Βασίλης Καντές – Γεωπόνος: «Παρά τη ρευστότητα που υπάρχει στον αγροτικό και οικονομικό τομέα, ίσως είναι η πιο ιδανική λύση»
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο άνθρωποι επιλέγουν να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα στα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά. Ιδιαίτερα στη Ροδόπη, όπου υπάρχει παράδοση σε αυτόν τον τομέα, το τελευταίο διάστημα γίνεται μία προσπάθεια για τη σύσταση μίας ομάδας παραγωγών αρωματικών και φαρμακευτικών παραγωγών για την διεξαγωγή ειδικών σεμιναρίων και την παροχή συμβουλών και εμπειριών σε νέους ανθρώπους που θα επιλέξουν να καλλιεργήσουν αντίστοιχα φυτά.
Για αυτήν την προσπάθεια αλλά και για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καλλιέργειας αρωματικών φυτών μίλησε ο κ. Βασίλης Καντές, γεωπόνος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ασχολείται ενεργά με την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
«Έχουν επενδυθεί 1 εκ. Ευρώ πάνω στα αρωματικά και φαρμακευτικά ποσά»
«Η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών στη Ροδόπη δεν είναι κάτι καινούργιο καθώς πριν 30 χρόνια κυριαρχούσε η καλλιέργεια της μέντας στην περιοχή» παραδέχθηκε αρχικά ο κ. Καντές τονίζοντας πως υπάρχει η γνώση της μέντας και γενικά η γνώση πάνω στα αρωματικά φυτά. «Μας παρουσιάζεται μία μεγάλη ευκαιρία, αναφορικά με την καλλιέργεια της λεβάντας καθώς πλησιάζουμε στα 2.000 στρέμματα σε όλο το νομό. Είναι σοβαρό μέγεθος που δημιουργήθηκε τα τελευταία 4 χρόνια» επεσήμανε ο κ.Καντές τεκμηριώνοντας την άποψη του με συγκεκριμένους αριθμούς και ποσά. «Στην περιοχή μας τα ποσά που έχουν επενδυθεί πλησιάζουν το 1 εκ. ευρώ για αγορά φυτών και έξοδα εγκατάστασης, οπότε αξίζει να το δούμε σοβαρά το θέμα» συμπλήρωσε ο Κομοτηναίος Γεωπόνος.
«Πολλά τα θετικά από την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών»
Με δεδομένο πως η καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών απαιτεί εξειδίκευση, βρίσκεται στα σκαριά η σύσταση ομάδας παραγωγών που θα ασχολείται μόνο με αυτά. «Δίνεται ένα κίνητρο για να ασχοληθεί ένας νέος με τον αγροτικό τομέα γιατί οι καλλιέργειες είναι βιώσιμες και μάλιστα χωρίς επιδοτήσεις» τόνισε ο κ. Καντές υπογραμμίζοντας πως τα 2.000 στρέμματα αφορούν καθαρά προσωπική επένδυση, καθώς δεν επιδοτείται η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών. «Έχουμε το παράδειγμα άλλων περιοχών της χώρας όπου η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών έχει γίνει κύρια καλλιέργεια και αρκετά κερδοφόρα» επισήμανε ο κ. Καντές εξηγώντας πως η κύρια εξήγηση για αυτό είναι η αξιοποίηση πολλών κατηγοριών εδαφών, ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, που μπορεί να δώσει αποδόσεις και παραγωγές. «Ένα ακόμα πλεονέκτημα αποτελεί η δυνατότητα αποθήκευσης του προϊόντος του αιθέριου ελαίου για ένα μεγάλο διάστημα που δίνει την ευκαιρία στον παραγωγό να το εμπορευθεί μόνος του» ανέφερε ο κ. Καντές καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως τα θετικά είναι πολλά.
«Η επένδυση δεν αφορά μόνο 1-2 χρόνια αλλά αγγίζει ένα πλάνο δεκαετίας»
Βέβαια όπως σε κάθε περίπτωση, έτσι και στην καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών υπάρχουν και μειονεκτήματα, τα οποία έγκεινται κυρίως στο γεγονός πως μία καλλιέργεια δεν μπαίνει σε οποιοδήποτε χωράφι ενώ μειονεκτήματα εντοπίζονται και σε πιο τεχνικά κομμάτια. «Για να μακροημερεύσει η καλλιέργεια απαιτεί τη σωστή επιλογή χωραφιού, γιατί είναι μία επένδυση δεκαετίας και όχι μία ετήσια καλλιέργεια» τόνισε ο κ.Καντές συμπληρώνοντας πως αν οι συνθήκες είναι ιδανικές μπορεί να φτάσει μέχρι και διάρκεια 10-12 ετών.
Η νέα αυτή προσπάθεια βρίσκει πολλούς υποστηρικτές ενώ σύμφωνα με όλα όσα επισήμανε ο κ. Καντές «έχουμε μιλήσει με πολλούς παραγωγούς και όλοι παρουσιάζονται ενθαρρυντικοί όπως και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μας προτρέπουν να ασχοληθούμε πιο ενεργά με την λεβάντα» υπογράμμισε ο κ. Καντές, ο οποίος παρουσιάστηκε αισιόδοξος για τη δημιουργία εντός λίγων μηνών με επίσημη υπόσταση της ομάδας παραγωγών αρωματικών και φαρμακευτικών παραγωγών.
«Μακροπρόθεσμος στόχος αποτελεί η διατήρηση της καλλιέργειας για πολλά χρόνια»
Ερωτηθείς για την ανταπόκριση που σημειώνει η παραγωγή αρωματικών φυτών σε σχέση με τις υπόλοιπες καλλιέργειες, ο Βασίλης Καντές τόνισε πως έχει αποδειχθεί από τα πρώτα αποτελέσματα ότι μπορεί να αποτελέσει αντίποδα στην μονοκαλλιέργεια στο βαμβάκι. «Παρά τη ρευστότητα που υπάρχει στον αγροτικό και οικονομικό τομέα, ίσως είναι η πιο ιδανική λύση γιατί δεν στηρίζεται σε επιδοτήσεις και δεν έχει μπει σε κάποιο σχέδιο βελτίωσης» επισήμανε ο κ. Καντές εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση του πως θα υπάρχει κερδοφορία και θα έχει καλό αποτέλεσμα ενώ υπογράμμισε πως το σημαντικό είναι να διατηρηθεί ως καλλιέργεια για πολλά χρόνια. «Δεν είναι εύκολο, θέλει έξοδα και έχει δυσκολίες όπως όλες οι καλλιέργειες» επισήμανε ο κ. Καντές. «Έχουμε δημιουργήσει άτυπη σελίδα στο Facebook με τίτλο ¨Αρωματικά και φαρμακευτικά Φυτά Νομού Ροδόπης¨, όπου δίνονται πληροφορίες και κατ ιδίαν συζητήσεις για τα θέματα» ανέφερε ο κ. Καντές και εξήγησε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα φυτά σε πανελλαδικό επίπεδο με αφορμή μάλιστα την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη την Πέμπτη 6 Ιουνίου από ειδικούς επιστήμονες του Υπουργείου Γεωργίας και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, την οποία διοργάνωσε ο ΔΑΟΚ Έβρου και έδωσε έμφαση σε ένα παθογόνο που προσβάλει όλη την καλλιέργεια.
{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, του Βασίλη Στοάκη, 8/6/2019}