Αυξημένη πρέπει να είναι η προσοχή των παραγωγών για το πράσινο σκουλήκι – Η καλλιεργηθείσα έκταση βαμβακιού εκτιμάται στα 330.000 στρέμματα
Με σύμμαχο τον καιρό εξελίσσεται η καλλιέργεια βαμβακιού στη Ροδόπη, δημιουργώντας προσδοκίες στους αγρότες για καλύτερη παραγωγή σε σχέση με την περσινή χρονιά. Η σπορά βαμβακιού διενεργήθηκε από 20/4/2018 έως και 10/5/2018.
Οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές για την προετοιμασία και τη σπορά. Από την έναρξη της σποράς αλλά και μέχρι σήμερα εκδηλώθηκαν αρκετές σποραδικές και κατά τόπους βροχοπτώσεις οι οποίες σε λίγες περιπτώσεις ήταν αυξημένες και γενικά δεν δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα.
Εξαίρεση αποτελούν ορισμένα χωράφια που ζημιώθηκαν λόγω πλημυρών ή χαλαζοπτώσεων, οι οποίες όμως αφορούν σε περιορισμένες εκτάσεις. Γενικά το φύτρωμα έγινε με μεγάλη επιτυχία στις περισσότερες περιπτώσεις, ιδιαίτερα στα ξηρικά χωράφια λόγω των βροχών και γενικά υπήρξαν λίγες επανασπορές. Οι πληθυσμοί των φυτών είναι κανονικοί και τα βαμβακόφυτα έχουν φυσιολογική βλαστική ανάπτυξη για την εποχή. Το στάδιο των φυτών σήμερα, ποικίλει από 5 έως και 7 πραγματικά φύλλα κι αρχίζει η εμφάνιση των πρώτων χτενιών.
Οι βροχές του Ιουνίου ευνόησαν την ανάπτυξη των φυτών, όμως παράλληλα έκανε την εμφάνισή του και το πράσινο σκουλήκι. Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κομοτηνής Νίκος Κυριαζής εφιστώντας την προσοχή των παραγωγών. Επισημαίνει βέβαια ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για παρεμβάσεις, εκτός αν είναι πολύ μεγάλη η προσβολή. Το σκουλήκι θεωρείται ο σημαντικότερος εχθρός του βαμβακιού στην Ελλάδα. Συνήθως οι προσβολές που προκαλεί είναι τοπικές, περιορισμένης έκτασης και έντασης.
Σε κάποιες όμως χρονιές αναπτύσσονται πολύ μεγάλοι πληθυσμοί που μειώνουν την παραγωγή σε μεγάλο ποσοστό. Κατά τα έτη 1983, 2003 και 2010 η ζημιά σε καλλιέργειες βαμβακιού στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα ήταν αρκετά σοβαρή. Προσβάλλει όλα τα μέρη του βαμβακοφύτου (φύλλα, χτένια, άνθη και καρύδια). Η ζημιά είναι σημαντική όταν το φυτό δεν έχει χρόνο να αναπληρώσει τα κατεστραμμένα καρύδια.
Η εγρήγορση για το πράσινο σκουλήκι είναι απαραίτητη, όμως κατά τα άλλα η παραγωγή κυλάει ομαλά, αναδεικνύει ο κος Κυριαζής.
Επιβεβαιώνει την καλή χρονιά για τα βαμβάκια στο νομό, και ο Κυριάκος Κρόκος πρόεδρος Επαγγελματιών Αγροτών Ροδόπης. Βέβαια και αυτός συνιστά προσοχή για το πράσινο σκουλήκι λέγοντας χαρακτηριστικά «αυτή η πρώτη γενιά φαίνεται πιο ενισχυμένη, αυτό δείχνουν και οι συλλήψεις από παγίδες, οπότε χρειάζεται οι παραγωγοί να κάνουν έλεγχο τα χωράφιά τους κάθε δύο μέρες τον πληθυσμό».
Ο συχνός έλεγχος είναι το «κλειδί», λέει ο κος Κρόκος, αναδεικνύοντας επίσης ότι «ήδη όπου παρατηρήθηκαν περισσότερες συλλήψεις έγιναν οι πρώτοι ψεκασμοί».
Ο αριθμός των καλλιεργούμενων στρεμμάτων στο νομό Ροδόπης κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα, με τους αγρότες όμως φέτος να ελπίζουν σε αύξηση της ποσότητας. Η καλλιεργηθείσα έκταση βαμβακιού εκτιμάται στα 330.000 στρέμματα. Οι βροχές του Ιουνίου ήταν σύμμαχος των αγροτών, όμως ο Ιούλιος μπήκε με αρκετή και παρατεταμένη ζέστη. Έτσι βρήκε τους αγρότες στα χωράφια τους να ποτίζουν καθημερινά, ευνοώντας την ανάπτυξη των φυτών. Πότισμα, λίπασμα, σκαλιστήρι για τα χόρτα, τσάπισμα, είναι οι εργασίες που εκτελούνται αυτήν την περίοδο.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 10/7/2019}