Εκατομμύρια κυβικά νερού καταλήγουν κάθε χρόνο στη θάλασσα από το φράγμα Γρατινής

Η διοίκηση της ΔΕΗ αναίτια επιμένει σε μία αντικοινωνική απόφαση, παρά τη λειψυδρία και τις μεγάλες ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης στο Νομό

Μία ενδιαφέρουσα συζήτηση αναπτύχθηκε μετά από ερώτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο δεν κρύφτηκε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης

Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα ήρθε ξανά στην επιφάνεια στην πρόσφατη συνεδρίαση Λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αφορμή στάθηκε ερώτημα του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Λεβέντη, αναφορικά με τις ενέργειες που κάνει η Δημοτική Αρχή για να εξασφαλίσει επάρκεια νερού για ύδρευση και άρδευση, δεδομένης της κλιματικής κρίσης και της λειψυδρίας, που έγινε ιδιαίτερα αισθητή φέτος το καλοκαίρι στην περιοχή μας.

Το ζήτημα που ανέκυψε είναι, γιατί το φράγμα της Γρατινής δεν αξιοποιείται για την ύδρευση;

Το φράγμα της Γρατινής και το χαμένο νερό
Όπως είναι γνωστό, το φράγμα Γρατινής κατασκευάστηκε με σκοπό την ψύξη του ατμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στη Βιομηχανική Περιοχή.

Είναι ένα χωμάτινο φράγμα με αργιλικό πυρήνα και έχει έναν ταμιευτήρα χωρητικότητας περί των 12 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού.

Σύμφωνα με τις τελευταίες συμφωνίες, περί των 2.5εκ δίνονται για τις ανάγκες άρδευσης της περιοχής, οι οποίες όμως στην πράξη είναι περί των 600.000 κυβικών μέτρων στην περιοχή.

Άρα, όχι μόνο τα εκατομμύρια κυβικών μέτρων που… «κάθονται» δεν αξιοποιούνται, αλλά δεν αξιοποιούνται ούτε καν όλα τα κυβικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για άρδευση!

Αεροφωτογραφία από το φράγμα της Γρατινής

Γ. Γκαράνης: «Μία πονεμένη ιστορία»
«Το φράγμα της Γρατινής είναι μια πονεμένη ιστορία», αναγνώρισε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης στην απάντησή του, περιγράφοντας την κατάσταση που αναφέραμε παραπάνω. Όπως ενημέρωσε, όταν ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου έκανε πάρα πολλές συναντήσεις για το θέμα, αλλά μπροστά του βρήκε μία ανάλγητη στάση της ΔΕΗ, στο αίτημα να υδροδοτηθεί ο Δήμος Κομοτηνής από το φράγμα, έστω και για την ούτως ή άλλως συμφωνημένη ποσότητα.

Η ΔΕΗ επικαλείται ότι έχει βάλει υπογραφή… μόνο για να δίνεται το νερό για την άρδευση, άρα η διοίκησή της προτιμά να καταλήγουν εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στη θάλασσα (!) αντί να πράξει υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Άξιο καταγραφής, επίσης, είναι ότι επί Υπουργείας Σωκράτη Φάμελλου το 2018 υπήρχε σχετική απόφαση, για να ξεκλειδώσει το ζήτημα, αλλά η διοίκηση της ΔΕΗ και οι μελλοντικές ηγεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας δεν αναγνώριζαν την υπογραφή του πρώην υπουργού.

Να πάρουμε… και την τελευταία σταγόνα
Με δεδομένο ότι το σχέδιο ύδρευσης από το φράγμα φαίνεται πως έχει οριστικά ναυαγήσει, ο Δήμος Κομοτηνής σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ οφείλουν τουλάχιστον να κάνουν ό, τι μπορούν για να αξιοποιηθεί μέχρι… και η τελευταία σταγόνα νερού για την άρδευση!

Τέλος, θυμίζουμε ότι η κατασκευή του υδρευτικού φράγματος από τον Δήμο Κομοτηνής και τη ΔΕΥΑΚ στα Σύμβολα δίνει επάρκεια νερού στον Δήμο Κομοτηνής για πολλές δεκαετίες, αλλά σε κάθε περίπτωση η αδιάλλακτη στάση της ΔΕΗ πρέπει να βρει την τοπική κοινωνία απέναντι.

Πηγή https://xronos.gr/ 3/9/2024