Ο «χάλκινος» κολυμβητής καταχειροκροτήθηκε από το πλήθος
Θερμή υποδοχή επεφύλασσαν την Κυριακή 05/09 στους Θρακιώτες Παραολυμπιονίκες του Τόκιο, οι κάτοικοι του Έβρου. Στον αερολιμένα «Δημόκριτος» όπου προσγειώθηκαν ο χάλκινος Παραολυμπιονίκης Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης κι ο τέταρτος Παραολυμπιονίκης Δημήτρης Καρυπίδης, τους περίμεναν συγγενείς, φίλοι, κάτοικοι αλλά κι εκπρόσωποι της πολιτείας, μεταξύ τους ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς κι ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, για να τους μεταφέρουν τα συγχαρητήρια και το «ευχαριστώ» της πολιτείας.
Τα δάκρυα του Μιχαλεντζάκη
Στη συνέχεια, ο Μιχαλεντζάκης κατευθύνθηκε προς τον τόπο καταγωγής του, τις Φέρες, εκεί όπου είχε στηθεί μία δεύτερη υποδοχή, με αρκετούς κατοίκους των Φερών, μικρούς και μεγάλους, να τον περιμένουν με ένα ζεστό χειροκρότημα. Ο ευγενικός νεαρός Παραολυμπιονίκης δεν αρνήθηκε σε κανένα μία φωτογραφία και μία σύντομη συνομιλία.
Από το βήμα, ευχαρίστησε τον κόσμο και συγκεκριμένα είπε: «πέντε χρόνια μετά, στο ίδιο βήμα, στο ίδιο σημείο, με πολλά κοινά πρόσωπα. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου». Σε αυτό το σημείο δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του, δέχθηκε το δυνατό χειροκρότημα κι άκουσε μελωδικά το όνομά του από το πλήθος. Και συνέχισε: «είναι πολύ σημαντικό για έναν αθλητή όταν έχει δύσκολες στιγμές, να έχει ανθρώπους δίπλα του, όχι μόνο στα λόγια αλλά έμπρακτα».
Το ανθρώπινο αίτημα του Παραολυμπιονίκη
Παρά τη σπουδαία επιτυχία του, χάλκινο μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς 2021 μετά και το χρυσό το 2016, φάνηκε να μην είναι απόλυτα ικανοποιημένος, αφού δήλωσε: «όταν κάποιος αποτυγχάνει σε οποιοδήποτε επίπεδο, περνούν πάρα πολλές αρνητικές σκέψεις από το μυαλό μου, αλλά είμαστε εδώ για να δίνουμε το καλύτερό μας εαυτό και να ξεπερνάμε τα εμπόδια».
Ο αθλητής ζήτησε στήριξη από πολιτεία και κόσμο όχι μόνο όταν είναι σε επίκεντρο λόγω των Παραολυμπιακών Αγώνων. «Πέντε χρόνια ζω γι’ αυτή τη στιγμή για λίγα λεπτά να βγω στα φώτα. Κι όταν σβήσουν τα φώτα, να μην αφήσετε –απλώς- να σβήσουν και τα όνειρά μου μαζί. Λίγα λεπτά όλοι στρέφουν την προσοχή τους πάνω μου, κι εφόσον έχω κάνει μία επιτυχία, κι αυτό για μένα είναι πάρα πολύ άδικο, γιατί σε μία άτυχη στιγμή μπορεί ένας αθλητής να τραυματιστεί και να πάνε όλα στραβά […]», είπε.
Θύμισε πως πριν από πέντε χρόνια, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο, ήταν ο μικρότερος Έλληνας χρυσός Παραολυμπιονίκης, χαρακτηρισμός που όπως δεν έκρυψε «φέρει ευθύνες, γιατί ο κόσμος περιμένει να φανείς αντάξιος στην εμπιστοσύνη» και συνέχισε: «αυτή η Παραολυμπιάδα δεν πήγε όπως το περίμενα μαζί με τον προπονητή μου». Σε αυτό, το ρόλο τους έπαιξαν οι συνθήκες πανδημίας, που δυσκόλεψαν τις προπονήσεις των αθλητών, αλλά και το διαρκές testing για την ανίχνευση του covid. «Μπορεί μέχρι και την τελευταία στιγμή το τεστ να ήταν θετικό και να μην αγωνιζόμουν καν, πέντε χρόνια προετοιμασίας να πήγαιναν στράφι», κατέληξε ο αθλητής, δεχόμενος για ακόμη μία φορά το χειροκρότημα.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/,, 7/9/2021}