Σε ευρωπαϊκά κονδύλια θα πέσει το βάρος της χρηματοδότησης των μεγαλύτερων έργων
Την έγκριση του για το Πρόγραμμα Έργων και Εργασιών Δημόσιας και μη Δημόσιας Δασοπονίας της Διεύθυνσης Δασών Ν. Ροδόπης, έτους 2018, ύψους 1,7 εκ. ευρώ, έδωσε τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ.
Το πρόγραμμα αφορά έργα που περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό του συνόλου των δασοτεχνικών έργων και εργασιών για το 2017, καθώς και το σύνολο των μελετών που προβλέπεται να εκπονηθούν στο ίδιο οικονομικό έτος, με χρηματοδότηση από πιστώσεις των Δημοσίων Επενδύσεων, τον Τακτικό Προϋπολογισμό, Ευρωπαϊκά Προγράμματα και άλλες πηγές χρηματοδότησης.
Οι γενικοί στόχοι, μέσα από την πραγματοποίηση του προγράμματος είναι η ανάγκη για την προστασία, εκμετάλλευση και ανάπτυξη των δασών και των δασικών εκτάσεων της Ροδόπης.
Όπως σημείωσε και η εισηγήτρια του θέματος, Αναπληρώτρια Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Δασών Ν. Ροδόπης κ. Μαρίνα Γκοτζαρίδου, πρόκειται για προγραμματισμό έργων, ώστε όταν και αν κατανεμηθούν οι πόροι στις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, αυτές να κατευθύνουν προς τα έργα αυτά.
Όμως με δεδομένο πως οι πόροι που κατανέμονται συνήθως, μέσω του αρμόδιου Υπουργείου ή της Περιφέρειας ΑΜΘ, φτάνουν για ένα μικρό ποσοστό του προϋπολογισμού, η υπηρεσία συνήθως περιμένει να ανοίξουν προσκλήσεις για ευρωπαϊκά προγράμματα, μέσω των οποίων μπορούν να χρηματοδοτήσουν μεγαλύτερα έργα.
Δυστυχώς οι προσκλήσεις αυτές δεν άνοιξαν μέσα στο 2017, αλλά ελπίζουν πως φέτος θα υπάρξει κινητικότητα και θα μπορέσουν να απορροφήσουν πόρους.
Παρόλα αυτά ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος δεσμεύτηκε μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι η Περιφέρεια θα βοηθήσει, όπου μπορεί και της ζητηθεί, με πόρους προς την υπηρεσία.
Το ύψος του προϋπολογισμού, σημείωσε η κ. Γκοτζαρίδου, δεν είναι εξωπραγματικό, αρκεί να ανοίξουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα, ή αν υπάρξει χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, μιας και υπάρχουν έργα διευθέτησης ή αντιπλημμυρικά σε πρόσκληση της Περιφέρειας, οπότε μπορούν να ενταχθούν σε αυτά.
Η υπηρεσία, σημείωσε, πρέπει να έχει τις προτάσεις της στο πρόγραμμα, ώστε να εκμεταλλευτεί πηγές χρηματοδότησης που θα εμφανισθούν άμεσα, μιας και η τροποποίηση του προγράμματος είναι χρονοβόρα.
Οδοποιία και αντιπυρική προστασία
Ένας βασικός άξονας είναι η δασική οδοποιία που αφορά τη διάνοιξη, τη συντήρηση και τη βελτίωση των δασικών δρόμων, διευκολύνει στην αντιπυρική προστασία και στον έλεγχο των δασικών παραβάσεων, αλλά και στην μεταφορά προϊόντων που παράγονται από τα δημόσια δάση.
Για το λόγο αυτό η Διεύθυνση Δασών της Ροδόπης έχει εντάξει στην ενότητα αυτή 2 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 150.000 ευρώ, για δύο περιοχές, μία στην ανατολική και μία στη δυτική Ροδόπη, και, ανάλογα με τη χρηματοδότηση, η υπηρεσία θα ιεραρχήσει τις ανάγκες της.
Πέρα από αυτές, ζητούν την κατασκευή μιας ξύλινης γέφυρας στο δάσος της Νυμφαίας, και αυτό γιατί τα έργα υποδομής στο άλσος της Νυμφαίας, όπως σημείωσε η κ. Γκοτζαρίδου, έχουν να συντηρηθούν από το 1980, ενώ πρακτικά ό,τι από αυτά χαλάει πρέπει να αποξηλωθεί.
Επίσης ζητείται η κατασκευή δασικού δρόμου στην περιοχή του Καρδάμου, αλλά και 10 μικρές ιρλανδικές διαβάσεις στο περιαστικό της Νυμφαίας, κάτι που ζητά η Πυροσβεστική για τη διευκόλυνση της διέλευσής της τους καλοκαιρινούς μήνες
Διευθέτηση χειμάρρων
Σημαντικό κομμάτι του έργου τους αποτελεί η διευθέτηση χειμάρρων, μιας και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων που παρατηρούνται στην περιοχή μας, όπου προϋπολογίζονται συνολικά 1.445.000 ευρώ για τρία έργα.
Έτσι υπάρχει ένα έργο για τις φυτοτεχνικές εργασίες διευθέτησης ορεινών λεκανών απορροής Κοπτερού-Ιππικού-Προφήτη Ηλία, δαπάνης 700.000 ευρώ, ώστε να προστατευτεί η υφιστάμενη επαρχιακή οδός αλλά και ο πληθυσμός και οι αγροτικές καλλιέργειες, σε συνδυασμό με την κατασκευή φραγμάτων συγκράτησης φερτών υλών στις ορεινές λεκάνες απορροής των χειμαρρικών ρεμάτων περιοχής Προφήτη Ηλία-Κοπτερού δαπάνης 180.000 ευρώ.
Επίσης θα γίνει φυτοτεχνική διευθέτηση λεκανών απορροής, περιοχής Παλαιάς Φωλιάς-Συμβόλων, δαπάνης 565.000 ευρώ, στην οποία έχει γίνει την προηγούμενη πενταετία ένα έργο αποκατάστασης σε έκταση δύο χιλιάδων στρεμμάτων, μέσα στη λεκάνη απορροής του Βοσβόζη.
Αυτά είναι μεγάλα έργα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά προγράμματα, και σκοπός τους είναι η επαναφορά ενός βιώσιμου οικοσυστήματος με ικανοποιητική ποικιλία ειδών χλωρίδας και πανίδας, η διατήρηση της φυσικής βλάστησης και η άμεση προστασία του εδάφους, ενώ επιτυγχάνεται ο περιορισμός της διάβρωσης, μειώνεται η παραγωγή φερτών υλικών και ρυθμίζεται η δίαιτα των χειμάρρων.
{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr, του Κωνσταντίνου Μαρκενδούδη, 28/2/2018}