Ανοιχτές παραμένουν στον Έβρο οι πληγές που άνοιξαν οι πλημμύρες που για ακόμη μια χρονιά «χτύπησαν» χωριά και αγροτική παραγωγή.
Το 2018 στον Νομό Έβρου οι πλημμύρες μετέτρεψαν 45.000 στρέμματα σε λιμνοθάλασσα, πάνω από 35.000 εκ των οποίων αγροτικές εκτάσεις.
Οι περιοχές που μετρούν τις περισσότερες ζημιές είναι οι συνήθεις «ύποπτοι», ο κάμπος Σουφλίου, τα Λάβαρα, η Θυμαριά Τυχερού, το Πραγγί, οι Ψαθάδες και το Ισαάκιου Διδυμοτείχου, όπου τα νερά εισχώρησαν και εντός κατοικιών όπως και στα Λάβαρα.
Σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε είτε τεχνιτή, είτε φυσική εξαιτίας της ορμητικότητας του νερού, θραύση αναχωμάτων, αναχώματα τα οποία χρήζουν επισκευής ώστε να μην επαναληφθούν οι ίδιες καταστάσεις.
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» και ο Πρόεδρος Γιάννης Μαργαριτίδης, επισημαίνει ότι: «είναι απόλυτα δικαιολογημένη η ανησυχία και η αγανάκτηση των αγροτών της Περιοχής Διδυμοτείχου, καθώς βλέπουν να πλησιάζει ο χειμώνας και τα ρήγματα στα αναχώματα Ψαθάδων και Πραγγίου, που προκάλεσαν οι πλημμύρες του περασμένου χειμώνα, να παραμένουν ανοιχτά. Τα αναχώματα αυτά έπρεπε να κλείσουν εδώ και μήνες και οι ευθύνες της κυβέρνησης και της περιφέρειας είναι τεράστιες, «εγκληματικές», καλώντας την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια σε άμεση παρέμβαση ώστε να προστατευθούν οι περιουσίες των αγροτών.
«Εμείς είμασταν έτοιμοι από τέλη Ιουλίου, όμως η έγκριση από το Υπουργείο Μεταφορών βγήκε στις 4/10. Στις 24 του ίδιου μήνα είχαμε Περιφερειακό Συμβούλιο και έχουμε ήδη επισπεύσει τη διαδικασία, από 8 με 9 μήνες που θα κράταγε, το ζήτημα μας πήρε 2 μήνες», επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Κώστας Βενετίδης.
Επόμενο βήμα της διαδικασίας είναι η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που συνήθως διαρκεί 20 με 30 ημέρες. Από εκεί και πέρα τα έργα πρόκειται να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν σε 2 με 3 εβδομάδες, σύμφωνα με τον Κ.Βενετίδη.
«Αν έχουμε πλημμύρες νωρίτερα θα κάνουμε ό,τι καλύτερο, και ό,τι περνάει από το χέρι μας. Μακάρι να μπορούσαμε να φέρουμε με δικά μας μέσα το έργο εις πέρας», καταλήγει ο Αντιπεριφερειάρχης.
Να σημειωθεί πως συνολικά πρόκειται για την «επούλωση» των ρηγμάτων στο Πραγγί, στους Ψαθάδες (όπου βρίσκεται το «κυρίως» ανάχωμα), στη Νέα Βύσσα, στο Ισαάκιο και στις Φέρες, με προϋπολογισμό άνω των 3 εκ. €.
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr, της Μαρίνας Κριτού, 13/11/2018}