Το μικροκλίμα του Έβρου ευνοεί την καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, δημιουργώντας καλές επαγγελματικές προοπτικές, με υψηλές οικονομικές απολαβές.
Η ρίγανη, η λεβάντα, το μελισσόχορτο και το ελίχρυσο κυριαρχούν. Ο Λάζαρος Κιτσικίδης, πρόεδρος της ΕΑΣ Έβρου και καλλιεργητής, αναφέρει ότι στον Έβρο είναι σπαρμένα περίπου 300-400 στρέμματα. Το 90% αυτών είναι λεβάντα και το 80% βρίσκεται στον Νότιο Έβρο, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΔΑΟΚ Έβρου, συντονιστή της προσπάθειας δημιουργίας συνεταιρισμού για τα ΑΦΦ, Πασχάλη Παπαδάκη.
Όπως ο ίδιος προσθέτει, έχουν παραγγελθεί φυτά από τη Βουλγαρία και τη Θεσσαλονίκη, που θα φυτευτούν τον Νοέμβριο σε περίπου 800 στρέμματα. Δύο ποικιλίες, οι hemus και sevtopolis, είναι βουλγαρικές. Επίσης, ο συνεταιρισμός καλλιεργεί σε μικρή έκταση φυτά, τα οποία προέρχονται από φυτώρια της Θεσσαλονίκης, με την ελληνική ποικιλία Lavandula angustifolia.
Ο κ. Κιτσικίδης εξηγεί ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον στον Έβρο για τα αρωματικά, καθώς η καλλιέργεια δεν απαιτεί πολλή δουλειά, θέλει δύο χρόνια υποστήριξη και, στη συνέχεια, χρειάζεται συγκομιδή. «Η απόδοση στη λεβάντα ενδέχεται να φτάσει τα 500 ευρώ. Επομένως, μπορεί να γίνει απόσβεση στην αγορά χωραφιού στα ορεινά». Ο ίδιος καλλιέργησε πέρυσι 150 στρέμματα και υπεραμύνεται της καλλιέργειας, που εγγυάται καλό εισόδημα. «Με τις αποστάξεις που κάνουμε διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για εξαιρετική ποιότητα, από τις καλύτερες παγκοσμίως. Το αιθέριο έλαιο παρουσιάζει καμφορά -0,2% λόγω μικροκλίματος, ενώ οι Βούλγαροι έχουν 3%-3,5% στις ίδιες ποικιλίες. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα πουλάμε εμείς».
Αποστακτήριο
Το 2015 δημιουργήθηκε ο Συνεταιρισμός Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών και Πολυδύναμων Καλλιεργειών «Θράκης Θησαυρός». Κατατέθηκαν τα έγγραφα στο ΥΠΑΑΤ και αναμένεται η εγγραφή στο μητρώο των συνεταιρισμών. Στη συνέχεια, θα δημιουργηθεί ομάδα παραγωγών μέσα στον συνεταιρισμό, καθώς υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι. Ο κ. Παπαδάκης λέει ότι «η Ομάδα θα καταθέσει επιχειρησιακό σχέδιο στο Leader ή στα σχέδια βελτίωσης για αγορά μηχανημάτων καλλιέργειας και συλλογής, καθώς και αποστακτήριο». Ο κ. Κιτσικίδης σημειώνει ότι εντόπισαν τον χώρο και είναι δεδομένο ότι το επόμενο καλοκαίρι η απόσταξη θα γίνει στο αποστακτήριό τους. Σήμερα, η παραγωγή οδηγείται σε αποστακτήριο της Χαλκιδικής. «Βλέποντας σύγχρονα εργοστάσια στη Βάρνα, αποφασίσαμε να φτιάξουμε πέντε καζάνια πεντάτονα, με δυναμική απόσταξης παραγωγής από 3.000 στρέμματα».
Ρίγανη
Ο κ. Κιτσικίδης επικαλείται το μοναδικό παράδειγμα της ρίγανης Σαμοθράκης. «Τα συστατικά της δείχνουν ότι είναι η καλύτερη παγκοσμίως. Στη Νυρεμβέργη, μια αμερικανική εταιρεία ζητούσε απόσταγμα ρίγανης Σαμοθράκης». Δυστυχώς, όπως σημειώνει, δεν υπάρχει ούτε μία πιστοποιημένη ποικιλία παρά τον πλούτο του νησιού στην αυτοφυή βλάστηση με 128 είδη, όταν μάλιστα στο παρελθόν υπήρχαν 800. Μάλιστα, προσθέτει ότι έχουν μια πολύ καλή τεχνική υποστήριξη από τη διευθύντρια Φυτικής Παραγωγής Β. Ελλάδας του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», Ελένη Μαλούπα. Ο κ. Παπαδάκης σημειώνει ότι ενθαρρύνουν την καλλιέργειά της από νέους και κατόπιν τη συνεργασία με φαρμακευτικές εταιρείες, γιατί περιέχει καρβακρόλη σε πολύ υψηλά ποσοστά.
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.thrakitoday.com ,10/8/2017}