Ο Θ. Ρουσόπουλος για τα θεσμικά ζητήματα του πορίσματος και ο Δ. Καιρίδης για τα οικονομικά – Ευρ. Στυλιανίδης: «Το 12% ένα κορυφαίο ζήτημα που επιλύθηκε»
Η Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης έχει πόρισμα και η πρόεδρός της Ντόρα Μπακογιάννη επισκέφτηκε την περιοχή μας για άλλη μια φορά, προκειμένου να κάνει γνωστά στο κοινό τα αποτελέσματα της Επιτροπής. Μαζί με την κα Μπακογιάννη ήταν ο Θοδωρής Ρουσόπουλος που μίλησε για τα θεσμικά θέματα ως επικεφαλής της Επιτροπής Θεσμών και ο Δημήτρης Καιρίδης για τα οικονομικά θέματα ως επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών. Παρών ήταν και ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Η πιο σημαντική είδηση που προέκυψε όπως μετέφερε η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη είναι πως το φράγμα του Κομψάτου θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ, ωστόσο εκκρεμεί… μια ακόμα μελέτη. Συγκεκριμένα η κα Μπακογιάννη σε σχετική ερώτηση για το φράγμα Κομψάτου δήλωσε: «Χρήζει μιας πρόσθετης μελέτης. Είναι από τα έργα που έχει αποφασιστεί ότι θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Με την ολοκλήρωση της επικαιροποίησης της μελέτης και αυτό το ΣΔΙΤ θα ανακοινωθεί από τον κο Σκυλακάκη».
Θυμίζουμε ότι 135 σελίδες είναι το τελικό πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, αποτελείται από πέντε άξονες και στον 1ον άξονα: «Αναδιαμόρφωση του πρωτογενή τομέα της Θράκης και ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής» περιλαμβάνεται το φράγμα Κομψάτου ως πρόταση. Η δαπάνη του υπολογίζεται σε περίπου 223 εκατομμύρια ευρώ (κύρια κατασκευή και δίκτυα).
Στα άλλα ζητήματα ουσιαστικά πρόβαλλαν ως κατόρθωμα της Διακομματικής το περίφημο ζήτημα του 12% για τις επιχειρήσεις της περιοχής μας, κάτι που έτσι και αλλιώς υπήρχε πολιτική βούληση από την κυβέρνηση ώστε να υλοποιηθεί. Σαφώς και αποτελεί μια εξέλιξη προς τη θετική κατεύθυνση για επιχειρήσεις της περιοχής μας, ωστόσο υπερπροβλήθηκε από τα στελέχη της Επιτροπής στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης 08/09 που έλαβε χώρα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ύστερα από σύσκεψη που είχαν οικονομικοί και παραγωγικοί φορείς με την κα Μπακογιάννη, παρουσία του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου. Να σημειωθεί ότι στην σύσκεψη το παρόν έδωσαν και τα δύο Επιμελητήρια της Ροδόπης και πλήθος φορέων από όλη τη Θράκη.
Τι είπε η πρόεδρος της Διακομματικής
Αρχικά για το πόρισμα της Διακομματικής σε ένα γενικότερο πλαίσιο η πρόεδρος Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε πως «είναι ένα πόρισμα για το οποίο δουλέψαμε 2,5 χρόνια μέσα στην πανδημία. Έγινε μεγάλη προσπάθεια για να είναι συναινετικό το πόρισμα και πρέπει να πω ότι σε μεγάλο βαθμό είναι συναινετικό. Την τελευταία στιγμή, υποθέτω για λόγους κομματικούς κατατέθηκε ένα πόρισμα της μειοψηφίας. Το πόρισμα της μειοψηφίας και το πόρισμα της πλειοψηφίας εάν τα διαβάσετε, θα διαπιστώσετε ότι το 80% είναι ακριβής αντιγραφή του πορίσματος της πλειοψηφίας».
Για τη Θράκη έγινε ένωση δυνάμεων υποστήριξε η κα Μπακογιάννη και όπως είπε «η υπόσχεσή μου ήταν ότι το πόρισμα δεν θα περιέχει ένα κατάλογο υποσχέσεων, αλλά θα είναι ολιστικό και θα ένα έχει ένα συνολικό όραμα για τη Θράκη και πως θα είναι ένα πόρισμα που θα έχει δυνατότητες χρηματοδότησης.
Αυτό το πόρισμα έχει μοιραστεί σε όλα τα Υπουργεία και πάνω από 15 πρέσβεις έχουν πάρει αντίγραφο του πορίσματος». Η κα Μπακογιάννη υποστήριξε ότι πολλές από τις προτάσεις του πορίσματος έχουν ήδη γίνει κομμάτι της κυβερνητικής πολιτικής, παρά το γεγονός ότι το τελικό πόρισμα μετράει μόνο λίγους μήνες ζωής και «έχουν αρχίσει να υλοποιούνται».
Για το 12% σημείωσε ότι «δώσαμε μια πολύ σκληρή και συντονισμένη μάχη. Τα βάλαμε με την ελληνική γραφειοκρατία. Σήμερα είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία συμψηφισμού και σήμερα ένα λάθος του 2015 επί μνημονίων, υλοποιείται». Η Θράκη θα αναπτυχθεί ολόκληρη υποσχέθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, «με το σύνολο της κοινωνίας της».
Για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είπε πως είναι το μόνο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα που «δεν θα πληρώσει τις συνενώσεις που υπήρξαν σε όλα τα άλλα πανεπιστήμια, αντίθετα κρατάει τον αριθμό των φοιτητών του και θα προχωρήσουμε σε έναν εξορθολογισμό με βάση τις προτάσεις του ΔΠΘ».
Ο Θ. Ρουσόπουλος για την επιτροπή παρακολούθησης υλοποίησης του πορίσματος
Σχετικά με τα θεσμικά ζητήματα ο Θοδωρής Ρουσόπουλος είπε ότι «ήδη έγινε νόμος του κράτους η εκλογή Μουφτή. Ήδη επιλέξαμε να ενισχύσουμε την εκπαίδευση των παιδιών της Θράκης. Το έργο μας συνεχίζει. Ήδη με πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη συμμετέχουμε σε μια ειδική επιτροπή που θα παρακολουθεί τα αποτελέσματα, πέραν του κοινοβουλευτικού ελέγχου».
Ο Δ. Καιρίδης για τα οικονομικά θέματα
Το πόρισμα της Διακομματικής είναι η αρχή και όχι το τέλος μιας πορείας σημείωσε ο Δημήτρης Καιρίδης, «καθώς δεν θέλουμε να μπει σε ένα συρτάρι και να ξεχαστεί. Σε κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης έρχεται και “κουμπώνει” κάτι ξεχωριστό για τη Θράκη, όπως ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος».
Επίσης ο ίδιος μίλησε για το 12% και σημείωσε ότι «ήταν ένα στοίχημα για την αξιοπιστία του εγχειρήματος. Δεν φανταζόμασταν τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίζαμε» κάνοντας λόγο για τον τεράστιο “βουνό” της γραφειοκρατίας. «Η Θράκη αλλάζει μέσα σε ένα εξαιρετικά μεταβαλλόμενο γεωστρατηγικό περιβάλλον» τόνισε χαρακτηριστικά.
Η τοποθέτηση του Ευρ. Στυλιανίδη
Τοποθετήθηκε και ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, που υποστήριξε ότι κατά την διάρκεια των εργασιών της Διακομματικής Επιτροπής επιλύθηκαν πολλά ζητήματα και σημείωσε ότι «το 12% βεβαίως είναι το κορυφαίο ζήτημα, γιατί δημιουργεί μια νέα δυναμική εδώ. Στηρίχθηκαν οι αγρότες, δόθηκαν αποζημιώσεις που είχαν στερηθεί οι αγροτικοί πληθυσμοί της περιοχής μας» μιλώντας για το γενικότερο έργο της κυβέρνησης.
Η δράση του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής και τα ελληνοτουρκικά
Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στον τρόπο που δρα το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, μετά και από τις δημόσιες καταγγελίες του βουλευτή Ροδόπης ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ μέσω του ράδιο Χρόνος 87.5fm ότι δέχεται απειλές για τη ζωή του επειδή άσκησε δημόσια κριτική στον Τούρκο πρόξενο.
«Δεν υπάρχει καμία δύναμη που μπορεί να υπονομεύσει την ενότητα και την κυριαρχία της Ελλάδας στην περιοχή. Οι καταγγελίες του Ιλχάν Αχμέτ είναι πάρα πολύ σοβαρές και έχω την αίσθηση ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις από την μειονότητα την ίδια (σ.σ. δηλαδή ότι το Τουρκικό Προξενείο προσπαθεί να βάλει χέρι στα μειονοτικά ζητήματα της περιοχής) δεν γίνονται αποδεκτές.
Η μειονότητα στη Θράκη είναι υπόδειγμα συμβίωσης και μια μειονότητα υπόδειγμα για την έλλειψη ακραίων στοιχείων» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος για τα ελληνοτουρκικά γενικότερα η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε το εξής σχόλιο: «Η ρητορική έξαρση των απειλών του πρόεδρου Ερντογάν είναι πρωτοφανής. Η Ελλάδα δεν θα παρακολουθήσει αυτήν την ρητορική. Ο Ερντογάν δεν θα έρθει ούτε νύχτα ούτε μέρα».
{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 10/9/2022}