Οι καιρικές συνθήκες δημιούργησαν μεγάλες διαφορές στην στρεμματική απόδοση στο βαμβάκι της Ροδόπης – Αυξημένη, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τους εμπορικούς πολέμους και τις οικονομικές κρίσεις, η παγκόσμια τιμή βαμβακιού
Ξεκίνησε σιγά σιγά η συγκομιδή των βαμβακιών στη Ροδόπη, με τα πρώτα βαμβάκια από τα ξηρικά χωράφια να έχουν αρχίσει να μεταφέρονται στα εκκοκκιστήρια, παρόλο που η κίνηση αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά από το σαββατοκύριακο και να κορυφωθεί στις αρχές Οκτωβρίου, αν όλα πάνε καλά με τον καιρό.
Ο «ΠτΘ» μίλησε με τον πρόεδρο των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων κ. Σταμάτη Κουρούδη τόσο για την πορεία της παραγωγής και των στρεμματικών αποδόσεων που αναμένονται στην περιοχή μας, αλλά και για την τιμή του βαμβακιού, που το τελευταίο διάστημα επηρεάζεται και δέχεται πιέσεις από μια σειρά από διεθνείς παράγοντες που έχουν δημιουργήσει μια αστάθεια στην αγορά τόσο παγκόσμια όσο και τοπικά.
Μια δύσκολη καλλιεργητική χρονιά
Η φετινή καλλιεργητική χρονιά για τους αγρότες ξεκίνησε δύσκολα, λόγω της ξηρασίας που επικράτησε στα τέλη της άνοιξης και τις αρχές του καλοκαιριού, παρόλο που όσοι κατάφεραν να φυτρώσουν τα φυτά τους μπόρεσαν να διαχειριστούν καλύτερα τα προβλήματα.
Οι περισσότεροι παραγωγοί με ποτιστικά χωράφια που φέρνουν τα βαμβάκια τους στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, κατάφεραν να κάνουν διαχείριση όπως ήθελαν και μπόρεσαν να ανταποκριθούν, γιατί είναι πολύ έμπειροι.
Όσοι είχαν ξηρικά, από την άλλη, σε όσα κατάφεραν να φυτρώσουν νωρίς πήγαν καλά, όμως τα όψιμα βαμβάκια είχαν προβλήματα τόσο λόγω της ξηρασίας όσο και εξαιτίας προσβολών σκουληκιού.
«Είναι μια χρονιά με πολλά προβλήματα, με μεγάλη διαφορά τόσο προς την πρωιμότητα όσο και ως προς τις αποδόσεις, με άλλα φυτά να πηγαίνουν πολύ καλά και άλλα να πηγαίνουν πολύ άσχημα» σημείωσε, κάτι που αποδίδεται στις φετινές καιρικές συνθήκες.
Παρόλα αυτά ελπίζουν προϊούσης της συγκομιδής να διατηρηθεί καλός ο καιρός για ένα διάστημα, ώστε να βελτιωθεί περισσότερο η εικόνα, ελπίζοντας σε ζέστη ώστε να βελτιωθούν οι αποδόσεις.
Τουρκία και εμπορικοί πόλεμοι «συγκρατούν» την άνοδο των τιμών
Όσο για τις τιμές του βαμβακιού φαίνεται να παρουσιάζουν την ίδια αστάθεια με τον καιρό, γιατί παρόλο που αρχικά φαινόταν ότι θα είναι μια πολύ καλή χρονιά, η διεθνής εμπορική αστάθεια έχει επηρεάσει αρνητικά την τιμή.
Τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς, σημείωσε ο κ. Κουρούδης, παραμένουν θετικά. Το βαμβάκι κερδίζει παγκόσμια μερίδιο αγοράς, αφενός γιατί ο κύριος ανταγωνιστής του, οι συνθετικές ίνες, έχουν ακριβύνει, καθώς έχει ακριβύνει η πρώτη τους ύλη, το πετρέλαιο, αφετέρου γιατί ο κόσμος προτιμά φυσικά προϊόντα, όπως το βαμβάκι.
Έτσι η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης για το βαμβάκι, αλλά και το γεγονός ότι βασικές βαμβακοπαραγωγικές χώρες είχαν μειωμένη παραγωγή τους, ανέβασαν τις τιμές, όμως παρόλο που δεν άλλαξε τίποτα στα θεμελιώδη στοιχεία, δύο αρνητικές εξελίξεις ανέσχεσαν αυτή την τάση, παρόλο που ακόμα και σήμερα, οι τιμές είναι αρκετά αυξημένες σε σχέση με τις περυσινές.
Η μία είναι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης εξαγωγού βαμβακιού στον κόσμο, και της Κίνας, της μεγαλύτερης καταναλώτριας βαμβακιού στον κόσμο, και η δεύτερη η κρίση στην Τουρκία, που είναι ο κύριος αγοραστής του ελληνικού βαμβακιού.
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας από μόνος του, ιδιαίτερα αν ήταν πρόσκαιρος, δεν θα δημιουργούσε τόσο μεγάλο πρόβλημα, μιας και θα μπορούσαν και οι δύο χώρες να καλυφθούν από άλλες αγορές, όμως η συνεχόμενη κλιμάκωση της έντασης, οδηγεί εμπόρους και επιχειρηματίες να φοβούνται επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, που πάντα έχει συνέπειες στην αγορά ρούχων και κατ’ επέκταση στο βαμβάκι, και για αυτό δεν κάνουν μαζικές αγορές.
Όμως όπως αναφέρθηκε οι τιμές είναι ήδη αρκετά καλύτερες από πέρυσι, και η ελπίδα είναι πως οι τιμές αυτή την περίοδο, που παραδοσιακά πιέζονται στην αρχή της περιόδου συγκομιδής, θα έχουν περεταίρω αύξηση αργότερα.
Να σημειωθεί πάντως πως την ανησυχία εντείνει και το γεγονός πως λόγω της σοβούμενης αστάθειας, αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία έχουν δει το νόμισμα τους να μειώνεται κατά 10% μέσα σε 4 μήνες. Έτσι ουσιαστικά το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού έχει χάσει ένα μεγάλο κομμάτι της αγοραστικής του δύναμης, κάτι που αν δεν λυθεί θα δημιουργήσει μείωση ζήτησης σε πολλά προϊόντα, με τον ρουχισμό να είναι συνήθως από τα πρώτα θύματα.
Ο δεύτερος παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά περισσότερο τους βαμβακοπαραγωγούς της χώρας μας είναι η κρίση στην Τουρκία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης του ελληνικού βαμβακιού. Έτσι παρόλο που αργά η γρήγορα θα πρέπει να αγοράσουν ελληνικό βαμβάκι, θα περιμένουν μέχρι να καταναλώσουν την δική τους παραγωγή, μηδενίζοντας πρακτικά τη ζήτηση.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, λόγω της έλλειψης ρευστότητας σε πολλά εκκοκκιστήρια, να ξεκινήσει ένας αγώνας μείωσης των τιμών, ώστε να βρουν αγοραστές για το εκκοκκισμένο βαμβάκι τους και να πληρώσουν τους αγρότες. Έτσι ο κ. Κουρούδης θεωρεί πως μπορεί να παρατηρηθεί καθυστέρηση στις πληρωμές, καθώς και πίεση των τιμών του εκκοκκισμένου βαμβακιού σε όσους δεν έχουν χρηματοδότηση. Όσοι από την άλλη έχουν χρηματοδότηση, όπως η επιχείρησή τους, ελπίζουν πως θα ξαναδούν σύντομα υψηλές τιμές.
Βέβαια η πολιτική της επιχείρησης έχει ως αποτέλεσμα η τιμή που θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες για το βαμβάκι, να μην παίζει τόσο ρόλο, μιας και η πλειοψηφία των παραγωγών «κλείνουν» μέσω του χρηματιστηρίου για μεγαλύτερο διάστημα. Επειδή λοιπόν παρακολουθούν πλέον το χρηματιστήριο, είτε κάποια έκλεισαν ήδη όταν ήταν ψηλά η τιμή, είτε θα αφήσουν ανοιχτή την τιμή για να κλείσουν αργότερα, όταν δουν πιο ευνοϊκές τιμές.
{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, του Κώστα Μαρκενδούδη, 20/9/2018}