Μια δεύτερη ανάγνωση της επίσκεψης που απασχόλησε έντονα τα media
Η ομίχλη ήταν η αιτία της καθυστερημένης άφιξης του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη ο οποίος αμά τη αφίξη επισκέφθηκε τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς. Από κει έφυγε με μία «Νίκη της Σαμοθράκης» σε άγαλμα και σε μετάλλιο και έχοντας ακούσει τον Αντιπεριφερειάρχη να του ζητάει να στείλει επενδύσεις στην περιοχή.
Αν και από τις δηλώσεις του, φάνηκε ότι το αίτημα Πέτροβιτς πέρασε ‘στο ντούκου’, ο Τζέφρι Πάιατ είχε κρύψει τον άσσο στο μανίκι του και τον έβγαλε ενώπιον του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη. Στον «φίλο» του, όπως είπε επιχειρώντας να γεφυρώσει το ρήγμα που είχε προκληθεί στις σχέσεις τους, υποσημειώνοντας οτι η συνεργασία τους εδώ και έναν χρόνο είναι άψογη καθώς και ότι αυτή είναι η τρίτη φορά που συναντιούνται. Από το δημαρχείο λοιπόν, ο πρέσβης είπε ότι θα στείλει επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη – κάτι που ήταν ούτως ή άλλως αναμενόμενο, διαφορετικά τι λόγο είχε να έρθει μαζί του ο νέος Οικονομικός Ακόλουθος της Αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα;
Ο Τζέφρι Πάιατ και η κουστωδία της οποίας ηγούνταν δεν μπήκαν από την κεντρική είσοδο του δημαρχείου, προφανώς για να μην πέσουν πάνω στα μέλη του ΠΑΜΕ και της Επιτροπής Ειρήνης που είχαν συγκεντρωθεί εκεί μπροστά. «ΝΑΤΟ σημαίνει χούντα και πολέμοι» φώναξαν κατ’ επανάληψη οι κομμουνιστές, κραδαίνοντας πικέτες και πανό και αυτό είναι ένα σύνθημα που μάλλον θα ακούσουμε πολλές φορές στο εξής, αφού ο Τζέφρι Πάιατ εμμέσως πλην σαφώς τους προειδοποίησε ότι θα φροντίσει να έχουν συνεχώς λόγο να διαδηλώνουν γιατί ο νέος πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει «συχνός επισκέπτης της περιοχής».
Επισκέψεων συνέχεια παρά θιν’ αλός και ο Τζέφρι Πάιατ με τους συν αυτώ φτάνουν στο λιμάνι. «Ανυπομονώ» λέει ο Αμερικανός διπλωμάτης «να ολοκληρώσει το ΤΑΙΠΕΔ τους όρους των διαγωνισμών για τις υποπαραχωρήσεις του λιμανιού» και λίγο αργότερα ο Χρήστος Δούκας επιβεβαίωνε την ύπαρξη του αμερικανικού ενδιαφέροντος για το λιμάνι. Με φόντο το θρακικό πέλαγος πάντως, ο πρέσβης έστειλε και ένα σαφές υπονοούμενο στον Αλέξη Τσίπρα όταν είπε ότι τα ιδιωτικά αμερικανικά κεφάλαια που προορίζονται για τις επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη «εξαρτούν την έλευσή τους από τις αποφάσεις που θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες».
Ο κος Πάιατ να θέλησε να δει την πανοραμική θέα που προσφέρει στο λιμάνι ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης -που άνοιξε ειδικά γι’ αυτόν- ή απλά να ήθελε να επισκεφτεί ένα από τα ιστορικότερα κτίρια της Μεσογείου. Πάντως, στο Φάρο ανέβηκε.
Κατεβαίνοντας από κει, σειρά είχε το red carpet που έστρωσε προς τιμήν του το Επιμελητήριο Έβρου σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο. Όλα στο Επιμελητήριο θύμιζαν american bar με την καλή έννοια και ο Τζέφρι Πάιατ βγήκε από κει, μία ώρα μετά την είσοδο του και χωρίς να κάνει δηλώσεις, αφού τα είχε πει όλα νωρίτερα. Πάντως αν και αρχικά θα έτρωγε greek souvlaki μετά το Επιμελητήριο, προτίμησε να συνεχίσει το πρόγραμμα των επισκέψεων
Από το Επιμελητήριο και μετά, τα φώτα τη δημοσιότητας έσβησαν για τον Τζέφρι Πάιατ και τους συν αυτώ. Ίσως επειδή μετά πήγε να επισκεφτεί ανθρώπους που ζουν ούτως ή άλλως στη σκιά της ιστορίας και μάλιστα χωρίς να το έχουν διαλέξει. Γιατί, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα που φιλοξενεί η Άρσις ότι περιήλθαν στην κατάσταση που βρίσκονται ιδίαν θελήση. Ο Τζέφρι Πάιατ πάντως τα είδε από κοντά. Και την επομένη, ο πρόξενος της Θεσσαλονίκης Γκρέγκορι Φέργκελ, επισκέφθηκε το ΚΥΤ Φυλακίου για να συμπληρωθεί με επιπλέον στοιχεία ο φάκελος «προσφυγικό».
Για το τέλος μία εικόνα από τη συγκέντρωση των Επιτροπών Ειρήνης που κήρυξαν τον κο Πάιατ «ανεπιθύμητο» συνεπεία της αμερικανικής του καταγωγής που κατά τα κομμουνιστικά μανιφέστα είναι συνώνυμη με τον… ιμπεριαλισμό.
{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 4/10/2013}