τους και το θεωρούν απολύτως φυσιολογικό.
Θεωρούν φυσιολογικό η εξουσία να νοιάζεται για το καλό των πολιτών όχι μαχόμενη δίπλα του, αλλά ευρισκόμενη μέσα στο σαλόνι και δίνοντας οδηγίες πώς θα σωθούν οι πολίτες από την ίδια την εξουσία, που τους έκαψε και τους έπνιξε.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ; ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ;
Μοιραία, το ερώτημα απευθυνόμενο σε όλους εμάς που κατοικοεδρεύουμε στην Θράκη και ποιο συγκεκριμένα στην Ξάνθη, έρχεται από μόνο του.
Ο Έβρος, ο Νέστος και τέλος ο Κόσυνθος;
Αν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι η Περιφέρεια τα τελευταία πέντε χρόνια δεν κατάφερε να ορθώσει δύο πεσμένες γέφυρες, αυτή της Καβάλας και του Κομψάτου, αντιλαμβάνεται κάποιος τι θα γίνει αν πέσουν όλες οι γέφυρες και τα γεφυράκια που συνδέουν τα χωριά και τις πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Αν επίσης λάβουμε υπόψη την αντιπυρική ζώνη που κατασκεύσε ο Τσέπελης στο Σαμακώβ, πλάτους περίπου 2 μέτρων μεταξύ του δάσους και των σπιτιών μόνο και μόνο για τις ανάγκες της φωτογράφισης , αντιλαμβάνεται κανείς τι θα γίνει αν ξεσπάσει πυρκαγιά στο περιαστικό δάσος.
Με δεδομένο ότι κάθε γωνιά της Θράκης και ιδιαίτερα του Έβρου που έχει καεί το δάσος και άρα είναι αδύνατο να συγκρατηθούν όγκοι νερού, αντιλαμβάνεται και ο ποιο αδαής τι θα συμβεί όταν ανοίξουν οι ουρανοί και ποιος φουκαράς θα κλαίει το σπίτι του που το πήραν τα ορμητικά νερά της βροχής, την επιχείρηση του, το μαντρί του ή ακόμη χειρότερα θα τον κλαίνε οι συγγενείς αν βρεθεί μέσα στον χείμαρρο νεκρός, πνιγμένος.
Αν λάβουμε υπόψη ότι αν οι Βούλγαροι ανοίξουν τα φράγματα τους για να μην πνιγούν οι ίδιοι, τι θα γίνει στον Έβρο και στον Νέστο και με δεδομένο ότι η Περιφέρεια μέσω των αντιπεριφερειαρχών της δεν έκαναν και καμία παρέμβαση της προκοπής, όπως καθαρισμό και ενίσχυση των αναχωμάτων, εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι δήμαρχοι των παραποτάμιων δήμων του Έβρου και του Νέστου δεν σήκωσαν μπαϊράκι για να γίνει παρέμβαση, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η Περιφέρεια και το Υπουργείο δεν πολυνιάστηκαν αφού οι δήμαρχοι δεν γκρινιάζουν, και πάμε στον Κόσυνθο.
Ο Κόσυνθος στο παρελθόν έδειξε ότι έχει την δύναμη να πνίξει την νότια περιοχή της Ξάνθης και φυσικά τα χωριά Πολύσιτος Συδινή, το έχουμε δει στο παρελθόν.
Πέρα από κάποια «σαζανέτ» που αν θυμάμαι καλά τοποθετήθηκαν για τις ανάγκες της προβολής του πολιτικού έργου, τότε με την γέφυρα του Πολυσίτου και αν θυμάμαι καλά ήταν επί Ζαγναφέρη, πέραν τούτου δεν έγινε καμία σοβαρή επέμβαση. Όσο για τον Εχίνο αν «σπάσει» το ποτάμι κλάφτα Χαράλαμπε.
ΤΟ ΖΟΥΜΙ
Κάντε κάτι όσο είναι νωρίς. Καθαρίστε τα ποτάμια, τους χειμάρρους ενισχύστε τα αναχώματα.
Λεφτά υπάρχουν. Αξιοποιείστε τα.
Ξέρετε εσείς.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xanthitimes.gr/, του Αλέξανδρου Παυλικιάνου, 9/9/2023}