Σειρά οκτώ διαλέξεων στο τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών. “Γύρω από τον Εύξεινο Πόντο υπάρχουν ζωντανές διεκδικήσεις” μας λέει ο αρχιτέκτονας κος Κατσιμίγας
Μία ενδιαφέρουσα σειρά διαλέξεων, με κεντρικό ομιλητή τον αρχιτέκτονα Κώστα Κατσιμίγα, ξεκίνησε το τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δ.Π.Θ. Στόχος των διαλέξεων είναι οι φοιτητές να μάθουν τι συμβαίνει, γεωγραφικά και πολιτικά, γύρω από τον Εύξεινο Πόντο.
Ο κος Κατσιμίγας διαπιστώνει την αξία του τμήματος, και – επικουρικά – τη σημασία αυτών των οκτώ διαλέξεων. “Πάντα πίστευα ότι το Τμήμα πρέπει να γνωρίσει πολύ μεγάλη άνθηση, ειδικά στην πόλη μας, γιατί είναι ένα Τμήμα που εκπαιδεύει ανθρώπους που θα συμβάλλουν στην πολιτιστική και οικονομική εισβολή της χώρας μας στις παρευξείνιες χώρες, με τις οποίες η χώρα μας διατηρεί ιστορικούς δεσμούς αιώνων.
Στο Τμήμα διδάσκεται ιστορία και φιλολογία παρευξείνιων χωρών, αλλά όχι γεωγραφία. Και, γενικώς, το μάθημα τις γεωγραφίας από τα σχολεία κιόλας, δεν διδάσκεται με δόκιμο τρόπο, με αποτέλεσμα τα παιδιά να καταλήγουν αγεωγράφητα. Γι’ αυτό αποφασίσαμε μία σειρά από οκτώ διαλέξεις, με αντικείμενο τη γεωγραφία του παρευξείνιου χώρου”, Έτσι, θα γίνουν διαλέξεις – μία ή δύο ανάλογα με τη θεματική – στις εξής θεματικές ενότητες: Πρώτον, σχετικά με τη γεωγραφία των οκτώ χωρών (Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρωσία, Γεωργία, Αρμενία, Τουρκία). Δεύτερον, αναφορικά με τον γεωγραφικό ανάγλυφο του παρευξείνιου χώρου. Τρίτον, για την σημασία ποταμών και της σύνδεσης Εύξεινου Πόντου με την Κασπία θάλασσα που είναι “άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους” σύμφωνα με τον ομιλητή. Τέταρτον, σχετικά με τις χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές στον παρευξείνιο χώρο, καθώς “με τις μεταφορές γίνεται η διακίνηση εμπορευμάτων, ανθρώπων και – κατά συνέπεια – του πολιτισμού”. Πέμπτον, για τις χώρες του Καυκάσου.
“Εκεί έχουμε φαινόμενο εισβολών, αλυτρωτισμών, εκρήξεων. Αποτελεί την πυριτιδαποθήκη της περιοχής. Φυσικά, όπου υπάρχουν τέτοιες ‘πυριτιδαποθήκες’ δεν κρύβονται ωραίες Ελένες αλλά τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Δεν είναι τυχαίο που λίγα χιλιόμετρα παραπάνω έγινε η φονικότερη μάχη, η μάχη του Στάλινγκραντ με σχεδόν 1,5 εκ νεκρούς”, είναι το εύστοχο σχόλιο που καταθέτει εν προκειμένω ο ομιλητής. Έκτον, αναφορικά με αλυτρωτισμούς και εδαφικές διεκδικήσεις που υπάρχουν στον παρευξείνιο χώρο, για παράδειγμα “αναμμένες εστίες” όπως η Βεσσαραβία (περιοχή στη Μολδαβία), η Τρανζιστρία (περιοχή στη Μολδαβία), η Κριμαία (περιοχή της Ουκρανίας υπό κατάληψη της Ρωσίας), η Αμπχαζία (de facto ανεξάρτητη από τη Γεωργία αλλά χωρίς διεθνή αναγνώριση), η Νότια Οσετία (de facto ανεξάρτητη από τη Γεωργία αλλά χωρίς διεθνή αναγνώριση) και οι χώρες του Καυκάσου γενικά, όπου εκεί “υπάρχουν ζωντανές διεκδικήσεις” σύμφωνα με τον ομιλητή.
Καταληκτικά, ο Κώστας Κατσιμίγας διαπιστώνει ότι “η περιοχή του Εύξεινου Πόντου, εκτός του μεγάλου πολιτιστικού ενδιαφέροντος, έχει και μία σειρά προβλημάτων που πρέπει να γίνουν γνωστά στους φοιτητές που σπουδάζουν αυτό τον χώρο”.
Κατευθείαν στα θρανία οι φοιτητές
Μπορεί να ήταν η πρώτη τους ημέρα πίσω στα θρανία, καθώς η έναρξη των μαθημάτων για το ’18 έγινε τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, παρόλα αυτά οι φοιτητές, εκτός των μαθημάτων έβαλαν στο πρόγραμμά τους και τις διαλέξεις, με το ενδιαφέρον να είναι μάλιστα αρκετά μεγάλο.
Πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών “Κωνσταντίνος ΙΑ Παλαιολόγος” και τεταρτοετής φοιτητής στο τμήμα, ο Κωνσταντίνος Ταχμαζίδης μας πληροφορεί ότι “κάθε χρόνο κάνουμε δράσεις, και ως σύλλογος και μετά από προτάσεις που δεχόμαστε από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Παρευξεινίων τις οποίες είμαστε πρόθυμοι και υλοποιούμε”.
Τέλος, για καθαυτό το αντικείμενο τον οκτώ διαλέξεων, σημειώνει: “Φέτος είπαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, δηλαδή ομιλίες για τη γεωγραφία, η οποία δεν διδάσκεται στα μαθήματα, καθώς σε αυτά εστιάζουμε σε λογοτεχνία και γλώσσες. Όμως, αν για παράδειγμα αποφασίσουμε να ασχοληθούμε με τον τουρισμό, θα πρέπει να ξέρουμε πολλά πράγματα σχετικά με τη γεωγραφία”.
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 10/1/2018}