Εδώ και ένα χρόνο οι κάτοικοι του χωριού Μιριάντσι, της περιοχής του Πάζαρτζικ που βρίσκεται σε παρέβρια περιοχή στη νότια Βουλγαρία διαμαρτύρονται προκειμένου να σταματήσει η λειτουργία του λατομείου εξόρυξης άμμου και χαλικιού στην περιοχή του χωριού.
Σύμφωνα με τους ντόπιους, τα έργα εκσκαφής οδήγησαν σε μετατόπιση στρωμάτων της Γης, ράγισμα των σπιτιών τους και ξήρανση των πηγαδιών και το χειρότερο σύμφωνα με τους ίδιους οι εργασίες γίνονται 20-40 μέτρα κοντά στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων του Παζαρτζίκ.
Πρόκειται για επικίνδυνες ενέργειες οι οποίες ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ρύπανση με τοξική λάσπη και οικολογική καταστροφή σε ολόκληρη την περιοχή αλλά και στον ποταμό Έβρο.
Συγκεκριμένα οι κάτοικοι της περιοχής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και κάνουν λόγο για καταστροφικές περιβαλλοντικές συνέπειες σε ολόκληρη την κοιλάδα της – περιοχή Pazardzhik, περιοχή Plovdiv, Stara Zagora, την επαρχία Χάσκοβο, επαρχία Έβρου της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και την Αδριανούπολη.
“Θα ενημερώσουμε τους Περιφερειάρχες και τους Περιφερειάρχες των πληγεισών περιφερειών, όπως τους δημάρχους των πόλεων Ορεστιάδας και Αδριανούπολης σχετικά με αυτόν τον επικείμενο κίνδυνο. Υπάρχουν ρωγμές στα ακίνητα και τα κτίρια στο χωριό, που δείχνουν κατάρρευση και κατολισθήσεις, που απειλούν τη σταθερότητά τους! Η καταστροφή μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή της εξαγωγής με το διαδοχική μετατόπιση των μαζών άμμου στις βάσεις των λεκανών καθίζησης!
Δεν μπορούμε πλέον να μένουμε σιωπηλοί για τα σπίτια μας που καταρρέουν και να περιμένουμε την καθημερινή οικολογική καταστροφή στον ποταμό Μαρίτσα.
Ετοιμάζουμε επίσης έγγραφα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή” αναφέρουν σε επιστολή τους.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, 17/2/2022}