Για την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου ΑΜ-Θ ενημερώνει τον «Χ» ο περιβαλλοντολόγος του φορέα διαχείρισης – κέντρο πληροφόρησης Βιστωνίδας, Ισμαρίδας Αλέξανδρος Χαντζάρας
Δυστυχώς δεν έχει υπάρξει ένας διαχρονικός σχεδιασμός που θα επιτρέψει την ανάπτυξη οικοτουρισμού, αγροτουρισμού, θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού
Διονύσης Βοργιάς
Ευκαιρία ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού είναι το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για το οποίο δυστυχώς δεν έχει υπάρξει ένας μακρόπνοος σχεδιασμός αξιοποίησής του. Ο «Χ» συνομίλησε – στο πλαίσιο της τελετής έναρξης του Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους – με τον περιβαλλοντολόγο του φορέα διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας – κέντρο πληροφόρησης λιμνών Βιστωνίδας Ισμαρίδας, Αλέξανδρο Χαντζάρα, που μας ενημέρωσε για την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου ΑΜ-Θ.
Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης έγινε και η τοποθέτηση της αρχαιολόγου Μαρίνας Τασακλάκη, περισσότερα για την οποία θα γίνουν γνωστά στην αυριανή έντυπη έκδοση του «Χ».
Το Εθνικό Πάρκο ΑΜ-Θ
Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΕΠ ΑΜΑΘ) ιδρύθηκε το 2008 και περιέλαβε τις ήδη προστατευόμενες περιοχές του Δ. Νέστου, Λ. Βιστωνίδας, Λ. Ισμαρίδας και της ευρύτερης περιοχής τους. Το υγροτοπικό σύμπλεγμα του Εθνικού Πάρκου είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας, λόγω της μεγάλης έκτασής του (930.000 περίπου στρέμματα) και της μεγάλης βιολογικής, αισθητικής, επιστημονικής, γεωμορφολογικής και παιδαγωγικής του αξίας. Σκοπός του Εθνικού Πάρκου είναι η αποτελεσματική προστασία των οικοτόπων και των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας που ενδημούν και αναπαράγονται στην περιοχή.
Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας- Ισμαρίδας και Θάσου (Φ.Δ.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και συστάθηκε τον Απρίλιο του 2003, με ΚΥΑ των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας και Ανάπτυξης, ως θεσμοθετημένο όργανο διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η φύση μάς προσφέρεται απλόχερα
«Το Εθνικό Πάρκο ΑΜ-Θ είναι μία προστατευόμενη περιοχή, η προστασία της διέπεται από ευρωπαϊκή και κατ’ επέκταση εθνική νομοθεσία», εξήγησε ο περιβαλλοντολόγος ευθύς εξαρχής, και διαπίστωσε πως «έχει υψηλή οικολογική αξία και χαρακτηρίζεται από πλούσια βιοποικιλότητα με σημαντική είδη πανίδας, ιδιαίτερα ορνιθοπανίδας, αλλά και σημαντικούς οικοτόπους. Επίσης, στο Εθνικό Πάρκο υπάρχουν σημαντικοί υγροβιότοποι όπως είναι το Δέλτα Νέστου, οι λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα, καθώς επίσης και διάφορα είδη οικοτόπων».
Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον κο Χαντζάρα, το Εθνικό Πάρκο ΑΜ-Θ είναι ιδανικό για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού, αλλά δεν κρύβει ότι μέχρι στιγμής αυτός ο κλάδος δεν έχει αναπτυχθεί πολύ στην περιοχή, η οποία συνολικά «ενδείκνυται για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως οικοτουρισμός, αγροτουρισμός, θρησκευτικός και πολιτιστικός τουρισμός».
Η νομική προστασία
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και μία είδηση που δίνει ο κος Χαντζάρας. Συγκεκριμένα, ενημερώνει πως «σε εξέλιξη την τρέχουσα περίοδο από το υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας (ένα πρόγραμμα), το οποίο θα καταλήξει στην αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου. Αυτή την στιγμή το βασικό νομικό εργαλείο για την προστασία είναι μία κοινή υπουργική απόφαση του 2008. Αποτέλεσμα του εν λόγω έργου θα είναι εντός της επόμενης διετίας ένα προεδρικό διάταγμα, που θα αλλάξει την υπουργική απόφαση».
Κατ’ αυτό τον τρόπο θα υπάρχει ένα πιο σταθερό νομικό πλαίσιο με αυξημένη νομική ισχύ, με στόχο αφενός την προστασία όλων των οικοσυστημάτων ανά την Ελλάδα (άρα και την συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές Οδηγίες), αφετέρου την καλύτερη δυνατή ενημέρωση των ενδιαφερομένων που θα ενδιαφέρονται να αναπτύξουν δράσεις μέσα στις προστατευόμενες περιοχές.
Άξιο αναφοράς είναι, επίσης, ότι το περασμένο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την παραπομπή της Ελλάδας, λόγω μη επαρκούς προστασίας φυσικών οικοτόπων και ειδών πανίδας, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, συνολικά για τις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura στην Ελλάδα.
Πρόβλημα λόγω υποστελέχωσης
Ο κος Χαντζάρας, στο πλαίσιο της συνέντευξης, δεν έκρυψε ότι ο Φορέας έχει πρόβλημα με την υποστελέχωση. Από το 2018 εντάχθηκαν στην αρμοδιότητά του και περιοχές της Θάσου. Ωστόσο, όχι μόνο δεν έχει υπάρξει ενίσχυση προσωπικού, αλλά και το υφιστάμενο έχει μειωθεί με τα χρόνια, ενώ οι εργαζόμενοι εργάζονται με διαρκείς ανανεώσεις συμβάσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και την δυσκολία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, τον οποίο και χρειάζεται για παράδειγμα η αξιοποίηση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 4/9/2019}