Θέμα ημερών είναι πλέον η επαναλειτουργία των σχολείων σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό ο οποίο προβλέπει ότι μέσα στον Μάιο θα ανοίξουν τα Λύκεια και τα Γυμνάσια και τον επόμενο μήνα -ενδεχομένως- τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία. «Σε ό,τι έχει να κάνει με τα σχολεία, οι μαθητές της Γ Λυκείου επιστρέφουν στα θρανία στις 11 του μήνα και στις 18 επιστρέφουν οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων και των Γυμνασίων. Τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι και την 1η Ιουνίου, οπότε και θα επανεξεταστεί το θέμα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του την 28η Απριλίου, ενώ αναμένονται οι λεπτομερείς ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.
Στον αντίποδα του κυβερνητικού σχεδιασμού όμως, πολλοί γονείς, όσο και εκπαιδευτικοί τάσσονται μάλλον υπέρ της πρότασης να μην ανοίξουν τα σχολεία υπό το φόβο της επανάκαμψης της πανδημίας και με δεδομένο ότι η σχολική χρονιά έχει φτάσει ούτως ή άλλως στο τέλος της.
«Με την ενδεχόμενη επαναλειτουργία δημοτικών και γυμνασίων για 15-20 μέρες (τρίχες δηλαδή μπροστά σε ότι χάθηκε και ορθώς αποφασίστηκε να χαθεί) διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως. Πώς θα εξηγήσεις και θα απαιτήσεις από ένα ΜΩΡΌ 7 ή 10 ετών που έχει μένει μέσα 3 μήνες να μην αγκαλιάσει τα κολλητήρια του? Να μην ακουμπήσει τα κάγκελα, τις μπάλες? Κι αντε αυτό το καταφέρνεις. Μετά τους παππούδες και τις γιαγιάδες που θα πάνε να τα πάρουν πώς θα τους πείσεις να μην ορμάνε στις πόρτες για να πάρουν πρώτοι τα εγγόνια?? […] Πάνω από την κοινωνική, συλλογική ευθύνη, υπέρτατη ευθύνη είναι η προσωπική μας ως γονείς για τα μωρά μας που κανένας ειδικός, κανένας νόμος, καμία πίεση από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να παρακάμψουμε. Καλημέρα μας κι ο Θεός βοηθός» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Παύλος Σ. Μιχαηλίδης, που είναι πατέρας δύο παιδιών.
Αντίστοιχα, η Χρυσή Δεβετζή, είναι δασκάλα και εργάζεται σε δημοτικό σχολείο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, γράφει: «στο σχολείο μου συνυπάρχουμε 300 μαθητές κ 30 εκπαιδευτικοί. Ένα ολόκληρο χωριό δηλαδή σε λίγα τετραγωνικά μέτρα. Έχω πρωτάκια. Τα 7χρονα όσο κ να τα περιορίσεις στην τάξη, στο διάλειμμα δεν μπορείς να τα ελέγξεις. Τα περισσότερα τα παραδίδω το μεσημέρι σε γιαγιάδες/παππούδες. Επίσης, ο μέσος όρος των συναδέλφων στο σχολείο μου είναι τα 50 έτη. Απλά θα πω ότι μέσα στους πρώτους 100 νεκρούς του Covid-19 στις ΗΠΑ, οι 45 ήταν εκπαιδευτικοί.
Σχεδόν αμέσως μετά το κλείσιμο των σχολείων άρχισα να στέλνω καθημερινά υλικό στους μαθητές μου. Οι γονείς ανταποκρίθηκαν πολύ γρήγορα. Μου στέλνουν σε ηχογραφημένο μήνυμα την ανάγνωση κ με φωτογραφίες τις ασκήσεις(τις αποφεύγω γιατί δεν έχουν όλοι εκτυπωτή). Επιμένω να στέλνω κυρίως διασκεδαστικές εκπαιδευτικές online ασκήσεις. Εδώ κ λίγες μέρες έχω ξεκινήσει κ τις τηλεδιασκέψεις μέσω της πλατφόρμας που πρότεινε το υπουργείο. Αυτό που κάνω εγώ το κάνουν όλοι οι εκπαιδευτικοί στη χώρα μας. Κ λειτουργεί μια χαρά( ως υποκατάστατο της διά ζώσης πάντα βέβαια).
Αν με ρωτάτε, θα σας πω όχι.Δε θέλω ν’ ανοίξουν τα σχολεία. Κ δεν έχει κανένα νόημα ν’ ανοίξουν για δύο βδομάδες, όπως ακούγεται, ή να πάρει παράταση η σχολική χρονιά.Οι σχολικές αίθουσες από τέλη Μάη έχουν 45 βαθμούς. Αυτό που κάνουμε με την τηλεκπαίδευση, σύγχρονη κ ασύγχρονη, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, είναι αποτελεσματικό κ το σύνολο σχεδόν των μαθητών ανταποκρίνεται πολύ θετικά».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Χ.Τ. που επίσης υπηρετεί σε δημοτικό σχολείο της ΑΜ-Θ και σχολιάζει στο «R»: «η Αθμια εκπαίδευση, λόγω της ηλικίας των παιδιών δε θα έπρεπε να ανοίξει. Η επαφή των μαθητών/τριων δεν μπορεί να αποφευχθεί, ούτε να ληφθούν τα μέτρα ορθά από τους/τις μαθητές/τριες. Τα σχολεία δεν έχουν την κατάλληλη υποδομή για να προστατευθούν όλα τα μέλη τους (εκπαιδευτικοί-μαθητές/τριες). Δυστυχώς η απαξίωση του Υπουργείου προς την εκπαιδευτική κοινότητα οδηγεί αναπόφευκτα στη μη λειτουργία των σχολείων».
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια (για την Α & Β Λυκείου) αρνητική είναι η θέση και της ΟΛΜΕ σχετικά με την ενδεχόμενη επαναλειτουργία τους. Η ΟΛΜΕ ζητά «να πάνε αργότερα οι ημερομηνίες επαναλειτουργίας των σχολείων. Ας μην ανοίξουν τα γυμνάσια και οι δύο πρώτες τάξεις του λυκείου και να πάμε σε προαγωγή στις επόμενες τάξεις χωρίς εξετάσεις. Είναι κάτι που έχει ξανά γίνει», όπως είπε μεταξύ άλλων στο MEGA ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Βαγγέλης Μπουντουλούλης.
{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 29/4/2020}